Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 feb 2012 - Anul XVII, nr. 44 (4949)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Semnal

Situaţia monumentelor funerare germane din Suceava, într-o teză de doctorat de la Universitatea din Hamburg

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nicole Rieskamp (fostă Frohling), care a activat cu câţiva ani în urmă ca asistent cultural IFA (Institutul pentru Relaţii Externe - Stuttgart) în cadrul Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) - Forumul Regional Bucovina, lucrează la o teză de doctorat în domeniul etnologiei care vizează, între altele, situaţia monumentelor funerare germane din Suceava.

 

„Cimitirul nu este numai un loc al doliului, ci şi unul al rememorării...”

Pentru redactarea tezei cu tema ”Practici ale înmormântării în Bucovina, pornind de la exemplul minorităţii germane”, pe care o va susţine la Universitatea din Hamburg, Nicole Rieskamp s-a documentat la faţa locului asupra mormintelor etnicilor germani din judeţul Suceava, cercetând totodată obiceiurile şi ceremoniile funerare care s-au păstrat în cadrul comunităţii.

Remarcând faptul că există încă morminte germane din secolul al XIX-lea (care „ilustrează prin inscripţii şi artă meşteşugărească ideile spirituale şi artistice specifice acelor timpuri” şi „sparg monotonia existentă în peisajul cimitirelor moderne”), Nicole Rieskamp subliniază că „cimitirul nu este numai un loc al doliului, ci şi unul al rememorării unor persoane şi a rolului social al acestora în localitatea respectivă”.

 

„Se remarcă din ce în ce mai des distrugerea pietrelor de mormânt, urmată de demontarea acestora”

Cimitirele, locuri ale rememorării în care, din păcate, încep să dispară treptat mormintele etnicilor germani.

Preocupată de păstrarea şi conservarea memoriei germanilor în perimetrul bucovinean, Nicole Rieskamp scanează problema cu răbdare şi pertinenţă, reliefând o serie de lucruri care conduc către o situaţie îngrijorătoare.

„În mediul urban - spune ea - catolicii şi protestanţii sunt îngropaţi, în majoritatea cazurilor, în acelaşi cimitir cu ortodocşii. Mai demult exista o linie de demarcaţie, însă lipsa spaţiului a dus la anularea acesteia. Din păcate, tocmai în mediul urban se remarcă din ce în ce mai des distrugerea pietrelor de mormânt, urmată de demontarea acestora”. „Un obicei prost întâlnit îndeosebi în cazul mormintelor germane reprezentative (dinainte de 1945) - continuă Nicole Rieskamp - este ştergerea prin şlefuire a vechilor inscripţii şi gravarea altora în locul acestora. Unii dintre proprietarii recenţi au găsit o soluţie ceva mai corectă din punct de vedere moral: păstrarea inscripţiei vechi şi alăturarea unei plăcuţe noi”.

 

„De ce este tulburată odihna morţilor?”

Situaţia mormintelor etnicilor germani este îngrijorătoare şi la sate.

„În mediul rural - remarcă autoarea tezei - mai există încă cimitire catolice, precum şi câteva rămăşiţe ale unor cimitire evanghelice. Ambele grupuri nu mai sunt reprezentate decât rar. Multe dintre ele sunt părăsite aproape în întregime şi duc o existenţă neglijată la marginea localităţilor. Vegetaţia abundentă, dezagregarea şi câteva stricăciuni produse de oameni ridică întrebarea: De ce? De ce este tulburată odihna morţilor? Oare nu mai există interes pentru mormintele înaintaşilor?”.

„Protecţia monumentelor - accentuează Nicole Rieskamp - nu se termină la porţile cimitirelor. Şi dincolo de acestea ar trebui protejate şi păstrate documentele istoriei contemporane, fără a ţine cont de religie sau naţionalitate. Când se va schimba ceva în direcţia de gândire în această Bucovină promovată atât de des pentru bunurile ei culturale?”.

 

„Prima impresie este cea care contează”

Desigur, lucrarea semnalează şi alte aspecte, dar Nicole Rieskamp încearcă să trezească inclusiv atenţia autorităţilor din această zonă, care ar trebui să nu fie insensibile la această problemă.

„De câţiva ani - spune ea - în Bucovina poate fi remarcată prezenţa unor călători care vin aici tocmai pentru a căuta urmele strămoşilor lor. Toate drumurile acestor oameni duc în primul rând la cimitir. Aşadar, cimitirele se prezintă şi ca un soi de atracţie pentru turişti, atracţie ce nu ar trebui subestimată. Prima impresie este cea care contează”.

Aducând o serie de exemple concrete (documentate fotografic), Nicole Rieskamp spune că germanii bucovineni din Suceava sunt foarte receptivi cu privire la această lucrare şi i-au sprijinit cercetările.

 

„N-am primit nici un răspuns oficial”

Antonia - Maria Gheorghiu, preşedintele FDGR - Forumul Regional Bucovina, spune că demersurile făcute de comunitatea germană pentru remedierea acestei situaţii au fost privite cu indulgenţă, dar fără să se soldeze cu rezultate. „Am sesizat dispariţia unor monumente din cimitire, la Suceava, la Frasin, ne-am adresat cu ani în urmă şi Ministrului Culturii de atunci, acad. Răzvan Theodorescu, dar n-am primit nici un răspuns oficial”.

Semnalând situaţia vechilor monumente funerare germane din cimitirul de la Mănăstirea Sf. Ioan Suceava, Antonia - Maria Gheorghiu a spus că, imediat după sesizarea distrugerii unor morminte, „un buldozer a nivelat terenul, iar crucile şi lespezile de piatră au fost adunate şi îngrămădite pe margine”.

„Nu putem face mai nimic, din păcate, terenul nu ne aparţine. La fel şi în cimitirul Pacea...Încercăm să avem grijă de mormintele care au mai rămas. În fiecare toamnă, pe 1 noiembrie, de Ziua Morţilor, mergem în cimitir şi  sfinţim mormintele. Poate că vor veni zile când va fi mai bine. Totdeauna am sperat că va fi mai bine. De aceea nu am plecat în Germania şi am rămas aici. Atâţia câţi mai suntem!”.

                                                                 *

Notă (1):În judeţul Suceava comunitatea etnicilor germani numără 699 de membri, din care 144 sunt în municipiul reşedinţă de judeţ.

Notă (2):Nicole Rieskamp s-ar bucura să primească sugestii constructive referitoare la această teză de doctorat.

 

„De ce? Există motive pentru acest lucru?”

Nicole Rieskamp consideră existenţa vechiului cimitir de la Mănăstirea Sf. Ioan Suceava, respectiv a mormintelor germane din incintă ca fiind puternic periclitată. „Am aflat - spune ea - că, încă din anii '60, oamenii au început să arunce pietre de mormânt pe o pantă aflată în apropiere. În 2003 am vizitat cimitirul şi am constatat că multe dintre morminte sunt împrăştiate printre pomi. În 2011, pietrele de mormânt erau vopsite în alb, astfel încât datarea exactă şi identificarea celor decedaţi este aproape imposibilă. De ce? Există motive pentru acest lucru? Pe teritoriul cimitirului se află un monument care aproape se prăbuşeşte şi care adăposteşte mormintele unor preoţi suceveni care poartă inscripţiile:<Aici odihneşte Franz Stieber vice decan, *1797, hirotonit 1820, +1865, preot în Suceava timp de 37 de ani, odihnă rămăşiţelor sale> şi <Aici odihneşte Josef Wagner, *1814, hirotonit 1841, +1867, preot în Suceava timp de 2 ani, odihnă rămăşiţelor sale>.”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Situaţia monumentelor funerare germane din Suceava, într-o teză de doctorat de la Universitatea din Hamburg.
 Vizualizări articol: 952 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Situaţia monumentelor funerare germane din Suceava, într-o teză de doctorat de la Universitatea din Hamburg5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   E ceva normal trimis de
(24 feb 2012, 00:39:15
La noi.ca la ei e strigator la cer.noi i ingropam de vii pe cei cu cancer si leucemie nedandu-le nici macar morfina sa moara linistiti.cum dracu` sa ne ocupam de  ☭  nemti,chiar daca tot ai nostri au fost,ca aici au trait?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei