Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 mar 2012 - Anul XVII, nr. 66 (4971)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Măsuri

Amenzi usturătoare pentru incendierea vegetaţiei uscate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Odată cu venirea primăverii, câmpurile şi dealurile din zonele unde zăpada s-a topit au început să fie incendiate de cei care vor să cureţe terenul de vegetaţia uscată, pentru a porni o nouă cultură agricolă.

Numai că această practică străveche este considerată foarte periculoasă şi dăunătoare pentru calitatea mediului şi pentru ecosistemele zonale.

Tocmai de aceea, comisarii de mediu suceveni sunt decişi să-i amendeze pe cei responsabili de incendierea miriştilor, a stufului, a tufărişului sau a vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţilor competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.

Amenzile sunt de-a dreptul usturătoare, în condiţiile în care pentru o persoană fizică, sancţiunea contravenţională minimă este de 3.000 de lei, ajungând până la 6.000 de lei, în vreme ce pentru persoanele juridice, amenda minimă este de 25.000 de lei, ajungându-se chiar la sancţiuni de 50.000 de lei (jumătate de miliard de lei vechi).

Şefa Comisariatului Regional de Mediu Suceava, Diana Mihaela Găşpărel, a declarat: “Este interzisă arderea nesupravegheată a amestecurilor formate din vegetaţie ierboasă (uscată), frunziş şi resturi rezultate de la curăţirea vegetaţiei arboricole în lipsa unor minime măsuri sau dotări de prevenire a unor eventuale incendii. Se interzice cu desăvârşire arderea amestecurilor de deşeuri: deşeuri menajere, deşeuri reciclabile de hârtie, carton, plastic, cauciuc sau a altor tipuri de deşeuri asimilabile celor menajere”.

 

Agricultorii riscă pierderea subvenţiilor de la APIA

Mai mult, incendierea vegetaţiei uscate nu este sancţionată doar cu amenzi, ci, în cazul agricultorilor care beneficiază de sprijin prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, poate fi luată şi măsura de retragere a sprijinului şi reducere a plăţilor, în funcţie de gravitatea, amploarea şi persistenţa fenomenului.

Comisarul regional Diana Mihaela Găşpărel a precizat că Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Regional Suceava colaborează cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Suceava în baza protocolului încheiat între cele două instituţii pentru identificarea persoanelor fizice şi juridice care nu respectă standardele pentru menţinerea conţinutului optim de materie organică din sol, în vederea tragerii la răspundere a acestora, conform legii.

 

Vieţi omeneşti puse în pericol

Conducerea Comisariatului Regional de Mediu a solicitat administraţiilor publice locale intensificarea acţiunilor de prevenire prin conştientizarea populaţiei asupra pericolelor ce derivă din incendierea terenurilor şi deşeurilor.

Într-un comunicat al instituţieise arată că: “Tragem un semnal de alarmă asupra pericolelor multiple pe care le reprezintă incendierea în mod necontrolat a terenurilor, dar şi a diverselor deşeuri, cu repercursiuni nu numai asupra calităţii mediului, dar mai ales asupra vieţii oamenilor şi bunurilor acestora. Condiţiile meteo pot favoriza extinderea incendiilor şi către căile de comunicaţie, putând provoca, datorită lipsei vizibilităţii, accidente rutiere care se pot solda cu pierderi de vieţi omeneşti”.

Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a îndruma proprietarii de terenuri agricole să utilizeze pentru eliberarea terenurilor de resturile vegetale tehnici care nu sunt dăunătoare pentru viaţa oamenilor şi mediu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Amenzi usturătoare pentru incendierea vegetaţiei uscate.
 Vizualizări articol: 708 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Amenzi usturătoare pentru incendierea vegetaţiei uscate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei