Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 iul 2012 - Anul XVII, nr. 169 (5074)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dosarele în care ar urma să fie cercetat Băsescu dacă pierde referendumul

 

Senatorul PSD Dan Şova a enumerat, duminică, într-o conferinţă de presă, o serie de cazuri în care preşedintele suspendat, Traian Băsescu, ar urma să fie anchetat dacă pierde referendumul din 29 iulie, respectiv "Flota", "Mihăileanu", dar şi "lobby-ul" pentru Roşia Montană.

"În ciuda afirmaţiilor preşedintelui Traian Băsescu, unul dintre principalele motive pentru care domnia sa îşi doreşte cu ardoare invalidarea acestui referendum şi revenirea la Cotroceni este teama de justiţie. Am să trec în revistă numai câteva dintre dosarele penale care îl aşteaptă pe domnia sa după 29 iulie, şi o serie de alte acţiuni cu iz sau conotaţie penală, în legătură cu care după pierderea imunităţii constituţionale pe care dânsul şi-o revendică astăzi s-ar putea să-l întrebe procurorii din România", a spus Şova.

 

Flota şi casa din Mihăileanu

El a susţinut că Băsescu ar fi produs o pagubă de 300 de milioane de euro bugetului "prin acţiunile sale directe, documentate, în dosarul Flota".

"Traian Băsescu a fost trimis în judecată în acest dosar, dar cauza s-a suspendat după ce acesta a devenit preşedintele României", a declarat Şova, precizând că acest dosar nu este închis.

Senatorul PSD a enumerat inclusiv dosarul privind casa obţinută de Băsescu în strada Mihăileanu.

"Problema este că Băsescu nu avea dreptul să beneficieze de o repartiţie de la stat, repartiţie pe care după aceea a transformat-o în proprietate cu doar 20 de mii de dolari, în condiţiile în care mai primise o casă în Constanţa", a susţinut Şova, menţionând că în acest caz procurorii au decis neînceperea urmăririi penale "în urma unei simple vizite făcute de Elena Udrea la parchet".

 

Spălare de bani în tranzacţii suspecte

Şova a precizat că Băsescu mai este suspectat de spălare de bani în cazul tranzacţiilor imobiliare "suspecte" pe care acesta le-ar fi făcut cu omul de afaceri Costel Căşunean. "Traian Băsescu a primit neînceperea urmăririi penale în acest dosar menţionat acum, imediat după începerea campaniei pentru referendum", a mai afirmat senatorul PSD.

El a amintit faptul că fiica cea mare a preşedintelui suspendat, Ioana Băsescu, ar fi cumpărat "sfidând criza" un apartament de 800 de mii de euro de la Puiu Popoviciu, "cu bani obţinuţi din vânzări anterioare şi cu veniturile de jurist".

 

Lobby şi presiuni publice

"Este primul preşedinte al României care a făcut lobby şi care a făcut presiuni publice asupra miniştrilor pentru interesele unei companii private. În ultimii doi ani nu există discurs al preşedintelui, poziţie publică, în care să nu fi militat şi pentru Roşia Montană Gold Corporation. (...) Prin intervenţiile sale publice preşedintele a contribuit direct la profiturile companiei, ale cărei acţiuni creşteau pe bursa din Canada cu 30% la fiecare intervenţie mai insistentă a lui Traian Băsescu", a mai afirmat Şova, acuzând "acţiuni de manipulare a bursei" din partea preşedintelui.

În plus, senatorul PSD a mai susţinut că firma deţinută de soţul Elenei Udrea, Dorin Cocoş, ar fi cumpărat cu sub 100 de mii de euro de la Primăria Capitalei condusă de Băsescu un teren în parcul Herăstrău care în acest moment valorează 4 milioane de euro. "Rolul lui Traian Băsescu, primar general pe atunci, a fost să blocheze cererea de retrocedare a moştenitorilor legali până la perfectarea tranzacţiei", a susţinut Şova.

Totodată, senatorul PSD a susţinut că Traian Băsescu, în timpul guvernării CDR, a fost cel care "a semnat privatizarea marilor companii româneşti", precum ALRO, Alprom, Sidex, Petrom, Banca Agricolă, Banca Comercială Română.

 

Şova: Noi, ca oameni politici, nu putem cere nimic

"Traian Băsescu este cel care se face responsabil de faptul că fiecare român va trebui să plătească câte 1000 de euro din propriul buzunar pentru a fi returnate împrumuturile de la FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, împrumuturi care nu au fost folosite pentru lansarea economică. Scopul acestor împrumuturi a fost în primul rând acela de a-l ajuta pe Băsescu în campania pentru realegerea sa", mai susţinut Şova.

Totuşi, în urma întrebărilor jurnaliştilor, senatorul PSD a afirmat că reprezentanţii USL nu vor solicita procurorilor reluarea dosarelor lui Băsescu sau declanşarea unor alte dosare penale. "Noi, ca oameni politici, nu putem cere nimic, ăsta este atributul exclusiv al organelor de urmărire penală, adică al procurorilor şi al magistraţilor acolo unde există dosare pe rol", a explicat Şova.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dosarele în care ar urma să fie cercetat Băsescu dacă pierde referendumul.
 Vizualizări articol: 903 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 6 voturi
Dosarele în care ar urma să fie cercetat Băsescu dacă pierde referendumul4.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Coruptie pe fata trimis de
(23 iul 2012, 12:30:08
mare rusine.de ce nu l condamna azi? pentru ce dupa rezultatul referendumului? rusine sa va fie ..
2.   * trimis de
(23 iul 2012, 12:56:14
(dos)it după chestiuni gen " siguranţă naţională "
la durut în băs , întotdeauna
la referendum(de)pică va veni Curtea Constituţională
şi ne va "propune" să mai încercăm ... una
sau .. 2 din 3 , sau ... până iese Băse
EL E PREŞEDINTELE "curat şi cinstit" ( aşa spunea , nu ?! )
generaţiile vechi(de idioţi) nu vor să ne lase
chiar să nu fie niciun român BUN ? NICIUNU' ?

2.1  RE: * trimis de
(23 iul 2012, 13:42:47
Ba da, iesti un ... roman.
Îl cheamă Lucius Quinctius Cincinnatus.

Numa iel îi bun! Restu-s toți potlogari.
3.   DOSARELE PENALE ATARNA GREU trimis de
(23 iul 2012, 13:12:44
Faptul ca Basescu va fi demis e mai putin important pentru el.Cel mai grav e faptul ca aceste dosare penale vor intra pe rol nemaiexistand imunitatea.Si vorba lui Mircea Badea,daca Nastase a luat pentru Trofeul calitatii 2 ani va dati seama ce se intampla in situatia de fata.Problema e ca intreg regimul Basescu este corupt si a sifonat banul public.S-a vazut ce achizitii facea o unitate bugetara Oil Terminalnerdijuterii,ceasuri de aur etc.S-au vazut azi rezultatele auditului de la Ministerul dezvoltarii condus d elena Udrea:JAF IN TOATA REGULA.
4.   AFACEREA CUPRUMIN trimis de
(23 iul 2012, 13:27:25
Firma Roman Cooper Inc. a castigat licitatia pentru privatizarea CUPRUMIN.Avea doi actionari un american si un canadian.CUPRUMIN,companie de stat cu un profit de 4,4 milioane euro/an,capacitate productie 1,5 milioane tone/an.cu o valoare estimata la 20 MILIARDE EURO,vanduta integral unei companii fantoma ,la un pret mult subevaluat,de 200,7 MILIOANE EURO.Noroc ca tranzactia ordonata de Basescu nu a mai avut loc(cei doi actionari aveau buzunarele goale).
5.   Wow trimis de
(23 iul 2012, 14:12:56
De pe 30 incolo ,se va avea acces la niste X-Files in care Baselu e protagonist. Dupa elucidarea misterelor indosariate , sunt siiiigur ca Nastase nu se va plictisi la mititica...
6.   O tara de nebuni, grecii sunt departe. trimis de
(23 iul 2012, 18:42:49
N-a zis Base ca Nastase a fost cel mai bum prim ministru? Acum are ocazia sa puna tara la cale cu el. Era cica o vorba, gura pacatosului, adevar graieste.
7.   Nelamurire trimis de
(23 iul 2012, 20:20:33
Chestia cu flota s-a petrecut prin 1993. De atunci a fost un guvern Vacaroiu, un guvern Nastase, guvernul Tariceanu sustinut de PNL si PSD. De ce atata timp Basescu nu a fost anchetat si condamnat daca e vinovat. Sau cei PSD s-au infruptat si ei de acolo ca si de la Caritas ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei