Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 feb 2012 - Anul XVII, nr. 44 (4949)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Rezultate

Universitarul Valentin Popa, anunţat oficial câştigător la alegerile pentru şefia USV

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a făcut ieri publice rezultatele alegerilor pentru funcţia de rector al instituţiei academice, alegeri care au avut loc pe 17 februarie.

Aşa cum se ştia, neoficial, chiar imediat după terminarea scrutinului, câştigătorul alegerilor este profesorul universitar dr. ing. Valentin Popa, de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor.

 

182 de electori au votat pentru Valentin Popa

Acesta a avut cu 19 voturi mai mult la alegeri decât singurul său contracandidat, profesorul universitar dr. Aurel Burciu, actualmente prorector al USV, de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică. Valentin Popa a fost votat de 182 de electori, în timp ce Aurel Burciu a primit voturi de la 163 de universitari.

Din cei 381 de universitari cu drept de vot, la scrutin au participat 353 de electori, 345 de voturi au fost valabile şi opt voturi au fost anulate.

Valentin Popa va fi pentru următorii patru ani de zile rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare”, acesta înlocuindu-l pe colegul său de catedră prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, care predă ştafeta de la USV după două mandate de rector.

 

Alegeri perturbate de un ordin ministerial

Scrutinul pentru alegerea rectorului USV care a avut loc pe 17 februarie nu s-a derulat fără probleme, iar pentru confirmarea în funcţie a rectorului ales este nevoie de girul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), instituţie care în ziua scrutinului a schimbat din mers regulile jocului şi a adus modificări la metodologia de alegeri. Pe 17 februarie, în plină derulare a procesului electoral pentru alegerea rectorului, la USV a ajuns un fax cu un ordin semnat de ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, prin care se aducea la cunoştinţa Biroului Electoral faptul că universitarii care au împlinit vârsta de pensionare nu mai au drept de vot şi că urnele se deschid doar în prezenţa unor reprezentanţi ai MECTS. Potrivit legii însă, toate cadrele didactice din universitate angajate cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată au drept de vot, indiferent de vârstă, iar în ceea ce priveşte deschiderea urnelor, metodologia de alegeri, avizată cu ceva timp în urmă de MECTS, nu prevede obligatorie prezenţa reprezentanţilor din minister.

Preşedinta Biroului Electoral al USV, Liana Pascariu, a declarat că „faxul a ajuns la jumătatea procesului electoral şi că, în ciuda viciilor pe care le avea acest ordin, am încercat, pe cât posibil, să-l respectăm”.

 

Astăzi se vor rezolva eventualele contestaţii

În ceea ce priveşte validitatea alegerilor şi a rezultatelor, Liana Pascariu a spus că „după publicarea rezultatelor alegerilor există un termen de 24 de ore în care unul dintre cei doi candidaţi sau orice persoană din mediul academic poate depune contestaţii”. Eventualele contestaţii vor fi analizate astăzi. După această etapă, pe 28 februarie se va constitui noul Senat al USV, care trebuie să valideze rezultatele alegerilor pentru funcţia de rector. Apoi, până pe 1 martie, USV are obligaţia de a finaliza raportul privind alegerile şi transmiterea acestuia la MECTS în vederea confirmării rectorului. Şi atunci, după trimiterea raportului la minister, există posibilitatea ca acesta să nu valideze alegerile, dacă se consideră că scrutinul nu s-a derulat în legalitate, cu toate că, potrivit Lianei Pascariu, „potrivit normelor de interpretare juridică, un ordin ministerial nu este mai presus de lege”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Universitarul Valentin Popa, anunţat oficial câştigător la alegerile pentru şefia USV.
 Vizualizări articol: 921 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Universitarul Valentin Popa, anunţat oficial câştigător la alegerile pentru şefia USV4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei