Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 ian 2012 - Anul XVII, nr. 6 (4911)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boala mizeriei

Recomandările DSP, ignorate de căminul de bătrâni Rădăuţi, unde a izbucnit un focar de TBC

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La o lună după ce autorităţile sanitare au recunoscut izbucnirea unui focar de tuberculoză la căminul de bătrâni din Rădăuţi, unitate ce numără 47 de persoane asistate şi 27 de salariaţi, condiţiile improprii de cazare din incintă, care au favorizat apariţia şi răspândirea bolii, nu s-au îmbunătăţit.

Un control derulat vineri, de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, a arătat că recomandările făcute de responsabilii acestei instituţii odată cu declanşarea focarului nu au fost puse în practică. Singurul lucru de care conducerea căminului de bătrâni a ţinut cont a fost completarea stocurilor de detergenţi pentru efectuarea curăţeniei. Celelalte aspecte considerate foarte importante de responsabilii DSP, cum ar fi mutarea temporară a asistaţilor în alte spaţii şi finalizarea cât mai rapidă a lucrărilor de reabilitare, nu au fost rezolvate.

Constatările inspectorilor sanitari au nemulţumit conducerea Direcţiei de Sănătate Publică, care a apreciat că în actualele condiţii de cazare a asistaţilor, numărul îmbolnăvirilor prin TBC ar putea să crească. Până în prezent, la căminul de bătrâni din Rădăuţi au fost consemnate şase cazuri confirmate de tuberculoză, ultimul diagnostic de boală fiind pus în cursul săptămânii trecute.

 

Dr. Ludovic Abiţei: „Ar trebui să se refacă circuitele, să se igienizeze, dar sunt chestiuni de durată şi care ţin de bani”

Directorul DSP, dr. Ludovic Abiţei, a declarat: „Din păcate, căminul de bătrâni nu se află în subordinea noastră şi nu putem interveni aşa cum ne-am dori. Acolo ar trebui să se refacă circuitele, să se igienizeze, dar sunt chestiuni de durată şi care ţin de bani. Pe de altă parte, directoarea spune că este interimară şi nu poate face foarte multe, deşi acest lucru este discutabil. O amendă din partea noastră s-ar traduce prin salariul ei pe câteva luni şi nu ştiu în ce măsură ar rezolva problemele. O sancţiune aplicată pe persoană juridică ar fi şi mai mare şi ar însemna să luăm bani de la gura asistaţilor. Este un focar şi tot ce ne rămâne este să-l supraveghem şi să aşteptăm să se închidă. Medicii din Rădăuţi sunt optimişti şi cred că situaţia este sub control, dar eu nu exclud posibilitatea apariţiei de cazuri noi, date fiind condiţiile de cazare improprii. Situaţia este cu atât mai dificilă cu cât accesul vizitatorilor în incintă este greu de limitat pe termen lung, iar asistaţilor nu li se poate interzice să nu mai iasă în oraş o perioadă mare de timp. Mai mult, bătrânii folosesc în comun aceleaşi obiecte, îşi aduc de-acasă diferite lucruri”.

 

Termen limită de finalizare a lucrărilor de reabilitare, care au transformat căminul de bătrâni într-un continuu şantier

Căminul de bătrâni de la Rădăuţi funcţionează în trei corpuri de clădire. Toţi pacienţii diagnosticaţi locuiesc în acelaşi corp de clădire în care, de mai multe luni, se desfăşoară lucrări de renovare şi reamenajare, asistaţii fiind mutaţi pe rând în alte camere şi locuind temporar câte trei-patru într-o încăpere. Condiţiile de cazare sunt total improprii şi în prezent, clădirea fiind în continuare un şantier.

Dată fiind gravitatea situaţiei şi riscul extinderii focarului în rândul altor persoane asistate şi al personalului angajat, responsabilii DSP au recomandat la un prim control mutarea temporară a bătrânilor din pavilionul central într-o altă locaţie, lucru care nu s-a realizat nici până în momentul de faţă.

La ultima verificare, cea de vineri, conducerea DSP a dat un termen limită de finalizare a lucrărilor de reabilitare de la pavilioanele unu şi trei, respectiv 30 iunie 2012. De menţionat că unitatea nu are autorizaţie sanitară de funcţionare deoarece nu îndeplineşte condiţiile minime.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Recomandările DSP, ignorate de căminul de bătrâni Rădăuţi, unde a izbucnit un focar de TBC.
 Vizualizări articol: 1097 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Recomandările DSP, ignorate de căminul de bătrâni Rădăuţi, unde a izbucnit un focar de TBC5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei