Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 nov 2011 - Anul XVI, nr. 272 (4870)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Tributul de vieţi

Minerul mort în explozia de la Crucea, a 19-a victimă a exploataţiei de uraniu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Minerul care a sfârşit omorât în timpul unei explozii controlate la Mina Crucea – Botuşanu este a 19-a victimă care îşi pierde viaţa în exploataţia de uraniu. Troiţa amplasată în subteran, la o sută de metri sub pământ, unde sunt pomeniţi minerii care au sfârşit în mină în accidente de muncă, cuprinde 18 nume, în intervalul 1979 - 2002.

După cum a precizat Anton Filipiuc, directorul sucursalei Suceava – Crucea a Companiei Naţionale a Uraniului, mina a fost deschisă oficial în 1983, însă în prealabil timp de patru ani s-a lucrat pentru amenajarea ei, fiind consemnaţi şi decedaţii din acea perioadă. An de an, pe 4 decembrie, de Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor, la troiţă se organizează o slujbă de pomenire a morţilor în accidentele din mina de uraniu.

 

O explozie controlată, transformată în tragedie

Reamintim că marţi, în jurul orei 3.30, Toader Aioanei, în vârstă de 42 de ani, din comuna Poiana Teiului, judeţul Neamţ, a fost surprins şi omorât de o explozie, în timp ce se afla în subteran, fiind de serviciu în schimbul III.

Minerul făcea parte din echipa care efectua explozii controlate în subteran pentru exploatarea uraniului. Deocamdată autorităţile nu au avansat oficial detalii despre cum s-ar fi produs accidentul.

Ionuţ Creţuleac, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, a precizat că în momentul de faţă există extrem de multe necunoscute şi întrebări în acest caz, fiind luate în calcul variante precum neatenţie, neglijenţă sau lipsă de comunicare între membrii echipei care efectua explozia controlată.

 

Străpuns de numeroase bucăţi de material dur, dintre care una i-a intrat în inimă

Varianta minerilor care au lucrat în tură cu Toader Aioanei este că explozia controlată nu a fost completă, astfel că acesta s-a întors la dispozitivul de dinamitare, pentru a vedea ce nu este în regulă. Acesta ar fi fost momentul în care explozia l-ar fi surprins în plin.

Necropsia cadavrului, efectuată ieri, a arătat că bărbatul avea faţa şi toracele străpunse de bucăţi de material dur, una dintre acestea, cea fatală, lovindu-l în inimă. Această constatare confirmă faptul că explozia l-a surprins pe miner în plin, probabil în timp ce verifica firele explozorului. 

 

Trei copii aflaţi într-o situaţie foarte grea

Toader Aioanei avea 20 de ani de experienţă în minerit, din care mai bine de zece ani lucraţi la Exploatarea de Uraniu de la Crucea.

Bărbatul avea trei copii, dintre care o fetiţă de nici 3 ani. Rudele din localitatea de domiciliu, Poiana Teiului, le-au declarat reporterilor că soţia bărbatului este plecată în străinătate şi încă nu a revenit la cei trei copii, aceştia fiind într-o situaţie foarte grea.  

Reprezentanţii Companiei Naţionale a Uraniului au anunţat că urmaşii minerului vor primi un ajutor financiar, conform cu prevederile contractuale prevăzute în caz de accidente de muncă, însă, cel puţin până ieri, aceştia nu au făcut publică suma.       

Exploatarea de la Crucea este singurul loc din România unde se mai extrage minereu de uraniu, de aici fiind alimentată centrala nucleară de la Cernavodă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Minerul mort în explozia de la Crucea, a 19-a victimă a exploataţiei de uraniu.
 Vizualizări articol: 1438 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Minerul mort în explozia de la Crucea, a 19-a victimă a exploataţiei de uraniu5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei