Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 iul 2012 - Anul XVII, nr. 169 (5074)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Verdict judecători

Nici o zi de închisoare pentru inculpaţii acuzaţi că au răpit o minoră de pe stradă şi au cerut răscumpărare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Magistraţii Judecătoriei Suceava nu au găsit nici un vinovat în dosarul minorei în vârstă de 13 ani răpite de pe o stradă din comuna Bosanci şi urcate cu forţa într-un autoturism de mai mulţi indivizi din judeţul Neamţ, care ulterior au contactat telefonic rudele fetei şi au cerut răscumpărare.

Suspecţii au fost arestaţi preventiv, iar la vremea respectivă, septembrie 2011, cazul a fost preluat inclusiv de presa centrală, fiind prezentat şi în jurnalele de ştiri ale televiziunilor naţionale. 

În urmă cu câteva zile, Judecătoria Suceava a dat sentinţa în acest dosar şi a dispus achitarea celor patru indivizi trimişi în judecată de procurori sub acuzaţia de lipsire de libertate în mod ilegal.

 

Focuri de armă pentru prinderea suspecţilor

Toată povestea s-a petrecut pe data de 18 septembrie 2011, iar potrivit anchetei procurorilor scenariul a fost următorul: patru bărbaţi de etnie romă care se deplasau cu un autoturism Mercedes pe raza comunei Bosanci au luat-o cu forţa de pe stradă pe minora în vârstă de 13 ani, Paula S., au obligat-o să urce în maşină, după care au contactat familia victimei şi au cerut o răscumpărare.

În autoturismul Mercedes se mai aflau în acele momente soţia unuia dintre inculpaţi şi fiica acestuia, Ana Maria.

Între timp, rudele fetei răpite au sunat la poliţie şi, sfătuiţi de oamenii legii, au tras de timp şi s-au înţeles cu răpitorii să le dea suma de 1.000 de lei în schimbul eliberării minorei.

Tranzacţia urma să aibă loc în apropierea iazului de la Cumpărătura, iar aici poliţiştii au fost nevoiţi să facă uz de armă şi să tragă două focuri în aer pentru a prinde trei dintre suspecţi, Dumitru Lăcătuşu, în vârstă de 40 de ani, Mureş Lăcătuşu, de 24 de ani, şi Florin Oţel, de 25 de ani, toţi trei din municipiul Târgu Neamţ.

Ulterior, la sediul poliţiei, s-a predat şi cel de-al patrulea suspect, Constantin Stănescu, tot din judeţul Neamţ.

 

O faptă gravă transformată într-o telenovelă ieftină

Arestaţi preventiv timp de aproape trei luni de zile (septembrie-decembrie 2011), toţi cei patru suspecţi au negat acuzaţiile, susţinând că ei au venit la Bosanci pentru a o lua acasă pe Ana Maria, fiica lui Dumitru Lăcătuşu, care îşi rugase tatăl să o ia de la concubinul ei, din localitate, care era agresiv cu ea.

Suspecţii au infirmat încă de la început că minora în vârstă de 13 ani Paula S., a fost vreo clipă în maşina lor.

Adusă la audieri, victima a declarat că a fost într-adevăr răpită şi a povestit tot ce i s-a întâmplat în acea zi.

În faţa instanţei de judecată, însă, minora de 13 ani a revenit asupra declaraţiilor sale şi a susţinut că toată povestea a fost o înscenare.

Motivul, a explicat minora, a fost acela că tânărul care trăia în concubinaj cu fiica lui Dumitru Lăcătuşu a ameninţat că se sinucide, după ce acesta din urmă şi-a luat odrasla de la Bosanci cu intenţia de a aduce înapoi acasă, la Târgu Neamţ.

Disperat că nu îşi mai vedea iubita vreodată, au susţinut la unison toţi martorii audiaţi de judecători în acest dosar, concubinul care ameninţa că se omoară a cerut ajutorul comunităţii de romi din Bosanci şi aşa s-a ajuns la scenariul răpirii, poliţia fiind practic folosită pentru a trage pe dreapta Mercedes-ul răpitorilor.

Au convins-o pe minora de 13 ani să le fie complice şi, susţin romii din Bosanci, au făcut tot posibilul să-l împiedice pe tânărul amorezat să-şi pună capăt zilelor din dragoste.

 

Preţul răpirii: 10.000 de lei

Cum poliţiştii care au participat la anchetarea acestui caz nu au putut face dovada că minora de 13 ani se afla în maşina răpitorilor în momentul presupusei tranzacţii cu răscumpărarea, iar toate părţile din dosar şi-au schimbat declaraţiile, susţinând că a fost o înscenare, judecătorii i-au achitat pe cei patru inculpaţi.

Audiat în faţa instanţei, ofiţerul care a coordonat ancheta în acest caz a declarat că, la câteva zile după incident, a aflat chiar din rândul comunităţii de romi din Bosanci că membrii familiei Stănescu, din rândul cărora făcea parte minora în vârstă de 13 ani, urmau să cadă la o înţelegere cu rudele celor patru indivizi arestaţi, pentru a-şi schimba declaraţiile, contra sumei de 10.000 de lei.

Fără nici o probă în acest sens însă, judecătorii nu au putut ţine cont de declaraţia ofiţerului respectiv.

Magistraţii Judecătoriei Suceava au cerut Parchetului să demareze cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă faţă de toţi cei care şi-au schimbat declaraţiile în acest dosar.

Cheltuielile de judecată, în cuantum de 4.000 de lei, au mai stabilit judecătorii, vor fi suportate de către partea vătămată.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au anunţat că vor declara recurs.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nici o zi de închisoare pentru inculpaţii acuzaţi că au răpit o minoră de pe stradă şi au cerut răscumpărare.
 Vizualizări articol: 2087 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nici o zi de închisoare pentru inculpaţii acuzaţi că au răpit o minoră de pe stradă şi au cerut răscumpărare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei