Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 iul 2012 - Anul XVII, nr. 156 (5061)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Web designer-ul” interlopilor

Elev român admis la un colegiu din Anglia, în spatele afacerii sucevenilor care goleau conturile italienilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În spatele afacerii de un milion de euro a indivizilor din zona Rădăuţi acuzaţi că au pus la cale o grupare infracţională prin intermediul căreia au golit sute de conturi ale clienţilor unei bănci din Italia – Poste Italiane Spa, s-a aflat un tânăr în vârstă de 19 ani, elev al unui colegiu din Anglia, tânăr care se ocupa cu realizarea de site-uri (pagini WEB).

Respectivul tânăr, Florin Cosmin Mangu, din municipiul Constanţa, se află în prezent încarcerat în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, fiind unul dintre cei 12 indivizi arestaţi acum două zile în acest dosar al fraudelor informatice.

În faţa anchetatorilor, ne-au mărturisit surse judiciare, tânărul a mărturisit cum a ajuns să lucreze pentru membrii acestei grupări infracţionale, povestea sa fiind prezentată în materialul în care urmează.

 

O afacere de 1.000.000 de euro

Gruparea care prospera pe munca lui Florin Cosmin Mangu avea următorul mod de operare: creau pagini de psihing prin care imitau paginile web oficiale aparţinând băncii Poste Italiane Spa şi aplicaţii informatice utilizate la procurarea de adrese e-mail aparţinând potenţialilor clienţi ai unităţilor bancare vizate, la trimiterea mesajelor de tip spam şi la obţinerea de date de informatice.

Următorul pas era acela al trimiterii de mesaje de tip spam clienţilor băncii, mesaje care conţin scrisori prin care utilizatorii sunt îndrumaţi sub diverse pretexte să acceseze diferite linkuri către paginile web clonă şi să-şi introducă datele bancare personale (user/nume utilizator, parolă acces, număr card, data expirării, ş.a.), date care permit accesarea conturilor online banking ale acestora.

Pasul III: odată obţinute aceste date, membrii grupului accesau fără drept conturile bancare online banking şi efectuau transferuri frauduloase de fonduri către carduri emise de aceeaşi unitate bancară, carduri care au fost obţinute anterior de către unii dintre membrii grupului contra unor sume de bani prin diferite legături infracţionale din Italia.

Cardurile respective erau trimise către membrii grupului infracţional din România, Germania, Anglia, Grecia, pentru a face transferuri ilegale de fonduri pe acestea şi efectuarea ulterioară de retrageri frauduloase de numerar de la ATM-uri aparţinând unităţilor bancare de pe teritoriul statelor mai sus menţionate.

Prejudiciul total calculat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava: 1.000.000 euro.

 

„Salariu” de 5.000 de lire

Potrivit anchetatorilor, principalul rol al lui Florin Cosmin Mangu era acela de a crea programe informatice pentru ca membrii grupării infracţionale să obţină datele informatice care îi ajutau ulterior la fraudarea conturilor băncii italiene.

Mangu a fost băgat în afacerile ilegale de către un alt individ pus sub acuzare în acest dosar, Mugurel Constantin Vichiuc, în vârstă de 26 de ani, din municipiul Rădăuţi, tânăr pentru care procurorii DIICOT au cerut emiterea unui mandat de arestare în lipsă, tânărul sustrăgându-se cercetărilor.

În declaraţiile date în faţa anchetatorilor, Florin Cosmin Mangu mărturiseşte că era pasionat de la vârsta de 13 ani de crearea de pagini WEB şi s-a documentat ani de zile pe internet, iar la începutul lui 2011 a urmat un curs pe domeniul Web design. În vara anului trecut, tânărul a renunţat la cursurile din România şi a plecat în Anglia, fiind admis la colegiul Barking & Dagenham.

Cu câteva luni înainte de a ajunge în Anglia, însă, a intrat în anturajul care l-a adus acum după gratii. Un amic de-al său l-a recomandat ca fiind un bun programator Web lui Mugurel Vichiuc, iar acesta din urmă l-a contactat şi i-a cerut să-i facă contra cost programe folosite pentru extragerea de adrese de e-mail de pe Google.

În luna martie a anului trecut, Mangu i-a făcut acel program, pentru care a primit în cont 200 de euro.

La câteva săptămâni, povesteşte tânărul în vârstă de 19 ani, Vichiuc i-a cerut să îi arate câteva site-uri făcute de el şi i-a cerut să vină la el, tot în Anglia, să realizeze site-uri pentru el. 

„Am cerut anumite garanţii, respectiv copii după acte de identitate ale acestuia, precum şi bani pentru biletul de întoarcere în România. Odată ajuns la el, mi-a dezvăluit că de fapt urma să construiesc pagini scam, copii ale site-ului băncii Poste Ialiane SPA, pe care acesta să le folosească în activităţi de phishing, respectiv obţinerea în mod fraudulos a datelor privind cardurile bancare şi a datelor ce asigurau accesul la contul bancar online al clienţilor acestei bănci, lucru pe care eu l-am făcut fiind constrâns de acesta”, a declarat la audierile de la DIICOT Suceava Florin Cosmin Mangu.

A povestit că a fost ameninţat la un moment dat că nu mai primeşte nici măcar banii promişi pentru a se întoarce acasă, situaţie în care a acceptat să realizeze falsurile.

Vichiuc i-a cumpărat după câteva săptămâni un laptop şi îi dădea în fiecare zi bani de cheltuială.

Pe lângă actualizarea paginilor de spam, tânărul de 19 ani a fost trimis, forţat spune el în declaraţie, să facă şi retragi frauduloase de pe mai multe carduri pe care i le dădea Mugurel Constantin Vichiuc. Rădăuţeanul l-a recompensat în schimb cu 5.000 de lire sterline.

A plecat din apartamentul rădăuţeanului în aprilie 2012, în urma unor certuri dintre ei, mutându-se în gazdă la un cetăţean francez.

Pe calculatorul personal îi rămăsese o bază de date cu user-e ale conturilor fraudate aparţinând clienţilor băncii italiene. Erau în total aproximativ 6000 de conturi online banking

 

1.500 de lire să spargă noul sistem de securitate al băncii

După aproximativ două săptămâni, a fost contactat pe Yahoo!Messenger de către un alt învinuit în acest dosar, Tiberius Murgoci, de 26 de ani, din Rădăuţi, considerat unul dintre liderii acestei grupări infracţionale. Mangu şi Murgoci, povesteşte primul, se ştiau dintr-un club din Londra.

„Acesta mi-a explicat faptul că banca Poste Italiana a introdus un nou sistem de securitate OTP (one time password) care solicită clientului ca la efectuarea unei tranzacţii să introducă un cod unic, pe care acesta îl primeşte pe telefonul mobil. Murgoci mi-a explicat o metodă cum să treacă de sistemul de securitate şi m-a întrebat dacă pot să pun în practică ideea lui”, a declarat la audieri tânărul în vârstă de 19 ani.

I-a rezolvat problema lui Murgoci, primind în schimb 1.500 de lire. Acelaşi Murgoci s-a oferit să-i cumpere baza de date care îi rămăsese de la Vichiuc, tânărul din Constanţa acceptând oferta contra 1.000 de euro.

 

12 tineri în arest. Procurorii mai vor încă 13 persoane după gratii 

Joi au fost arestate în acest dosar 12 persoane dintre cele 16 duse de procurorii DIICOT în faţa judecătorilor.

În spatele gratiilor au ajuns Alex-Alin Scânteie, de 24 de ani, Tiberius Murgoci, de 26 de ani, Gabriel Maciuc, de 29 de ani, Cristian Alexandru Colibaba, de 26 de ani, Daniel Puha, de 22 de ani, Vasile Matei, de 40 de ani, toţi din municipiul Rădăuţi, Constantin Liviu Olariu, de 33 de ani, din municipiul Suceava, Raul-Alexandru Matner, de 24 de ani, din oraşul Siret, Claudiu Ignat, de 32 de ani, din judeţul Botoşani, Ragnat Szabo, de 23 de ani, din municipiul Sibiu, Ionel Gherasim, de 34 de ani, din municipiul Iaşi şi Florin Cosmin Mangu, de 19 ani, din municipiul Constanţa.

Procurorii DIICOT au făcut recurs şi cer şi arestarea preventivă a celorlalţi patru lăsaţi să plece acasă de magistraţii Tribunalului Suceava. E vorba de Alin Alexandru Rusu, de 28 de ani, Cătălin Andrei Iurescu, de 26 de ani, Emanuel Ioan Covaşă, de 27 de ani, toţi din Rădăuţi, şi Petronela Popescu, de 34 de ani, din Arad.

 În acest dosar, procurorii cer şi arestarea în lipsă a altor nouă persoane: Ionuţ Liviu Ilisoi (31 de ani) şi Mugurel-Constantin Vichiuc (26 de ani), ambii din Rădăuţi, Ana Culea (33 de ani), din municipiul Constanţa, Daniel Postolache (26 de ani), din Braşov, Viorel Lungu (29 de ani) şi Brînduşa Nicoleta Ignat (20 de ani), din Botoşani, Valentin Văduva (23 de ani) şi Bianca Roxana Hatcău (24 de ani), din Arad, precum şi Ricardo –Emilian Marin (22 de ani), din municipiul Călăraşi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elev român admis la un colegiu din Anglia, în spatele afacerii sucevenilor care goleau conturile italienilor.
 Vizualizări articol: 3567 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Elev român admis la un colegiu din Anglia, în spatele afacerii sucevenilor care goleau conturile italienilor5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei