Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 nov 2011 - Anul XVI, nr. 274 (4872)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Controale CAS

Medici obligaţi să restituie contravaloarea reţetelor cu compensări nejustificate, eliberate unor pensionari

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Controlul derulat de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava la iniţiativa Curţii de Conturi s-a lăsat cu sancţiuni dure pentru cei care au încălcat legea. Verificările au arătat că sute de medici de familie au greşit, prescriind unor pensionari reţete cu compensări prea mari la anumite medicamente. Nereguli au fost constatate şi la farmacii, unde în unele cazuri s-a ajuns până la erori de taxare a reţetelor. La finele verificărilor, CAS a luat măsuri de imputare a sumelor cheltuite nejustificat împotriva tuturor celor care n-au respectat legislaţia în vigoare.

Preşedintele director general al CAS Suceava, Cristi Bleorţu, a prezentat joi rezultatele controlului ce a vizat modul în care doctorii au eliberat, din martie 2009 şi până în septembrie 2011, reţete pentru pensionarii cu pensii lunare de până în 700 de lei. El a explicat că, potrivit legii, această categorie de pensionari beneficiază de compensare de 90% din preţul de referinţă pentru medicamentele din sublista B, unde compensarea este de 50%, dar numai dacă nu mai au şi alte venituri în afara celor din pensie.

 

223 de medici de familie, verificaţi

Pentru a primi compensarea de 90% în loc de cea de 50%, pensionarii cu pensii lunare de până în 700 de lei trebuie să aducă anual la medicul de familie o declaraţie pe proprie răspundere, cum că nu realizează şi alte venituri  (pensionarul este obligat să refacă declaraţia în momentul în care datele problemei se schimbă) şi, lunar, trebuie să-i prezinte acestuia cuponul de pensie. Aceste documente sunt ataşate de doctor la fişa pacientului.

Controlul CAS a fost iniţiat după ce, prin compararea bazei de date de la nivelul instituţiei cu cea de la nivelul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, s-a constatat că sute de pensionari au primit compensări mai mari la medicamente deşi nu aveau acest drept, ei înregistrând şi alte venituri în afara celor din pensii. Verificările au fost derulate la 223 de medici de familie şi au urmărit să stabilească dacă pacienţii au minţit în declaraţiile pe propria răspundere sau dacă doctorii sunt cei care au greşit, fiindcă au eliberat reţete cu compensare de 90% fără a avea de la bolnav actele necesare.

Cristi Bleorţu a anunţat joi că la un număr de 184 de medici de familie s-a constatat emiterea justificată din punct de vedere a documentelor anexate la fişele pacienţilor a prescripţiilor medicale cu bifarea categoriei „pensionari cu venituri numai din pensii mai mici de 600/700 lei”.

 

Mii de lei, imputaţi doctorilor care au greşit

O altă constatare este emiterea de către 11 medici de familie a prescripţiilor medicale cu încadrarea nejustificată a pacienţilor în categoria „pensionari cu venituri numai din pensii mai mici de 600/700 lei pe lună”, deoarece la nivelul entităţilor controlate nu s-au regăsit declaraţii pe proprie răspundere ale beneficiarilor, cum că nu realizează şi alte venituri în afara celor provenite din pensii. Rezultatele controlului mai indică emiterea de către zece medici a prescripţiilor medicale cu sau fără contribuţie personală din partea asiguratului, cu bifarea rubricii „pensionar cu venituri numai din pensii sub 600/700 lei”, pacienţii având în fapt pensii în cuantum de peste de 600/700 de lei pe lună, conform datelor înscrise în taloanele de pensii pe care le-au înaintat medicilor.

Un alt aspect constatat este emiterea de către cinci medici prescriptori de reţete pentru categoria „pensionari cu venituri numai din pensii mai mici de 600/700 lei pe lună”, deşi la fişele pacienţilor sunt anexate documente din care reiese faptul că aceştia realizează şi alte venituri în afara celor provenite din pensii.

În aceste situaţii, s-a imputat medicilor de familie suma totală de 6.886,12 lei,  reprezentând diferenţa între nivelurile de compensare 90% şi 50% a medicamentelor prescrise pentru această categorie de asiguraţi, a informat Cristi Bleorţu.

 

Farmacii bune de plată, după ce au făcut raportări eronate

Şeful CAS a arătat că în urma controlului s-au constatat şi alte abateri, cum ar fi înscrierea eronată de către cinci medici de familie a datelor de identificare a pacienţilor în formularele de prescripţii medicale. Acest fapt a condus la înregistrarea eronată a consumului de medicamente în cadrul programului pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor pentru acele CNP-uri. Suma imputată în aceste cazuri a fost de 763,68 de lei, a precizat Cristi Bleorţu.

Verificările întreprinse de CAS au mai demonstrat că şi alte raportări au fost eronate, cum ar fi cele ale datelor transmise în format electronic în SIUI de către 13 farmacii, prin neconcordanţa între datele înscrise de către medicii prescriptori în formularele tipizate şi cele care sunt transmise în format electronic în SIUI sau prin neconcordanţa între datele înscrise de către medicii prescriptori în formularele de prescripţii medicale şi cele care sunt cuprinse în borderourile centralizatoare ce însoţesc facturile depuse de către farmacii spre decontare. Şeful CAS Suceava a conchis: „În cazurile respective nu se respectă exactitatea/realitatea datelor raportate de către furnizorii de medicamente. Aceste deficienţe au condus, în unele cazuri, şi la erori de taxare a prescripţiilor. Suma imputată farmaciilor a fost de 1.072,66 de lei”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medici obligaţi să restituie contravaloarea reţetelor cu compensări nejustificate, eliberate unor pensionari.
 Vizualizări articol: 612 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 6 voturi
Medici obligaţi să restituie contravaloarea reţetelor cu compensări nejustificate, eliberate unor pensionari4.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   INTREBARI,INTREBATOARE DE WEEK END trimis de
(19 nov 2011, 16:14:49
NUMAI ATAT??????????
2.   INTREBARI,INTREBATOARE DE WEEK END trimis de
(19 nov 2011, 16:49:44
DUPA CE A RENUNTAT CU GREU SI CU DURERE IN SUFLET,LA ,,COMPLEXUL" DE LA IZV. SUCEVEI[DISPENSAR+GATER+CARCIU ,,PASEAZA"PACIENTI DE LA CASA,LUI DR.FUDULACHE???
3.   ACENZORITEI trimis de
(19 nov 2011, 21:24:45
+CARCIUMA,CINE II PASEAZA.....
BIET SECU -KGB-CEKA-NKVD,NU AI DE LUCRU PE ACASA???

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei