Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 iul 2012 - Anul XVII, nr. 154 (5059)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Banking cu banii altora

Un milion de euro, furaţi de o grupare din Rădăuţi din conturile clienţilor unei bănci din Italia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Mai mulţi tineri din zona Rădăuţi au fost săltaţi ieri de ofiţeri din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava, în cadrul unei ample acţiuni de anihilare a unei grupări infracţionale tranfrontaliere specializate în săvârşirea de infracţiuni informatice, grupare formată din 28 de membri şi acuzată că a golit conturile clienţilor unei bănci din Italia, prejudiciul fiind estimat la un milion de euro.

Miercuri dimineaţă, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, s-au făcut nu mai puţin de 29 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Suceava, Arad, Sibiu, Braşov, Călăraşi, Constanţa, Bacău şi Iaşi.

Au fost emise 26 de mandate de aducere, însă în faţa procurorilor DIICOT Suceava au fost aduse 17 persoane, mare parte tineri din municipiul Rădăuţi.

De altfel, mărturisesc surse judiciare, nucleul grupării era format din rădăuţeni, tot rădăuţeni fiind şi liderii acesteia.

Printre cei aduşi la audieri s-a numărat, potrivit surselor noastre, şi Cătălin Andrei Iurescu (26 de ani), fiul primăriţei din Voitinel, Maria Pleşca.

Pe lângă percheziţiile din România, anchetatorii, în colaborare cu autorităţile din Germania, au promovat o comisie rogatorie în baza căreia, tot ieri dimineaţă, a avut loc o percheziţie domiciliară şi în localitatea Tubingen - Germania, la un imobil aparţinând unuia dintre liderii grupării.

Potrivit surselor noastre, numele acestuia este Ionuţ Liviu Ilisoi (31 de ani), tânărul fiind tot din Rădăuţi.

 

Cum au reuşit să pună mâna pe un milion de euro

Potrivit unui comunicat al structurilor de combatere a crimei organizate, fraudele comise de gruparea infracţională s-au comis în perioada 2010-2012.

Scopul membrilor grupării a fost acela de a obţine datele de acces la conturi bancare ale clienţilor băncii „Poste Italiane” prin metoda phising.

„Membrii grupării obţineau prin phishing date şi adrese e-mail aparţinând  clienţilor  unităţilor bancare vizate şi, prin  mesaje de tip spam, îi îndrumau să acceseze  linkuri către pagini web clonă unde să introducă datele bancare personale (user/nume utilizator, parolă acces, număr card, data expirării), informaţii care permiteau accesarea conturilor online banking”, se arată într-un comunicat al anchetatorilor.

Cu acele date obţinute fraudulos, membrii grupării accesau fără drept conturile online banking şi efectuau ulterior transferuri bancare prin intermediul platformei de internet banking a băncii respectivei. Practic, transferau bani din conturile păgubiţilor pe carduri valide, ale aceleiaşi bănci, carduri ce se aflau în posesia unora dintre indivizii implicaţi în această megaescrocherie.

„Infractorii procurau în prealabil aceste carduri către care erau virate sumele de bani ce provin din conturile fraudate, de la diverşi cetăţeni italieni, contra unor sume cuprinse între 100 şi 250 euro şi le trimiteau în România, Germania, Anglia, etc unor persoane care aveau ca sarcină scoaterea banilor în numerar de la diverse ATM-uri, imediat ce au fost alimentate de pe conturile fraudate”, explică anchetatorii, precizând că valoarea prejudiciului este de un milion de euro.

 

Cine sunt membrii grupării

Potrivit anchetatorilor, gruparea număra 28 de membri, fiind constituită din mai mulţi tineri din Rădăuţi.

Procurorii DIICOT au început urmărirea penală împotriva a 26 dintre suspecţi.

Iată lista completă a învinuiţilor acuzaţi că au făcut avere golind conturile clienţilor băncii italiene: Alex-Alin Scânteie (24 de ani),  Tiberius Murgoci (26 de ani), Gagriel Maciuc (29 de ani), Cristian Alexandru Colibaba (26 de ani) , Ionuţ Liviu Ilisoi (31 de ani), Alin Alexandru Rusu (28 de ani), Daniel Puha (22 de ani), Mugurel Constantin Vichiuc (26 de ani), Vasile Matei (40 de ani), Andreea Claudia Scânteia (23 de ani), Cătălin-Andrei Iurescu (26 de ani), Emanuel Ioan Covaşă (27 de ani), toţi din municipiul Rădăuţi, Constantin Liviu Olariu (33 de ani), din municipiul Suceava, Raul-Alexandru Matner (24 de ani), din oraşul Siret, Viorel Lungu (29 de ani), Claudiu Ignat (32 de ani) şi Brînduşa Nicoleta Ignat (20 de ani), din judeţul Botoşani, Ragnat Szabo (23 de ani) din municipiul Sibiu, Valentin Văduva (23 de ani), Petronela Popescu (34 de ani) şi Bianca Roxana Hatcău (25 de ani), din municipiul Arad, Emilian Ricardo Marin (22 de ani), din municipiul Călăraşi, Daniel Postolache (27 de ani), din municipiul Braşov, Ionel Gherasim (34 de ani), din municipiul Iaşi, Florin Cosmun Mangu (19 ani) şi Ana Culea (33 de ani), din municipiul Constanţa.

Avocatul Marius Rădăcină îi reprezintă în acest dosar pe mai mulţi învinuiţi din Rădăuţi, iar apărătorul a declarat ieri seară că majoritatea clienţilor săi s-au prelevat de dreptul de a nu da declaraţii în această fază penală.

„Mâine (n.r.-astăzi), am înţeles că se va cere arestarea preventivă a mai multor persoane puse sub acuzare în cazul acestei presupuse grupări infracţionale. Atunci vom vedea şi cele 40 de volume ale acestui dosar şi vom putea face mai multe precizări. Deocamdată, e prea devreme să ne putem pronunţa cu privire la acuzaţiile ce li se aduc clienţilor mei”, a spus avocatul Rădăcină.

 

Ce s-a găsit la percheziţii

Pentru anihilarea acestei reţele, procurorii DIICOT Suceava au colaborat cu ofiţerii Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti.

La percheziţiile de ieri anchetatorii din cadrul structurilor de combatere a crimei organizate au fost sprijiniţi de SRI Suceava şi serviciile de operaţiuni speciale Suceava, Iaşi, Constanţa, Timişoara şi Braşov.

De asemenea, descinderile domiciliare s-au făcut cu colaborarea Poliţiei şi Jandarmeriei.

„În urma percheziţiilor efectuate au fost ridicate pentru cercetări următoarele bunuri: 23 laptop-uri, nouă unităţi calculator, 11 HDD-uri, 161 suporţi optici, 41 telefoane mobile, 49 cartele SIM, 42 carduri bancare, 10 stick-uri, 3 dispozitive de skiming/citire card-uri, un detector de metale, 5 autoturisme, 87.700 lei, 29.700 euro şi 13.440 lire”, se precizează în comunicatul remis de anchetatori.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un milion de euro, furaţi de o grupare din Rădăuţi din conturile clienţilor unei bănci din Italia.
 Vizualizări articol: 4141 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 12 voturi
Un milion de euro, furaţi de o grupare din Rădăuţi din conturile clienţilor unei bănci din Italia4.8512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Yeymeyr trimis de
( 5 iul 2012, 15:21:57
lati blocat cei de la monitorul pe colegul meu yeymeyr ca va spunea adevarul despre adevaratii hoti si va durea ptr ca sint cartite mari la voi???dc nu mai poate posta comentarii?dc nu lasati opimia publica sa vb liber despre ce gandeste si bagati numai ce va convine voua(P.D.L) SI CE SA FACA TINERETUL A AJUNS SA FURE IN ALTE TARI CA LA NOI NU AU LOC CA FURA OAMENII CU CULOARE!!!!!
2.   FURT trimis de
( 5 iul 2012, 15:27:47
ce sa faca baietii au mers la furatin alta tara ca la noi in radauti nu are loc de furat ca fura domn primar cu cele 4 firme colaboratoare prin contracte de mai multe milioane de euro dar acesta se chiama (furt cu acte in regula)dar o sa le vina rindul si lor in duba mascatilor ca deja colaboratorii primarului olarean incep sa se dea la o parte ...nu mai vor nici in consiliul local ..nu mai vor sa fie consilierii personali..etc!!! incepe curatenia de sus de data aceasta ..pestele de la cap se impute!!!1
3.   Domn iurescu trimis de
( 5 iul 2012, 19:07:34
HA ha ha na ca ya venit si randul domnului iurescu era si cazul:))prea figurant se dadea Ardetil..
4.   Cam nasol trimis de
( 8 iul 2012, 10:57:03
Te-ai intins cam mult domnu Alcool` si eu care imi aduc aminte de niste bighidii care faceau spam pt cate un bot sau bnc pe mircsmug>
Domnu` Valy pun pariu ca nici bashina nu iese din tine la buda daca nu are iz politic , ce are **la cu prefectura? Invatati sa mai si munciti daca nu mai aveti ce fura pe aicibig grin

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei