Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 nov 2011 - Anul XVI, nr. 265 (4863)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La judecată

Înşelăciuni cu şpăgi pentru magistraţi şi procese măsluite

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ovidiu Rusu (32 de ani), escrocul din Rădăuţi care a dat ţepe de peste 100.000 de euro dintr-o celulă de penitenciar, dându-se drept magistrat, a fost trimis în judecată într-un nou dosar, fiind acuzat de acelaşi gen de escrocherii.

În acest nou dosar, instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, Ovidiu Rusu este acuzat că a păcălit trei persoane din comuna Volovăţ, de la care a încasat peste 40.000 de lei şi aproximativ 5.000 de euro.

Rusu, prins în urmă cu aproximativ o lună la Iaşi, după ce a fost dat în urmărire internaţională, va fi judecat de adevăraţii magistraţi şi pentru că a fost prins la volan, deşi nu are permis de conducere, dar şi pentru că a încercat să-l păcălească pe fratele fostului luptător din galele Local Kombat Iacob Maximilian Croitoru, susţinând că îl poate scăpa pe acesta din urmă de acuzaţiile de tentativă de omor calificat, sportivul fiind arestat şi ulterior internat la secţia Grajduri a Spitalului de Psihiatrie Socola.

 

„Judecătorul” care căuta pe cineva priceput să repare televizoare

Printre victimele lui Ovidiu Rusu se numără Călina V., din comuna Volovăţ.

Femeia a povestit că într-o zi din cursul lunii decembrie a anului trecut, în jurul orei 17:00, a fost abordată în apropierea casei sale de un individ necunoscut, care a coborât dintr-un autoturism Ford, cu numărul SV-09-LBH, şi a intrat în vorbă cu ea, sub pretextul că ar căuta un individ care repară televizoare.

Necunoscutul s-a recomandat a fi Florin Botezat şi, din vorbă în vorbă, a întrebat-o pe femeie dacă ştie prin sat persoane care au probleme pe rolul instanţelor de judecată.

Călina V. i-a spus atunci că tocmai ea are un proces pe rol, judecându-se pentru revendicarea unei suprafeţe de 28 de ari şi a unei clădiri.

În acel moment, străinul i-a spus că este judecător în cadrul Curţii de Apel Suceava şi că o poate ajuta să-şi rezolve problema.

Pentru asta, însă, i-a mărturisit aşa-zisul judecător, avea nevoie de sume de bani, pentru a putea mitui mai mulţi magistraţi care să-l ajute să obţină câştig de cauză în procesul Călinei V.. Crezând că l-a prins pe Dumnezeu de un picior, femeia s-a dat peste cap şi a făcut tot posibilul să adune bani pentru „domnul judecător”. A scos toate economiile, inclusiv pensiile soţului ei, a împrumutat de la două surori şi i-a dat „magistratului” diferite sume de bani.

Aproximativ două luni mai târziu, falsul judecător a bătut din nou la poarta Călinei V. şi, pentru a o speria şi a o determina să mai scoată şi alţi bani, i-a prezentat un document falsificat intitulat contract de vânzare cumpărare, autentificat chipurile la notar, document prin care îi dădea de înţeles victimei că partea cealaltă din procesul pe care îl are a solicitat să fie evacuată din locuinţă.

Speriată că va rămâne pe drumuri şi îşi va pierde proprietatea, Călina V. l-a întrebat pe „judecător” ce este de făcut, iar acesta i-a spus că trebuie să-i plătească în continuare sume de bani, pe care el le va duce la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a plăti judecătorii în vederea pronunţării unei decizii favorabile.

 

A ajuns fără să vrea la casa „judecătorului” şi aşa şi-a dat seama că a fost înşelată

În total, femeia a plătit nu mai puţin de 28.900 de lei şi 4.950 de euro.

Probabil ar fi plătit şi mai mulţi bani, dacă pe la mijlocul lunii martie a.c. nu şi-ar fi dat seama că a fost victima unei escrocherii.

Călina V. se deplasa cu bicicleta din Volovăţ spre Rădăuţi, mergând în vizită la fratele său, când a observat oprit pe o stradă autoturismul Ford al „judecătorului”. Curioasă, femeia a intrat în curtea casei în faţa căreia era parcată maşina şi a întrebat de o persoană al cui este Ford-ul din faţă, aflând că proprietarul se numeşte Ovidiu Rusu şi locuieşte în acel imobil, împreună cu părinţii săi.

În aceleaşi împrejurări, a aflat şi că Ovidiu Rusu a fost săltat recent de poliţişti, pentru că păcălea oameni, dându-se procuror ori judecător. Călina V. s-a dus direct la poliţie şi a făcut plângere, recunoscându-l din planşele fotografice ale oamenilor legii pe „judecătorul” Ovidiu Rusu.

 

9.700 de lei, o pensionare medicală şi 1.800 de lei, intabularea unui teren

Până să-şi dea seama că a fost înşelată, Călina V. i-a făcut cunoştinţă „domului judecător” şi cu o amică de-a sa, Axenia O., din municipiul Rădăuţi, care a plătit nu mai puţin de 9.700 de lei, pentru a-i facilita pensionarea medicală.

Falsul magistrat s-a oferit să rezolve şi problema mamei sale, care voia să-şi intabuleze un teren de 53 de ari, contra sumei de 1.800 de lei, asigurându-le pe cele două că are influenţă asupra funcţionarilor Casei de Pensii şi Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, cât şi la Biroul de Carte Funciară din Rădăuţi.

 

Procurorul DNA, discuţii confidenţiale pe Yahoo! Messenger

Printre cei pe care escrocul Ovidiu Rusu a vrut să-i înşele s-a numărat şi Adolf K., fratele lui Maximilian Croitoru, fostul luptător din galele Local Kombat care în vara acestui an a băgat doi oameni în spital, una dintre victime fiind la un pas de moarte.

Era în ziua de 9 august a.c., când la Tribunalul Suceava se judeca propunerea de arestare preventivă a lui Maximilian Croitoru. Adolf K. se afla pe holurile instanţei de judecată, când a fost contactat telefonic de către un poliţist de la Şcheia (localitatea de domiciliu a lui Maximilian Croitoru), care i-a spus că a sunat la post un procuror DNA şi i-a transmis agentului de poliţie două numere de telefon la care fratele fostului luptătorul să-l sune, pentru a discuta urgent în legătură cu tentativa de omor.

Adolf K. a sunat pe unul dintre numerele respective, la care a răspuns inculpatul Ovidiu Rusu, dând numele unui procuror din cadrul DNA Suceava.

Escrocul i-a spus lui Adolf K. să meargă cât mai repede la un calculator şi să discute pe Yahoo! Messenger, întrucât discuţiile urmează să fie confidenţiale.

Fratele lui Maximilian Croitoru s-a dus acasă şi când a intrat pe internet, pe messenger, a găsit un mesaj offline de la o adresă făcută pe numele procurorului respectiv, chiar cu fotografia acestuia.

Partea vătămată a luat legătura cu falsul procuror, care i-a solicitat bani, pentru a-i scoate fratele de după gratii.

Adolf K. şi-a dat seama că nu e ceva curat la mijloc şi a sesizat poliţia, anchetatorii dovedind că procurorul de la DNA era de fapt Ovidiu Rusu.

Pe lângă toate aceste acuzaţii, escrocul din Rădăuţi va fi judecat şi pentru că a fost prins la începutul acestui an la volanul unui autoturism, deşi nu are permis de conducere.

 

S-a îmbogăţit în puşcărie

Cariera de „magistrat” a lui Ovidiu Rusu a început în decembrie 2004 - ianuarie 2005, când s-a recomandat procuror anticorupţie şi a încasat un comision de 9,2 milioane de lei vechi de la un cetăţean căruia i-a promis că-l ajută să-şi rezolve favorabil mai multe cauze civile aflate pe rolul instanţelor de judecată.

Câteva luni mai târziu, folosindu-se de calitatea de reprezentant al Ligii de Apărare a Drepturilor Omului, a păcălit două femei că le scoate fiul, respectiv nepotul din arestul IPJ Suceava, contra sumei de 12.000 de euro.

În 2006, rădăuţeanul a fost condamnat pentru înşelăciunile de mai sus la trei, respectiv patru ani de închisoare.

Oamenii legii au crezut că nu vor mai auzi de escrocul „magistrat”, însă activitatea infracţională a acestuia avea să înflorească în spatele zidurilor Penitenciarului Botoşani.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada noiembrie 2008 – ianuarie 2009, deţinutul Ovidiu Rusu a reuşit să păcălească, din spatele gratiilor, nouă persoane din judeţul Suceava, dându-se procuror general ori preşedinte al Curţii de Apel Suceava şi încasând pentru serviciile pe care le oferea 100.852 de euro şi 3.200 de lei.

Pentru înşelăciunile sale, în vara lui 2009, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA Suceava, însă dosarul se află şi astăzi pe rolul primei instanţe, Tribunalul Suceava.

Eliberat între timp din penitenciar şi judecat în stare de libertate, „magistratul” a revenit la vechile îndeletniciri.

Ovidiu Rusu a fost încarcerat în arestul poliţiei, în urmă cu aproximativ o lună, fiind prins la Iaşi, după ce a fost dat în urmărire internaţională. Avea asupra sa o carte de identitate falsificată şi se pregătea, cel mai probabil, să facă alte victime.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Înşelăciuni cu şpăgi pentru magistraţi şi procese măsluite.
 Vizualizări articol: 848 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Înşelăciuni cu şpăgi pentru magistraţi şi procese măsluite5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei