Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 nov 2011 - Anul XVI, nr. 274 (4872)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Legmann:Românii,prima categorie de medici străini din Franţa,depăşindu-i ca număr pe belgieni

Duminică, 20 Noiembrie 2011 (15:48:14)

Medicii români sunt cei mai numeroşi medici străini din Franţa, cu peste 2.000 de practicieni, depăşindu-i pe belgieni, aflaţi până de curând pe primul loc, a declarat preşedintele Ordinului Medicilor din Franţa, Michel Legmann, la o întâlnire găzduită de Ambasada României la Paris.

Preşedintele Ordinului Medicilor din Franţa a declarat, la întâlnirea Asociaţiei Medicilor Români, că cifrele indică faptul că sunt peste 2.000 de medici practicieni români în Franţa, pentru prima oară aceştia ocupând primul loc în clasamentul medicilor străini veniţi în Franţa.

"Prezenţa mea în mijlocul dumneavoastră este dovada faptului că sunteţi apreciaţi în Franţa", le-a spus Legmann medicilor români.

Preşedintele Ordinului Medicilor din Franţa a subliniat că românii au un avantaj prin faptul că vin dintr-o ţară francofonă, mulţi dintre ei având cunoştinţe solide de limbă franceză, ceea ce facilitează accesul lor în această ţară.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor Români (AMR) din Franţa, profesorul Şerban Mihăileanu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că prezenţa lui Michel Legmann la întâlnirea membrilor asociaţiei a fost extrem de importantă, subliniind că Ordinul Medicilor din Franţa este organismul prin care medicii noi din România pot intra în sistemul sanitar public sau privat din Franţa.

"Prezenţa lui Legmann a fost de mare importanţă, cu atât mai mult cu cât nu s-a limitat la un discurs ipocrit, formal, ci a atins puncte dificile, le-a expus cu claritate şi fără niciun fel de ambiguitate, drept care prezenţa lui a devenit consistentă prin faptul că a vrut în mod consistent să participe la această adunare", a precizat preşedintele AMR.

Vicepreşedintele Asociaţiei, medicul Călin Ciofu, a declarat că cei 2.000 de medici români, la care a făcut referire Michel Legmann, ar fi de fapt doar medicii care au ajuns în Fraţa în ultimii doi, trei ani de zile.

"Presupun că este vorba de 2.000 de medici români în ultimii doi - trei ani, pentru că toţi Şerban Mihăilenii, Călini Ciofii sau toate colegele care s-au măritat şi şi-au schimbat numele, franţuzindu-l între timp, nu cred că sunt în evidenţele lor ca şi conaţionali români. De altfel, foarte mulţi dintre noi avem dublă cetăţenie", a explicat Ciofu.

Preşedintele AMR a mai arătat că, deşi sunt peste 2.000 de medici români în Franţa, în prezent asociaţia, care este constituită doar de un an, are mai puţin de 100 de membri.

"Deci suntem la început. E greu să-i aduni pentru că nu suntem în posesia unui desfăşurător ca să ştim unde sunt medicii români în Franţa. Nu avem un buton pe care să apăsăm şi care să răspundă «medicii români din Franţa». Drept care, intrarea se face prin cunoştinţe, interese. În al doilea rând, am putea să spunem că este şi un experiment cultural, în sensul în care asociaţia este mediul în care membrii vor depune în comun eforturi pentru a atinge scopurile asociaţiei. Există încă mulţi colegi care aşteaptă să li se dea ceva. Asociaţia însă nu este un ghişeu", a mai spus Mihăileanu.

În deschiderea întâlnirii, Şerban Mihăileanu a arătat că în viitor asociaţia îşi propune să poată acorda câteva burse pentru medici români, dar şi o serie de premii.

La adunarea Asociaţiei Medicilor Români din Franţa a aprticipat şi ambasadorul României la Paris, Bogdan Mazuru.

Ordinul medicilor din Franţa este îngrijorat de numărul mare de practicieni români a căror instruire pune "probleme de nivel", în pofida echivalării diplomelor în Europa, declara, în septembrie 2009, preşedintele forului, Michel Legmann, în timpul unei conferinţe de presă, transmitea AFP.

Aproximativ 20 la sută dintre cei 5.000 de medici nou repertoriaţi în Franţa în 2008 sunt străini, iar practicienii români au reprezentat în acelaşi an aproape 40 la sută dintre străinii nou înscrişi, preciza Ordinul medicilor.

Dintre cei 9.000 de medici străini care profesau la vremea respectivă în Franţa, românii erau pe locul al doilea (12 la sută), după belgieni (16 la sută) şi chiar înaintea germanilor.

Preşedintele consiliului naţional al Ordinului medicilor, Michel Legmann, îşi exprimase atunci îngrijorarea cu privire la calitatea instruirii acestor practicieni veniţi din Europa de Est, punând sub semnul întrebării sistemul european de echivalare a diplomelor, "bazat pe numărul anilor de studiu".

"Va trebui, fără a pune obstacole Europei, să examinăm problema conţinutului, deoarece au fost probleme neplăcute", declara el. Acesta adăuga că au fost "probleme de nivel cu românii şi bulgarii" şi preciza că ordinul reperase un "anumit număr" de diplome false.

"Ni s-a spus că medicii europeni şi extraeuropeni vor acoperi vidul din densitatea medicală, dar aceştia aleg sistemul salarial (în special în spitale) sau profesează în centrul oraşelor", adăuga Legmann

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Legmann:Românii,prima categorie de medici străini din Franţa,depăşindu-i ca număr pe belgieni.
 Vizualizări articol: 717 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Legmann:Românii,prima categorie de medici străini din Franţa,depăşindu-i ca număr pe belgieni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei