Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 nov 2011 - Anul XVI, nr. 265 (4863)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Isărescu: Dezintermedierea este inerentă, ne trebuie fonduri, nu ne mai uităm la curs

Miercuri, 9 Noiembrie 2011 (18:58:23)

Procesul de dezintermediere este inerent, iar economisirea internă este insuficientă, ceea ce face necesare inclusiv intrări de capital pe termen scurt, anunţă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, arătând că banca centrală este nveoită să nu mai urmărească evoluţia cursului.

"Trebuie să ne preagătim pentru un deleveraging (dezintermediere) în România pentru că este inerent, toate semenalele duc acolo. O anumită pregătire în politica monetară şi supraveghere trebuie să aibă loc să evităm un credit crunch (înăsprirea condiţiilor de creditare - n.r.). Hai să gândim din nou paradigmele. Avem nevoie de investiţii, de funding, băncile au nevoie de funding, cele foarte dependente de un funding de la băncile mamă trebuie să-şi găsească alternative şi atunci avem nevoie de alte intrări de capital, chiar dacă ele sunt pe termen scurt, de portofoliu, ceva mai deranjante.
Realitatea este că la cursul de schimb îcepem să ne uităm mai puţin pentru că nu avem încotro", a afirmat guvernatorul BNR.

El a arătat că resursele interne sunt limitate şi nu trebuie "inflamate" pentru că există pericol inflaţionist.

"Economisirea internă, dacă am stimula foarte tare... în primul rând această găletă de resurse interne este limitată. Doar dacă le inflamezi. Nu ne trebuie inflaţie, să ne furăm căciula ca să creştem economisirea şi consumul. Cum poţi să creşti economisirea să nu distrugi consumul? Cu grijă (...) Şi statul este înghesuit, şi cercurile de afaceri, si BNR este strâmtorată. Rezerva o fructificăm la mai putin de o zecime din cum o fructificam în trecut", a mai spus Isărescu.

Datele BNR arată că numărul companiilor care au contractat împrumuturi bancare este în scădere. La mijlocul anului, mai puţin de 20% din totalul firmelor active aveau credite în derulare acordate de bănci sau alte instituţii financiare nebancare din România sau străinătate.

"Numărul companiilor cu credite interne sau externe de la instituţii financiare (bănci şi IFN) s-a redus cu 17,4% în perioada decembrie 2010- iunie 2011 (ajungând la aproximativ 116.000 de companii, respectiv 19,4% din firmele active din România). Din totalul companiilor active, doar 13,3% apelau la finanţări de la băncile autohtone (iunie 2011)", se arată în raportul asupra stabilităţii financiare, ediţia 2011, elaborat de BNR.

Aproape o treime din firmele care beneficiază de finanţări au contractat credite de la instituţii financiare nebancare din România sau de la instituţii de credit din străinătate.

Soldul creditelor acordate firmelor şi populaţiei era la finele lunii septembrie de 221,4 miliarde de lei, în creştere cu 2,7% faţă de august şi cu 6,5% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Isărescu: Dezintermedierea este inerentă, ne trebuie fonduri, nu ne mai uităm la curs.
 Vizualizări articol: 862 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Isărescu: Dezintermedierea este inerentă, ne trebuie fonduri, nu ne mai uităm la curs0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei