Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 iul 2012 - Anul XVII, nr. 159 (5064)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Blocaj

Groapa ecologică de gunoi de la Moara, piatra de moară de la gâtul autorităţilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Scandalul gunoaielor la care asistăm de câteva zile, cu un adevărat război al declaraţiilor venite în special din partea noului preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, putea fi rezolvat dacă groapa ecologică de gunoi de la Moara era finalizată. Din păcate, lucrările au fost sistate încă din decembrie 2011, şi nimeni nu poate spune cu precizie când vor fi reluate.

Ieri, la viitoarea groapă de gunoi se puteau auzi fără probleme muştele care zburau prin aer. De constructori, nici urmă. De lucrări, nici nu se pune problema.

Dăm peste un paznic şi un gard care înconjoară cele aproximativ 23 de hectare ale viitoarei gropi ecologice de gunoi. Bărbatul ne spune că nu are undă verde pentru a ne permite accesul după poarta încuiată cu lacăt. După câteva demersuri reuşim să găsim cheia de la lacăt şi intrăm. Ne întâmpină câţiva câini care le ţin de urât paznicilor. Aceştia din urmă ne asigură că nu sunt agresivi şi că ne putem deplasa fără griji.

Şi, într-adevăr, facem câţiva paşi în direcţia a ceea ce ar trebui să fie o primă celulă a gropii ecologice de la Moara şi câinii plictisiţi se adăpostesc la umbra unui container.

Paznicul ne arată ce a găsit când a preluat obiectivul. Între timp, din partea opusă, apare şi colegul său. Ambii ne spun că din decembrie 2011 nu s-a mai ridicat nici un pai. Singurele activităţi notabile au fost câteva vizite de la „judeţ şi de la primărie”.

În rest, pauză. Aşa cum va fi şi în următoarele luni. Investiţia demarată cu mare alai în urmă cu câţiva ani se dovedeşte peste puterile autorităţilor locale. Termenul de finalizare, anul 2010, a fost depăşit de multă vreme. Următorul termen s-a spus că va fi 2013. La modul cum stau lucrurile la Moara, este greu de crezut că la anul pe vremea asta nu vom apela din nou la mila vecinilor de la Botoşani pentru a depozita gunoiul din municipiul Suceava, dar şi din alte localităţi ale judeţului.  

 

Nechifor: „Sunt câteva blocaje de ordin procedural”

Aflat în fruntea Consiliului Judeţean Suceava de două săptămâni, Cătălin Nechifor a recunoscut că nu stăpâneşte foarte bine subiectul. Preşedintele CJ Suceava a anunţat că le-a cerut angajaţilor instituţiei să-l informeze în amănunt despre ceea ce se petrece cu investiţia de la Moara. „Sunt câteva blocaje de ordin procedural pe care sper să le înţelegem luni, când vom avea o întâlnire la care vor participa atât reprezentanţi ai aparatului Consiliului Judeţean, cât şi specialişti de la Garda Naţională de Mediu şi Agenţia pentru Protecţia Mediului”, a arătat Nechifor.

Acesta a mărturisit că, din datele pe care le are până acum, au demarat procedurile de atribuire a lucrărilor prin SEAP.

Până la întâlnirea de luni urmează să se clarifice şi sumele de bani cheltuite până în prezent, dar şi câţi bani mai sunt necesari pentru a da în funcţiune groapa ecologică de gunoi de la Moara.

Potrivit proiectului iniţial, suma care trebuie investită este de 184 de milioane de lei, din care contribuţia Uniunii Europene se ridică la 150 de milioane de lei. Până în prezent se pare că s-au cheltuit 18,7 milioane de lei.

 

Primarul Ion Lungu spune că şi după 16 iulie gunoiul va fi dus la Botoşani

În ciuda opoziţiei lui Florin Ţurcanu, noul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, care a declarat că nu este de acord ca „Botoşaniul să devină groapa de gunoi a Sucevei”, autorităţile de la noi spun că situaţia este rezolvată. Primarul Ion Lungu a precizat ieri că s-a ajuns la un acord atât cu firma Urban, care gestionează groapa de gunoi de la Botoşani, cât şi cu primarul din Botoşani.

„Şi-au dat acordul să depozităm în continuare gunoiul la Botoşani şi după data de 16 iulie, când expiră actualul contract. Capacitate de depozitare există, singurul lucru de care mai avem nevoie este un aviz de la Mediu şi pe care sper să-l obţinem, aşa cum am înţeles din discuţiile cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, domnul Nechifor”, a arătat Ion Lungu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Groapa ecologică de gunoi de la Moara, piatra de moară de la gâtul autorităţilor.
 Vizualizări articol: 2143 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 7 voturi
Groapa ecologică de gunoi de la Moara, piatra de moară de la gâtul autorităţilor4.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei