Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 apr 2012 - Anul XVII, nr. 94 (4999)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ieftin, dincolo era mai scump

A cheltuit la păcănele banii a sute de suceveni şi a scăpat şi de puşcărie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Prima fază a procesului în care este judecat Vasile Alin Mandache, de 26 de ani, fostul casier al SC Termica SA Suceava, a luat sfârşit ieri la Judecătoria Suceava. Tânărul şi-a aflat condamnarea, iar spre mulţumirea sa a scăpat destul de ieftin. Magistraţii au decis să-l condamne pe Mandache la trei ani de închisoare cu suspendare, dar şi să-l oblige la plata sumei de 297.000 de lei. Soluţia de ieri nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Suceava.

Vasile Alin Mandache a fost reţinut în octombrie 2011, pentru ca la începutul acestui an procurorii să decidă trimiterea sa în judecată sub acuzaţia că a delapidat banii a sute de familii şi i-a pierdut la păcănele.

 

Cum a furat banii Mandache

Vasile Alin Mandache s-a angajat la SC Termica SA în anul 2008, primind un post de casier.

Conform fişei postului, tânărul din comuna Mitocu Dragomirnei avea ca atribuţii de serviciu, printre altele, şi încasarea banilor de la asociaţiile de proprietari, bani pe care trebuia să îi depună în aceeaşi zi la casieria centrală sau la ghişeele băncilor. 

Când lua bani de la asociaţii de proprietari, casierul Mandache întocmea, potrivit atribuţiilor de serviciu, chitanţe-monetar, înseriate, în trei exemplare, din care unul rămânea la asociaţie, iar celelalte două mergeau la casieria centrală a SC Termica. Pentru fiecare sumă depusă la bancă, i se elibera o chitanţă de depunere pe care era consemnat numele asociaţiei de proprietari în contul căreia se făcuse plata, iar exemplarul original era trimis la asociaţie, iar restul documentelor ajungeau la casieria societăţii de termoficare.

După aproape doi ani de serviciu, explică anchetatorii, tânărul casier s-a decis să „împrumute” din banii asociaţilor de proprietari. Activitatea sa infracţională se împarte în două etape. „În perioada 24.03.2011 – 10.10.2011, cel în cauză şi-a însuşit din gestiune suma totală de 282.200 de lei, banii fiind încasaţi de la asociaţiile de proprietari nr. 52, 50, 74, 89, 17, 34, 69 Arcul şi Măgura”, se arată în actul de sesizare a instanţei.

Pentru a-şi acoperi neregulile, Vasile Alin Mandache nu a depus mai multe documente, iar pe altele le-a măsluit, trecând sume mult mai mici decât cele încasate şi falsificând semnături ale reprezentanţilor asociaţilor de proprietari ori ai societăţii de termoficare.

Acelaşi Vasile Alin Mandache este acuzat şi că „în perioada 01.09.2010-22.09.2011, a folosit în interes personal banii încasaţi de la asociaţiile de proprietari nr. 17, 52 şi T3”.

Banii cu pricina i-a depus în conturile SC Termica SA cu diferite perioade de întârziere, societatea calculând pe numele asociaţiilor penalităţi de întârziere.

Şi de această dată, inculpatul s-a folosit de documente falsificate, pe care trecea date ulterioare celor reale.

 

Isprava casierului era să lase mai multe asociaţii fără căldură

Toată povestea a ieşit la iveală după ce conducerea Termica a avertizat mai multe asociaţii că riscă să nu beneficieze de încălzire în această iarnă din cauza datorilor, iar reprezentanţii unora dintre acestea au raportat că au plătit la timp.

Tânărul din Mitocu Dragomirnei nu are nici un bun pe numele său, astfel încât anchetatorii nu au avut pe ce să pună sechestru asigurator, în vederea recuperării prejudiciului.

În faţa anchetatorilor, tânărul a recunoscut că a jucat o parte din banii delapidaţi la păcănele, într-o sală de jocuri de noroc din cartierul George Enescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A cheltuit la păcănele banii a sute de suceveni şi a scăpat şi de puşcărie.
 Vizualizări articol: 948 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
A cheltuit la păcănele banii a sute de suceveni şi a scăpat şi de puşcărie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Batut cu pietre trimis de
(24 apr 2012, 11:22:40
ar trebui sa mergem acasa la el si sa le luam tot lui si familiei lui....asta trebuie urmarit si batut...fara sa stie nimeni unde si cand...nenorocitul ce tupeu a avut si garda i-a dat cu suspendare...hmm dacva eu il bat oare tot cu suspendare imi da?
2.   Delapidare trimis de
(24 apr 2012, 14:28:15
din acest motiv, cei care sunt casieri, gestionari, trebuie sa depuna, la angajare, o garantie..........
de unde recupereaza acum statul atitia bani?
pt. asa suma mare delapidata, doar 3 ani cu suspendare? e normal?
3.   Prost o fi ala care mai da bani la asociatii! trimis de
(24 apr 2012, 15:22:49
Bravo lui, ce trebuia demonstrat a fost. Societatea termica + asociatiile sunt mana in mana, iar justitia cum este acum a pus bombonica pe coliva. Schimbarea poarte surveni si fara mitinguri, demonstratii si greve. Banii sunt un mijloc de a bloca statul fara ☭ n, nu mai plateste nimeni si toti zboara din functii.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei