Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 feb 2012 - Anul XVII, nr. 45 (4950)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Propunere

USL a cerut acordarea de gratuităţi la transportul public pentru jumătate din populaţia Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un proiect iniţiat de consilieri locali USL a pus pe jar deliberativul local sucevean, care s-a văzut ieri pus în situaţia de a aproba acordarea de gratuităţi la transportul în comun pentru aproape jumătate din populaţia municipiului Suceava, în defavoarea celeilalte jumătăţi, sau să respingă proiectul, cu riscul de a-şi atrage antipatia potenţialilor beneficiari de gratuităţi.
Mai exact, cei şapte consilieri USL au solicitat ca pe lângă facilităţile acordate elevilor şi studenţilor, aproape 4.000 de persoane, care circulă cu abonamente pe care plătesc 15 lei în loc de 60 de lei, cât este preţul întreg, facilităţi asemănătoare să fie acordate pensionarilor, şomerilor şi salariaţilor bugetari.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, i-a întrebat pe iniţiatorii proiectului din ce bani va fi acoperită diferenţa de cost între preţul întreg al unui abonament şi cel subvenţionat, pentru aceste categorii de persoane. Ion Lungu a spus: “În calitate de consilier este foarte simplu să ceri să se facă câte în lună şi-n stele. Trebuie să ţinem cont de puterea bugetului local de a suporta astfel de măsuri, care, să fim sinceri, sunt electorale. Şi eu sunt de acord să acordăm gratuitate pensionarilor pe mijloacele de transport în comun ale TPL, dar să nu suporte primăria aceste cheltuieli imense. Dacă am găsi varianta legală să se poată circula gratuit în baza cuponului de pensie, pentru cei care au venituri mici, aş fi de acord. Analizăm şi această posibilitate, dar să dăm gratuităţi la transport poate pentru mai mult de jumătate din populaţie ne este imposibil. Nu e corect nici faţă de ceilalţi oameni, care sunt obligaţi să achite călătoriile chiar dacă muncesc şi au venituri mai mici decât un pensionar”.
Faptul că o asemenea măsură populistă, care nu poate fi susţinută financiar de la bugetul local, prin acordarea de subvenţii, ar putea duce la falimentarea TPL a fost subliniat de edilul sucevean.
“La fel de bine, dacă am aproba această măsură, am putea pune să circule gratuit toată lumea. Am rezista aşa o lună-două, după care am pune cruce TPL-ului. Când am venit primar, fosta societate de transport era în faliment. Am făcut una nouă, ca să meargă, şi încercăm să o facem să fie funcţională, iar sucevenii să aibă asigurat transportul în comun, de care au nevoie atâţia oameni. Numai anul acesta acordăm TPL-ului subvenţii de aproape 2 milioane de euro – 3 milioane de lei pentru facilităţile de care beneficiază diferite categorii de persoane, printre care şi elevii şi studenţii, iar 5 milioane de lei rata la autobuzele cumpărate. Mai mult de atât chiar nu ne permitem. Avem şi alte lucrări de făcut în Suceava, nu doar să acordăm gratuităţi la transportul în comun”, a  adăugat primarul Sucevei, Ion Lungu.

 

Varianta de compromis – o mie de pensionari cu gratuităţi la transportul în comun

Puşi în faţa acestor argumente, reprezentanţii opoziţiei nu au mai insistat asupra aprobării proiectului în forma redactată de ei, ci au solicitat, prin liderul grupului PSD, Ovidiu Donţu, ca facilităţile la transportul în comun să fie acordate unui număr de o mie de pensionari, în ordinea veniturilor acestora.
Ion Lungu a spus că se va gândi la o variantă în acest sens, dar că o astfel de măsură va fi supusă aprobării CL doar după o analiză temeinică a implicaţiilor financiare şi a modului de aplicare a unei astfel de decizii.
În cele din urmă, proiectul de hotărâre al celor din USL a fost respins, cu 16 voturi contra şi şase pentru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului USL a cerut acordarea de gratuităţi la transportul public pentru jumătate din populaţia Sucevei.
 Vizualizări articol: 1017 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
USL a cerut acordarea de gratuităţi la transportul public pentru jumătate din populaţia Sucevei4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   USL trimis de
(24 feb 2012, 16:02:34
alta treaba nu va preocupa acuma??ca in tara lumea moare de foame si saracii oameni au de acuma de suferit cu inundatiile??
2.   ... trimis de
(24 feb 2012, 16:32:23
Nu zic ca pensionarii nu au dreptul la transport gratuit,dar cand oamenii nu au ce manca lucrul asta nu e o prioritate,din anii trecuti ne aducem aminte ce s-a intamplat cu pensionarii cand elevii mergeau la scoala la ora 8 dim autobuzul era plin de pensionari cu treburi foarte importante la ore matinale si cearta era la ordinea zilei ca de ce nu cedezi locul sau chestii dinastea.USL cere multe ca se apropie campania si e si normal dc nu au cerut lucrul asta anul trecut s-au gandit exact acum poate au si ei noroc !
3.   .. trimis de
(24 feb 2012, 19:01:51
Somerilor pentru ce sa le acorzi abonamente? Unde merge somerul zi de zi? Si pensionarii la fel..muncesc cumva? Sunt pensionari care au o pensie mizera (pensie calculata de niste mizerabili ca voi..care acuma cer sus si tare abonamente gratuite) cu ce ii va ajuta un abonament? Da chiar va bateti joc..Cu ce il ajuta pe nea Vasile care are pensia de cativa lei acolo (cativa lei pentru cheltuieli ) un abonament? se sterge la fund cu el .Dati abonamente daca tot vreti voi sa dati oamenilor care au un servici,care muncesc sa va plateasca voua taxele si toate prostiile voastre.
4.   Comentariu trimis de
(28 feb 2012, 13:22:50
pai uselisti astia chiar au devenit disperati in ultimul timp, e o adunatura de imbecili pusi numai pe japca .pai cine plateste tot ce ei propun? asa au facut cand au fost si la putere au luat din buzunarul altuia si si-au impartit intre ei ,urmarea o vedeti si singuri, papad in urma lor, parca au trecut turci, iar acuma au observat ca sa mai facut ceva si le sclipesc ochii .USL=PRAPADUL ROMANIEI. deschideti ochii romani vin alegerile votati cu capul lasati vorbele dulci tot noi vom traii mai departe in aceasta tara.cine nu-si mai aduce aminte cu tiganiada din transporturi de pe timpul lor cu "haide neamule in burdujeni" si toate alea cu manelele de toata jena. ei nu au dezvoltata gena care determina EVOLUTIA o au pe aialanta.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei