Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 oct 2011 - Anul XVI, nr. 233 (4831)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

„Eco-Dorna”

Râul Bistriţa, curăţat de gunoaie de Ziua Muntelui – Ziua Apelor Curate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Peste 120 mc de deşeuri de pe malurile râului Bistriţa dar şi de pe cursul apei au fost strânse, sâmbătă, în cadrul uneia dintre cele mai mari campanii de ecologizare organizate în Bazinul Dornelor. S-a întâmplat de „Ziua Muntelui – Ziua Apelor Curate”, o iniţiativă a nou-înfiinţatului Club „Eco-Dorna”, club ai cărui membri îşi propun să ecologizeze râul Bistriţa de la izvoare şi până la vărsarea în Siret.

 

Lucrători din cadrul primăriilor, silvicultori, elevi, coordonaţi de membrii Clubului „Eco-Dorna”, au format echipe de voluntari care au curăţat gunoaiele de pe râul Bistriţa, acţionând concomitent în Cârlibaba, Ciocăneşti, Iacobeni, Vatra Dornei, Dorna Candrenilor, Coşna, Poiana Stampei, Dorna Arini, Şaru Dornei, Panaci, Crucea şi Broşteni, în funcţie de cantităţile strânse, primele trei echipe fiind premiate.

Echipaţi cu cizme şi costume impermeabile, o parte a voluntarilor au intrat în mijlocul râului Bistriţa, adunând în saci toată mizeria venită din amonte. Găleţi sparte, haine, în general gunoaie aruncate de oameni, au fost îndepărtate, lăsând apa să „respire”.

 

Dulgheru: „Dorim ca Bistriţa să devină cel mai curat râu din România”

„Nu cred că Bistriţa să mai fi fost vreodată aşa de curată ca acum. Sunt ecologist de când mă ştiu şi mă bucur că astăzi (n.r. - sâmbătă) am reuşit să organizez o acţiune de asemenea amploare. Am mobilizat un număr foarte mare de oameni şi asta mă bucură, mai ales că acţiunea a fost una privată şi voluntariatul a fost mai presus decât satisfacţia financiară. Dorim ca Bistriţa să devină cel mai curat râu din România, condiţii naturale sunt, totul depinde numai de noi”, a declarat doctorul Petrea Dulgheru, preşedintele Clubului „Eco-Dorna”, cel care a organizat întreaga acţiune.

Acesta a fost coordonatorul echipei de voluntari din Vatra Dornei, participând la curăţarea Bistriţei în zona municipiului. El a subliniat că este pentru prima dată când un grup de ecologişti acţionează şi pe cursul Bistriţei, nu doar pe malurile ei.

La finalul competiţiei s-au făcut şi clasamente, în funcţie de cantităţile de deşeuri adunate. Echipa de voluntari din Dorna Arini s-a clasat pe primul loc, cu 25 mc de gunoaie colectate, urmată de cea din Vatra Dornei, 21 mc, şi de cea din Şaru Dornei, în jur de 19 mc de gunoaie colectare. 

 

„Ziua Muntelui” la Casa Muntelui

După o zi de sâmbătă dedicată ecologizării râului Bistriţa, ieri, voluntarii au continuat „Ziua Muntelui” distrându-se, însă tot sub semnul a ceea ce înseamnă ecologie. Toate acţiunile s-au concentrat la Casa Muntelui din Vatra Dornei, unde, pe parcursul zilei de ieri, s-au adunat peste 3.000 de persoane.

Cupa ecologiştilor la ciclism, pe o distanţă de 22 de kilometri, pe traseul Ciocăneşti (Oiţa) - Casa Muntelui Vatra Dornei, Cupa ecologiştior la păstrăv, unde au participat gratuit toţi doritorii, fiecare oprindu-şi peştele pescuit, o demonstraţie hipică, expoziţii de animale (bovine, ovine), de câini ciobăneşti, expoziţii cu vânzare de produse alimentare, legume, fructe, utilaje agricole şi forestiere, furaje animale, toate acestea au transformat Casa Muntelui într-un  punct de atracţie al zilei de ieri.

De asemenea, la reuşita spectacolului au contribuit din plin şi membrii Ansamblului profesionist „Ciprian Porumbescu”.  

 

Concurs între porumbei, avion şi maşină

Fără îndoială însă cel mai de succes moment al zilei a fost legat de o întrecere inedită între porumbei, un avion şi o maşină.

Sub privirile unui public entuziast, 100 de porumbei din familia unui campion, porumbei care îi aparţin doctorului Mircea Bilius, cel mai cunoscut columbofil din judeţ, au plecat în cursă, dinspre Vatra Dornei spre Suceava, odată cu un avion uşor, pilotat de omul de afaceri Daniel Mitric, şi un autoturism de teren.

Regulamentul concursului a fost următorul: punctul de sosire al tuturor celor trei competitori a fost pe strada Aleea Dumbrăvii, în cartierul Burdujeni. După ce a aterizat pe Aeroportul Suceava pilotul s-a îndreptat spre linia de finiş de pe Aleea Dumbrăvii, la fel şi şoferul, cât şi porumbeii antrenaţi să zboare spre un punct fix.

 

Cum se poate compara un porumbel cu un avion sau o maşină

„Ideea acestui concurs a fost de a demonstra că şi în condiţiile modernismului un porumbel se poate dovedi extrem de eficient. Cu siguranţă nu poate fi mai rapid decât avionul, însă porumbelul merge la punct fix, în timp ce pilotul trebuie să aterizeze pe un aeroport.

De exemplu, dacă spitalul din Rădăuţi are nevoie de o fiolă cu un medicament de la Suceava, porumbelul poate transporta fiola într-un timp scurt, direct la destinaţie”, a explicat teoria sa doctorul Bilius. Porumbeii săi cei mai buni au zburat cu o viteză medie de 80-100 de kilometri la oră, astfel că, îndreptându-se spre un punct fix, s-au putut compara cu timpii parcurşi de pilot şi de maşină, până pe Aleea Dumbrăvii.  

 

Flutur face lobby pentru vacile din rasa de carne charolaise

Printre oficialităţile prezente la „Ziua Muntelui” s-au numărat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, deputatul PD-L Dumitru Pardău şi prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu.

Gheorghe Flutur a ţinut să remarce importanţa rasei de vaci de carne charolaise, exemplare din această rasă fiind aduse la expoziţia de la Casa Muntelui.

„Sunt vaci de carne care în 17 luni ajung la 700 de kilograme greutate. Mă bucur că s-au făcut deja încrucişări între rasa autentică, rezistentă în zona noastră, şi această rasă de bovine de carne. Crescătorii trebuie să se grupeze şi să-şi deschidă mici ferme, iar această rasă este o alternativă”, a arătat preşedintele CJ Suceava.

În judeţ, cel mai mare crescător de vaci din rasa charolaise este Constantin Prodaniuc, primarul comunei Moara, prezent la Casa Muntelui cu câteva dintre exemplarele sale de elită.

Gheorghe Flutur a mai salutat şi intenţia de omologare a jambonului ecologic din Bucovina, un produs sută la sută natural care, se speră, va fi un mare succes pe piaţă.

Printre invitaţii organizatorilor s-a aflat şi ÎPS Teodosie, cel care i-a încurajat la rândul său pe participanţi să respecte natura, în acest fel putând fi mai aproape de Dumnezeu. 

 

„Aşteptăm să ni se alăture toţi cei care iubesc apa curată şi Bucovina”

„Ziua Muntelui – Ziua Apelor Curate” a fost organizată de Clubul „Eco-Dorna”, Consiliul Judeţean Suceava şi Colegiul Medicilor Veterinari Suceava. De asemenea, doi sponsori, firma Stihl şi SC Socar Petroleum SRL Botoşani, şi-au adus consistent contribuţia la organizarea evenimentului.

„Nu suntem la prima acţiune de ecologizare a râului Bistriţa, recent am efectuat şi o acţiune de populare cu păstrăv la iezerul Bistriţei. Sâmbătă am curăţat Bistriţa până la Broşteni, însă nu ne vom opri aici, vom continua şi mai departe până la Bicaz. Clubul <Eco-Dorna> trebuie să meargă mai departe şi aşteptăm să ni se alăture toţi cei care iubesc Bucovina, toţi cei care iubesc natura, toţi cei care iubesc minunăţiile pe care le avem aici, în ţara Dornelor”, a fost mesajul preşedintelui Clubului <Eco-Dorna>, Petrea Dulgheru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Râul Bistriţa, curăţat de gunoaie de Ziua Muntelui – Ziua Apelor Curate.
 Vizualizări articol: 1464 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Râul Bistriţa, curăţat de gunoaie de Ziua Muntelui – Ziua Apelor Curate5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ptr agentiile de protectie a mediului trimis de
( 3 oct 2011, 11:58:02
Da, laudabil efortul. Asa ceva ar trebui sa se faca si pe lungimea raului Suceava,in special pe raza comunei Dornesti unde este un DEZASTRU de nedescris. Gunoaie peste gunoaie aruncate de gunoaie, intrebarea mea ar fi legata de agentiile de protectie a mediului, ce rol au ele?
Avem garda de mediu si agentia ptr protectia mediului si cine mai stie care dar ce rost au ele daca nu fac nimic ptr mediu?
In alta ordine de idei acele parcele pe raul Suceava sunt concesionate de firme care exploateaza albia raului, este dezastru ce bataie de joc fac aceste companii. isi fac plinul dar nu le pasa catusi de putin de curatenie, de mediu sau de oamenii care vor sa se bucure de malurile raului.
Asta e o sesizare, poate cel ce a scris articolul sau oricine altcineva sa dea un telefon sau chiar sa mearga lafata locului ptr ca e ceva de nedescris.
2.   Cum de ţi-a scăpat? trimis de
( 3 oct 2011, 12:12:17
Unde mama dracului umbli? Baga şi aici o mizerie în rime! Ori te-a depistat Daciana cu ceva probleme de sănătate. De fapt ai tu nişte probleme, dar la masardă!
3.   REMEMBER trimis de
( 3 oct 2011, 17:40:40
GLORIE ETERNA,VOUA, BRAVI SI TALENTATI POVESTITORI DE LA C.J.+D.S.V.!
PROBLEMA E CA SUNTEM SUPRASATURATI DE POVESTIRI.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei