Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 iul 2012 - Anul XVII, nr. 169 (5074)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Incendiul din Bucegi izbucnit în urmă cu o săptămână, localizat după ce un elicopter a aruncat apă

Luni, 23 Iulie 2012 (17:33:34)

Incendiul din Masivul Bucegi, care a izbucnit în urmă cu peste o săptămână, a fost localizat după ce un elicopter a aruncat aproximativ şapte tone cu apă peste zona cuprinsă de flăcări, la ora transmiterii acestei ştiri arzând mocnit un focar.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, luni după-amiază, în urma intervenţiei unui elicopter al Inspectoratului General al Aviaţiei din cadrul MAI autorităţile au reuşit să localizeze incendiul din Masivul Bucegi, care ameninţa să se extindă în Parcul Natural Bucegi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prim-adjunctul şefului ISU Prahova, maiorul Mihai Drăgan, a declarat corespondentului MEDIAFAX că elicopterul a făcut şapte trasee şi a aruncat aproximativ şapte tone de apă în zona cuprinsă de flăcări.

Aeronava a fost încărcată pe stadionul din Sinaia, iar înainte de fiecare drum peste zona afectată de incendiu a fost încărcată cu 35 de saci a 30 de litri de apă fiecare, saci care au fost aruncaţi pentru răcirea zonei de ardere.

Reprezentanţii autorităţilor care acţionează pentru stingerea incendiului urmează să realizeze o fâşie de protecţie pentru izolarea zonei incendiate. Maiorul Mihai Drăgan a explicat că realizarea unei astfel de fâşii de protecţie constă în tăierea vegetaţiei pe marginea focarului de incendiu, astfel încât focul să nu se poată extinde. Acest lucru se va face de către personal specializat al Direcţiei Silvice Prahova care va avea echipament specific pentru alpinism, prin grija Serviciului Salvamont Buşteni şi a Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Prahova.

La ora transmiterii acestei ştiri, în zona incendiului mai este activ un focar, care arde mocnit.

Potribvit Ministerului Mediului, un avion privat a obţinut derogare de zbor pentru a interveni la stingerea incendiului din Masivul Bucegi, acesta fiind plătit de Casa Regală, în proprietatea căreia este Parcul Natural.

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, şi ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, solicitaseră ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, aducerea unui avion de mici dimensiuni din ţările vecine pentru ajutorul în stingerea incediului.

"În acest sens, a fost solicitat şi s-a obţinut o derogare de zbor pentru acest avion. Avionul este particular, iar plata acestuia a fost efectuată de către Casa Regală, în proprietatea căreia este Parcul Natural", a precizat Ministerul Mediului şi Pădurilor, într-un comunicat de presă.

Totodată, o echipă formată din reprezentanţi ai Parcului Natural, Direcţiei Silvice, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi peste 80 de voluntari au făcut un şanţ în jurul incendiului pentru a preveni extinderea acestuia şi intervin pentru stingerea lui.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a anunţat, luni, că două elicoptere ale Inspectoratului General de Aviaţie vor interveni pentru stingerea incendiilor de pădure din Masivul Bucegi.

Primul elicopter a decolat de la Unitatea Specială de Aviaţie în jurul orei 10.00, a precizat MAI.

Maiorul Mihai Drăgan, prim-adjunct al şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, spunea, duminică, că reprezentanţii ISU Prahova au solicitat Inspectoratului General de Aviaţie intervenţia unui elicopter în zona focarului de incendiu şi li s-a răspuns că niciunul dintre cele două aparate de zbor la care pot fi ataşate dispozitive cu apă nu este funcţional, întrucât unul este trimis la service într-o altă ţară, iar celuilalt îi lipseşte o piesă.

Informaţia a fost confirmată şi de către primarul oraşului Buşteni, Emanoil Savin.

Incendiul a izbucnit, în urma unui trăsnet, la altitudinea de 1.700 de metri în Masivul Bucegi, pe un teren care aparţine Casei Regale a României şi care se află în administrarea Romsilva.

Iniţial, autorităţile au declarat că incendiul a izbucnit joi, însă într-un comunicat dat publicităţii duminică după-amiază reprezentanţii ISU Prahova au precizat că focul a izbucnit în data de 15 iulie şi că incendiul a fost anunţat la 112 de către conducerea Parcului Natural Bucegi în data de 21 iulie, la ora 10.40.

Flăcările au cuprins un teren de pe un fond forestier administrat de către Direcţia Silvică Prahova - Ocolul Silvic Azuga, pe teritoriul administrativ al oraşului Buşteni, pe versantul prahovean al Masivului Bucegi, între Claia Mare şi linia de telecabina Buşteni - Babele, în zona denumită "Creasta cu Zâmbri".

Iniţial, echipajele de intervenţie au constatat că suprafaţa de ardere era de aproximativ 200 de metri pătraţi, direcţia de propagare fiind nord-est, dar incendiul s-a extins, astfel încât duminică focul se manifesta pe o suprafaţă de aproximativ 1.500 de metri pătraţi, arzând litieră şi coronament de răşinoase într-o zonă inaccesibilă, cu o pantă de 80%, intervenţia pompierilor fiind imposibilă, precizau reprezentanţii ISU Prahova.

Potrivit sursei citate, suprafaţa afectată este inclusă într-o arie naturală protejată, de interes european (ROSCI0013 – sit natura 2000) şi în rezervaţia naturală Abruptul Prahovean, rezervaţie de interes naţional conform Legii 5 din 2000.

Peste o sută de persoane - pompieri, jandarmi, reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Natural Bucegi şi ai Direcţiei Silvice Prahova, precum şi voluntari - sunt implicate în acţiunea de localizare şi lichidare a incendiului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Incendiul din Bucegi izbucnit în urmă cu o săptămână, localizat după ce un elicopter a aruncat apă.
 Vizualizări articol: 1116 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Incendiul din Bucegi izbucnit în urmă cu o săptămână, localizat după ce un elicopter a aruncat apă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei