Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 feb 2012 - Anul XVII, nr. 46 (4951)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Nu au unde lucra

2012, debut cu şomeri mulţi şi deficit de locuri de muncă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Noul an a debutat sub auspicii proaste pentru şomerii care îşi caută un loc de muncă, ofertele disponibile la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava şi, în general, pe piaţa muncii fiind în număr redus şi acoperind puţine domenii de activitate. Oficialii instituţiei spun că situaţia este oarecum normală, de obicei începuturile de an fiind proaste din punctul de vedere al ofertelor de locuri de muncă.

 

„Un moment tensionat din punct de vedere economic”
 
Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava, a declarat: „În prima parte a anului, pe plan local, ofertele nici nu au debutat în adevăratul sens al cuvântului. Este şi un moment destul de tensionat din punct de vedere economic, nu toată lumea ştie ce va urma, aşa că aşteaptă”.
Aşadar vorbim de o perioadă destul de lungă, deja aproape două luni de zile, în care oferta de locuri de muncă este subţire.   
Pentru perioada imediat următoare, odată cu încălzirea vremii, se speră o revigorare a pieţei muncii, prin apariţia posturilor din domeniul construcţiei şi al comerţului.  
Conform celor mai recente statistici ale AJOFM, la finele lunii ianuarie, rata şomajului din judeţ a fost de 4,89%, în creştere cu 0,26% faţă de rata şomajului din decembrie 2010.
În cifre, la finele lunii ianuarie, în judeţ erau înregistrate 12.590 de persoane fără loc de muncă, cifra bărbaţilor şomeri depăşind-o cu 1.588 pe cea a femeilor.  
Totuşi, comparativ cu ianuarie 2011, rata şomajului este uşor mai redusă, în scădere de 0,29%.

 

Ce opţiuni au şomerii în momentul de faţă

În ceea ce priveşte oferta de locuri de muncă la zi, Anca Capverde a precizat că „pe plan local sunt oferte de la service-uri auto, care au o cerere destul de mare şi nu au reuşit să-şi găsească specialişti, şi de la confecţioneri, care din nou au început să ne bombardeze cu ofertele”.
Acestea sunt două dintre domeniile în care oferta este bogată, pe lista de locuri de muncă la zi mai găsindu-se posturi de agent turism, agent vânzări, electrician de întreţinere construcţii, lucrător comercial, lucrător bucătărie, mecanic auto, şofer sau vopsitor auto.

 

Vin zilnic la AJOFM, în speranţa găsirii unui serviciu  

Nu puţini sunt şomerii care vin aproape zilnic la parterul sediului AJOFM Suceava, pentru a consulta ofertele de locuri de muncă. Cu câţiva dintre ei au vorbit şi reporterii Monitorului de Suceava.
Daniel, unul dintre şomerii cu care am vorbit, ne-a spus că este de meserie tinichigiu-vopsitor auto şi îşi caută un loc de muncă de şase luni de zile.
„E început de an, e greu, dar sper să-mi găsesc loc de muncă. Am experienţă în domeniu, am lucrat vreo şase ani. E o meserie bine plătită, dar e greu de găsit un loc de muncă”, ne-a spus tânărul.
Un alt şomer, Tiberiu, căuta un post de şofer.
„Este greu de găsit un loc de muncă deoarece primeşti foarte greu un feedback, ca să zic aşa, un telefon înapoi de la angajator. Poate că uneori suntem mai puţin pregătiţi şi ni se cere mai mult decât avem noi în momentul acesta”, ne-a spus, modest, Tiberiu.  
Îl întrebăm pe Tiberiu de când nu are un loc de muncă. „Mai lucrez câte ceva part-time, însă n-am semnat ceva permanent, la mine căutarea durează de doi ani de zile. Caut ceva permanent, care să îmi convină şi ca salariu, e greu...”.

 

Locurile de muncă în străinătate, o posibilă alternativă pentru şomeri

În condiţiile în care oferta locală este deocamdată modestă, AJFOM le recomandă şomerilor să consulte şi ofertele din străinătate, prin programul EURES, un program de ocupare valabil pe toată piaţa UE.
Anca Capverde a precizat: „Aş putea să spun că pe plan internaţional, pe piaţa Uniunii Europene, avem o ofertă destul de diversificată, mai ales pentru Germania. Invităm cunoscătorii de limbă germană să consulte oferta, care cuprinde posturi de la calificări obişnuite la cele mai specializate. De asemenea, avem oferte importante şi în Belgia, pentru asistenţi medicali. Mai nou, au căutare şi inginerii, în Germania, dar în general pe toată piaţa UE”.
Oferta în Germania cuprinde posturi de drujbist, şofer camion, electronist/electrician, sudor, bucătar, specialist software sau inginer. În ceea ce priveşte ofertele de locuri de muncă din toate ţările UE şomerii se lovesc însă de un impediment important - obligaţia de a cunoaşte limba din respectiva ţară, cerinţa vizând mai toate categoriile de posturi.      

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 2012, debut cu şomeri mulţi şi deficit de locuri de muncă.
 Vizualizări articol: 1606 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2012, debut cu şomeri mulţi şi deficit de locuri de muncă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(25 feb 2012, 14:13:01
unde-i base acum cu comentariile de gen "celor care nu le ajung banii, sa-si gaseasca 2 locuri de munca" stau si ma intreb de unde doua cand sarmanii oameni nu au unul si nici macar pe un salariu de nimic, ce sa mai spunem de 'nazuri' ca nu le convin cnditiile, etc.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei