Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 oct 2011 - Anul XVI, nr. 249 (4847)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Inuman

În lipsa fondurilor, accesul la tratament al bolnavilor cu HIV/SIDA se face selectiv

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Tratamentele persoanelor cu HIV/SIDA din judeţul Suceava sunt asigurate în proporţie de 65-70%, iar medicii sunt puşi în situaţia de a alege pe care bolnav îl salvează şi pe care îl lasă să moară. În pokerul cu viaţa pacienţilor jucat de doctori intervin uneori şi bolnavii, care, sătui să bată zilnic la poarta Spitalului Judeţean de Urgenţă, cu speranţa că îşi pot procura medicamentele necesare, abandonează singuri lupta. Interminabila criză a tratamentului pentru pacienţii seropozitivi este cauzată de lipsa de responsabilitate a guvernanţilor, prin subfinanţarea programului de tratament, alocarea cu întârziere a fondurilor, procedurile foarte grele de achiziţie.

Acesta este principala concluzie desprinsă ieri, la sediul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, unde bolnavi, medici, psihologi, reprezentanţi ai autorităţilor sanitare locale, ai Asociaţiei Red Ribbon Fălticeni, Centrului Regional HIV/SIDA şi aiUniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) au tras un semnal de alarmă în privinţa fondurilor insuficiente pentru terapia acestor persoane.

 

Întreruperea tratamentului înseamnă pierderea şansei unor ani dintr-o viaţă oricum scurtată de boală

Iulian Petre, directorul executiv al UNOPA, a declarat că asigurarea continuităţii tratamentului este foarte importantă pentru supravieţuirea şi creşterea calităţii vieţii bolnavului, iar orice întrerupere a medicaţiei poate duce la anularea a ceea ce s-a obţinut până în acel moment. „Fiindcă nu primesc un tratament corect, persoanele seropozitive ajung un eşec terapeutic şi pierd practic şansa unor ani din viaţă. Este păcat, mai ales că acum HIV-SIDA a devenit o boală cronică de lungă durată şi este mai puţin distrugătoare pentru organism decât alte afecţiuni, precum hepatita cu virus B sau C”, a adăugat Iulian Petre.

Dr. Carmen Manciuc, de la Centrul Regional HIV/SIDA din Iaşi, a explicat că orice întrerupere a medicaţiei permite virusului să câştige rezistenţă, ulterior fiind necesară o altă schemă de terapie, care este mai scumpă decât tratamentul iniţial.

„Avem pacienţi la a 18-a schemă de tratament, care au epuizat rezultatele terapeutice. Pacienţii noi încep cu scheme mai simple şi mai ieftine, dacă şi sistemul imunitar este mai bun, dar sunt unii a căror schemă este mai complexă şi implicit mai costisitoare, şi din cauză că nu şi-au putut lua corect şi la timp medicamentele. În funcţie de stadiul evoluţiei bolii, costul tratamentului poate ajunge de la 500 la 2.500 de euro”, a spus dr. Carmen Manciuc.

 

Numărul persoanelor seropozitive a crescut alarmant în ultimii ani, dar fondurile au rămas aceleaşi

Despre faptul că terapia medicamentoasă oferă persoanelor care trăiesc cu HIV/ SIDA şansa unei vieţi aproape normale, cu condiţia ca administrarea tratamentului să se facă fără întreruperi, a vorbit şi preşedintele UNOPA, Cristian Roşu, care s-a arătat revoltat de situaţia în care sunt puşi medicii, aceea de alege cine beneficiază şi cine nu de tratament, în lipsa unor fonduri suficiente pentru toţi bolnavii.

„Întreruperile în timp ale tratamentului au generat crearea de rezistenţă şi noi tulpini care nu mai pot fi tratate cumedicamente ieftine şi de primă mână. Totuşi, se dă un buget per capita, fără a se lua în considerare istoricul bolii şi faptul că s-a trecut prin mai multe scheme. Mare parte din persoanele seropozitive sunt victimele acelui accident epidemiologic, în care 10.000 de copii au fost infectaţi în sistemul sanitar. Să pui pe un medic să aleagă, ca la un pluton de execuţie, cine să trăiască şi cine nu mi se pare deranjant, jenant şi degradant. Aşa au înţeles guvernanţii noştri să se spele pe mâini de o responsabilitate a lor vizavi de nişte destine care au fost schimbate fără voia lor”, a completat Cristian Roşu.

În judeţul Suceava, chiar dacă numărul cazurilor de infecţie cu HIV/SIDA a crescut alarmant, fondurile au rămas aceleaşi de câţiva ani. În total, 180 de persoane sunt seropozitive, însă în lipsa banilor nu toţi bolnavii pot urma un tratament.

 

Descurajaţi şi obosiţi de lupta cu sistemul, unii bolnavi renunţă singuri la medicaţie

Şeful secţiei de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Suceava, dr. Corina Stănescu, mărturiseşte că s-a făcut o selecţie a pacienţilor cu acces la medicaţie, fiind aleşi cei care au răspuns foarte bine la tratament şi cei care au dat dovadă de conştiinciozitate, urmând cu stricteţe recomandările primite.

„Sunt şi bolnavi care au renunţat să mai sune şi să întrebe în fiecare zi dacă le-au venit medicamentele. Oamenii au obosit şi s-au descurajat, mai ales că de multe ori s-a întâmplat să vină degeaba până la spital. Unii dintre ei, în special cei care stau la distanţă mare de Suceava, au încetat din proprie iniţiativă tratamentul”, a mai destăinuit dr. Corina Stănescu.

Pe de altă parte, medicul a arătat că există şi cazuri în care pacienţii nu iau tratament pentru că nu îndeplinesc criteriile, în sensul că imunitatea lor este bună. „Sunt bolnavi al căror organism luptă singur cu virusul şi atunci nu trebuie să-l atacăm cu alte substanţe”, a explicat şeful secţiei de Boli Infecţioase.

În judeţul Suceava, numai în 2011 au fost depistaţi 13 bolnavi noi, dintre care trei au şi decedat, a informat, ieri, directorul adjunct medical al DSP, dr. Cătălina Zorescu. Responsabilul Direcţiei de Sănătate Publică a insistat asupra măsurilor de protecţie şi pe necesitatea testării care, la Centrul de Testare şi Consiliere HIV/SIDA de la parterul instituţiei se poate face gratuit.  „Confidenţialitatea pacienţilor este asigurată”, a subliniat dr. Cătălina Zorescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În lipsa fondurilor, accesul la tratament al bolnavilor cu HIV/SIDA se face selectiv.
 Vizualizări articol: 1147 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
În lipsa fondurilor, accesul la tratament al bolnavilor cu HIV/SIDA se face selectiv5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei