Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 iun 2012 - Anul XVII, nr. 138 (5043)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Promoţia 1957

Reîntâlnirea seniorilor ştefanişti - 55 de ani de la absolvire

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Absolvenţii promoţiei 1957 ai Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava s-au reîntâlnit vineri, după 55 de ani de la absolvire, în Aula instituţiei de învăţământ sucevene.

 

„Promoţia celor 500 de ani de la urcarea pe tron a lui Ştefan cel Mare”

Promoţia 1957 (cunoscută ca „Promoţia celor 500 de ani de la urcarea pe tron a lui Ştefan cel Mare”) are o tradiţie în ceea ce priveşte organizarea întâlnirilor colegiale, fiind cea mai consecventă în acest sens dintre toate promoţiile de absolvenţi ale colegiului sucevean.

Promoţia care a încheiat studiile liceale în anul 1957, ultima serie care a susţinut bacalaureatul după absolvirea a zece clase („ultima serie de copii deştepţi”, cum a spus unul dintre absolvenţi), a reunit în cele patru clase (trei de băieţi şi una mixtă-ucraineană) un număr de 110 absolvenţi.

Dintre aceştia, la reîntâlnirea de vineri au participat 42 de colegi.

 

„Rezonanţa recunoştinţei nealterate” pentru profesori

Aşa cum a spus în cuvântul de deschidere prof. Corneliu Duceac, preşedintele executiv al comitetului de organizare a evenimentului (comitet care s-a îngrijit de editarea unui album care sintetizează toate întâlnirile promoţiei 1957 organizate până în prezent, album însoţit de o insignă şi de un Program al manifestărilor), ”revederea a venit cu prisosinţă să împlinească o anumită vocaţie a sistemului social românesc, aceea de a cinsti într-o anume zi slujitorii demni şi devotaţi a sute de generaţii dintr-o citadelă a învăţământului preuniversitar sucevean şi naţional”.

O aniversare care, aşa cum a subliniat el, „va avea pentru totdeauna rezonanţa recunoştinţei nealterate pentru cei care ne-au învăţat să culegem diamantele cunoaşterii din roua veşnică şi proaspătă a spiritului uman”.

 

„Nici o promoţie de absolvenţi nu a organizat cu atâta rigoare întâlnirile colegiale”

În cuvintele de reverenţă rostite de directorul colegiului, prof. Dan Popescu (care şi-a contrapunctat semnătura de pe textul introductiv din albumul realizat cu prilejul acestei întâlniri cu menţiunea „născut în anul 1957”, evidenţiind astfel un arc peste timp), acesta a reliefat faptul că nici o promoţie de absolvenţi nu a organizat cu atâta rigoare, din zece în zece ani de la absolvire, întâlnirile colegiale. Urându-le „seniorilor ştefanişti” să fie consecvenţi şi să continue seria întâlnirilor şi de acum înainte, directorul instituţiei de învăţământ sucevene le-a spus şi o glumă vizavi de... evoluţia sistemului de învăţământ (Un director de şcoală de altădată îl întreabă pe un profesor din ziua de azi: „Voi mai bateţi elevii în şcoală?”. Iar răspunsul a venit prompt: „Numai în legitimă apărare!”).

 

“Strădanie, sârguinţă, perseverenţă, forţă de a rezista şi de a fi mereu pe coama valurilor”

S-au depănat apoi amintiri din anii liceului şi s-au rememorat, „cu respect şi foarte multă recunoştinţă”, efigii de dascăli.

Dacă la întâlnirea de zece ani, din 1967 (care a avut loc tot într-o zi de 15 iunie), au participat 45 de absolvenţi şi 16 profesori, la cea de 40 de ani, din anul 1997, nu s-a mai consemnat prezenţa nici unuia dintre foştii profesori.

La Cinematograful „Modern”, în faţa căruia s-a făcut atunci fotografia de grup, rula un film cu titlu sugestiv: „Supravieţuitorul”.

Supravieţuitorii de astăzi, care şi-au amintit cu nostalgie de profesorii lor (între care s-au aflat Ioan Buciuceanu, Adrian Petroaie, Ilarion Zahariciuc, Ioan şi Ilaria Sbiera, Mihai Cărăuşu, Nicodim Iţcuş, Dimitrie Loghin, Neculai Ceredarec…), dar şi de colegii care au trecut în veşnicie (pentru care s-au închinat la parastasul organizat în Capela colegiului) demonstrează, aşa cum a accentuat prof. Corneliu Duceac, “strădanie, sârguinţă, perseverenţă, forţă de a rezista şi de a fi mereu pe coama valurilor”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reîntâlnirea seniorilor ştefanişti - 55 de ani de la absolvire.
 Vizualizări articol: 843 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 11 voturi
Reîntâlnirea seniorilor ştefanişti - 55 de ani de la absolvire5.0511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei