Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 iul 2012 - Anul XVII, nr. 169 (5074)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   32 imagini |   ø fişiere video

Manifestări

Cinci zile de muzică şi distracţie la Zilele Municipiului Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Ca în fiecare an, pe 20 iulie, fălticenenii au sărbătorit zilele oraşului cu distracţie în aer liber, concerte, iarmaroc, activităţi sportive, culturale şi religioase care au cuprins o procesiune pe străzile oraşului.

Manifestările au început miercuri, 18 iulie, la Sala „Pictor Aurel Băeşu” a Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, cu lansarea cărţii “Pisanii de azi şi de demult” a scriitorul Grigore Ilisei. Joi, 19 iulie, au fost aduse de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Sfintele Moaşte ale Sfântului Andrei Criteanul de la Mitilini, care au rămas pentru închinare la Biserica Sfântul Ilie din Fălticeni până duminică seara. Tot joi, pe scena din Piaţa „Nada Florilor” au evoluat tineri solişti de muzică populară din Fălticeni şi din localităţile din jur, premianţi la concursuri naţionale şi internaţionale de folclor.

De Sfântul Ilie, locuitorii din judeţ au venit cu mic, cu mare, în urbea de pe Şomuz pentru a participa la procesiunea organizată pe străzile din zona centrală a municipiului Fălticeni cu Sfintele Moaşte ale Sfântului Andrei Criteanul de la Mitilini şi ale Sfinţilor Epictet şi Astion sau pentru a se distra la iarmarocul sau bâlciul anual organizat în zona gării.

Mii de oameni de toate vârstele au scos din buzunar între 5 şi 10 lei pentru a profita de distracţia oferită la bâlci. Trecând printr-un zgomot infernal produs de diversele surse de redare a muzicii sau de jocurile mecanice amestecat cu fumul de mici şi grătare, petrecăreţii de la bâlci au urcat apoi pe strada Unirii spre centrul oraşului, pentru a participa la spectacolele folclorice organizate începând cu ora 17,30.

Drumul până în centru a fost presărat cu multe popasuri pe la tarabele amplasate pe str. Unirii, unde comercianţii au oferit articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte, jucării din plastic, dulciuri, fructe, obiecte religioase, haine din blană naturală, lenjerii de pat, cuverturi, vase pentru bucătărie. Nu au lipsit nici „vânzătorii de iluzii”, care pentru doi-trei lei te ademeneau să joci la ruletă în speranţa ca vei câştiga telefoane mobile, băuturi scumpe sau ceasuri de firmă, dar aşa cum era făcut, braţul ruletei se oprea numai la obiecte fără nici o valoare. Alături de ruletişti s-au amplasat şi jucătorii de alba – neagra, care, chiar dacă aveau ceva clienţi în jur, la auzul mesajului „şase, şase, poartă-n casă”, prin care îşi anunţau prezenţa jandarmilor sau a poliţiştilor în zonă, îşi strângeau cu o rapiditate de invidiat tabla de joc şi cutiile, după care dispăreau în mulţime.

Faţă de anul trecut, anul acesta municipalitatea a amplasat mai multe buncăre pentru colectarea deşeurilor menajere în acest spaţiu comercial ambulant, dar acestea au fost „neinteresante”, atât pentru comercianţi, cât şi pentru cumpărători astfel încât, în fiecare noapte, cei de la salubritate au strâns tone de gunoaie.  

 

Bucate piperate, la propriu şi la figurat

Şi cum zilele unei localităţi nu pot fi petrecute fără mici şi bere, în centrul oraşului au fost amplasate tarabe de unde cei flămânzi şi-au putut cumpăra, ce-i drept la preţuri destul de „piperate”, băutură şi mâncare. Mai toţi comercianţii s-au adaptat la economia de piaţă şi, astfel, un pahar de bere a ajuns să coste 4 lei, un mic 2,5 lei, o porţie de 100 de grame de cartofi prăjiţi 3 lei, una de hamsii 4 lei, în timp ce 100 de grame de piept de pui, cotlet de porc sau frigărui a costat 6 lei. Şi la dulciuri preţurile au fost destul de mari, 5 – 6 lei turta dulce, 5 lei sticla de suc de 0,5 litri şi 3 lei cea de 0,5 litri de apă plată sau minerală.

Dacă părinţii au fost însoţiţi şi de copii în zona centrală a oraşului, aceştia au fost nevoiţi să scoată din buzunar 5 lei pentru a-i plimba cu girafa gonflabilă, 12 lei pentru şase minute în mingea mergătoare pe apă sau un leu pentru o tură cu poneiul. 

 

Maraton folcloric

De 22 de ani, de Sfântul Ilie, fălticenenii au parte de un maraton folcloric. Acesta a început la ora 17,30 cu evoluţia laureaţilor celei de-a VII-a ediţii a Festivalului – Concurs Folcloric Naţional „Şezătoarea copiilor”. După ora 20,00, pe scenă a urcat Ansamblul „Piatra Străjii” din Pojorâta, care a prezentat un spectacol de dansuri populare din Bucovina.

A urmat un recital folcloric semnat de Alexandru Recolciuc, acesta reuşind să atragă publicul la scenă ca un magnet. Pe Alexandru Recolciuc îl leagă de Fălticeni debutul în cariera muzicală, acesta concurând şi câştigând Festivalul Folcloric Naţional “Şezătoarea”. Tot la Fălticeni, la un spectacol de Sfântul Ilie, solistul sucevean şi-a cunoscut soţia, aceasta oferindu-i pe atunci flori, ca o simplă admiratoare. Şi anul acesta, după spectacol, Alexandru Recolciuc a primit flori de la soţie, dar de această dată şi de la cel mai mic membru al familiei.

După un spectacol-concert al Orchestrei Profesioniste “Rapsozii Botoşanilor” şi al soliştilor vocali Loredana Călin, Iustina Irimia, Valentin Bertea, Petronela Rusu, Elena Mândrescu, Dan Doboş, Laura Ştefănescu, seara s-a încheiat cu evoluţia Ansamblului folcloric „Mărgineanca” al Casei de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” Botoşani.

 

Peste 7.000 de noi prieteni pentru trupa Akcent

Respectând tradiţia ultimilor ani, ziua de 21 iulie a fost dedicată muzicii uşoare. De la ora 20,00 au urcat pe scenă VMC, o trupă formată din trei băieţi care ştiu să combine dansul cu muzica. „Von Meister Crew” este o trupă arădeană care a ajuns în finala emisiunii  „Românii au talent” şi care a oferit fălticenenilor un spectacol de calitate în care s-au regăsit elemente de dans hip -hop, dar şi cele mai recente piese care se cântă în discoteci şi cluburi.

Sabina Maria Străchinaru şi Paola au fost alte două soliste care i-au încântat pe cei peste 7.000 de fălticeneni prezenţi în Piaţa “Nada Florilor”, după care pe scenă a urcat trupa Akcent.

Adrian, Mihai şi Sorin, cei trei membri ai trupei, au realizat un show cu cele mai cunoscute hit-uri, printre care s-au numărat “Buchet de trandafiri”, “Dragoste de închiriat”, “French Kiss”, “Jokero”, “Poveste de viaţă”, “Suflet pereche”, “ Ultima vară”, iar Mihai Gruia s-a fotografiat cu spectatorii pentru a posta pozele pe Facebook în timpul spectacolului.

La insistenţele publicului, Akcent a revenit pe scenă, unde a interpretat pentru a doua oară cel mai recent single „Chimie între noi”. La plecare, formaţia Akcent a fost asaltată de fani pentru a da autografe.

Tinerii fălticeneni care s-au aflat sâmbătă în centrul oraşului au avut parte şi de câteva concursuri dotate cu premii, printre care s-au numărat cel de recitat poezii, de băut bere dintr-un pahar ţinut în dinţi de partenere, de adus la scenă într-un interval de două minute obiecte personale ale spectatorilor, de dansat pe ritmurile melodiei “Ai se eu ti pego” cu un pahar de bere deasupra capului. Seara s-a încheiat cu un concurs de karaoke.

Duminică, în ultima zi, de la ora 19,30 pe scenascena din Piaţa “Nada Florilor” a evoluat formaţia de muzică populară “Torent”, după care Grupul Vocal “Balada”, condus de prof. interpret Maria Tanasă, a oferit un spectacol de muzică şi obiceiuri tradiţionale.

După folclor a fost rândul tinerilor dansatori membri ai trupelor K-lypso, New Dance, Dancers Forever, Step by Step, Energy Junior, să urce pe scenă.Ultimul recital al ediţiei din acest an a „Zilelor Municipiului Fălticeni” a aparţinut trupei Spitalul de Urgenţă.

Seara s-a încheiat cu un foc de artificii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cinci zile de muzică şi distracţie la Zilele Municipiului Fălticeni.
 Vizualizări articol: 876 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Cinci zile de muzică şi distracţie la Zilele Municipiului Fălticeni5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei