Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 oct 2011 - Anul XVI, nr. 233 (4831)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Tabără de creaţie

„Pictori din Bucovina la Balcic”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Asociaţia de Artă „Nicolae Tonitza” (TAG - Tonitza Art Group), care, în intervalul 20 - 25 august a.c., a organizat, în parteneriat cu Primăria Vatra Dornei, o tabără de creaţie pentru „Artiştii luminii” cu genericul „Munţii Dornei - Giumalău, o perspectivă inedită”, şi-a continuat în această vară aventura creativă la Balcic.

Chiar dacă nu în aceeaşi formulă de participare (doar câţiva dintre membrii TAG care au fost în tabăra de pe Giumalău au ajuns şi pe malul bulgăresc al Mării Negre), gruparea artistică suceveană face dovada unei susţinute activităţi de creaţie care se bazează pe proiecte viabile.

 

Un colectiv artistic ofensiv, care, înarmat cu pensule şi culori, a trecut la cucerirea zonei

Cea de-a doua prezenţă la Balcic a membrilor TAG (prima a avut loc în anul 2009) a reunit, în intervalul 1 - 7 septembrie, sub genericul deja consacrat „Pictori din Bucovina la Balcic”, un colectiv artistic ofensiv, care, înarmat cu şevalete, pensule şi culori, a trecut imediat la cucerirea zonei.

Pe data de 1 septembrie grupul care a trecut frontiera în Bulgaria era alcătuit din Loredana Ceică, Polina Celac, Cristina Chiriac, David Croitor, Remus Dăneasă, Andreea Alexandra Stela Juduc, Ana Maria Ovadiuc, Angelica Mirela Pagu, Liviana Pînzaru, Mihai Pînzaru PIM, Ioana Cezara Poiată, Rodica Postolache, George Şpaiuc şi Maria Teişanu, cărora li s-au alăturat

două studente din cadrul Asociaţiei ASUAD de la Universitatea de Arte din Cluj, Oana Elisabeta Piştea şi Anca Sanpetrean, şi artistul plastic Mihai Şerbănescu, profesor la Şcoala de Arte din Târgovişte.

 

„TAG - o uşă permanent deschisă către un dialog artistic”

Prin completarea cu câţiva membri ai familiilor artiştilor gruparea a totalizat un număr de 29 de persoane.

O misiune destul de dificilă pentru Ana Maria Ovadiuc, preşedinta TAG, de a coordona această echipă.

„Am încercat - spune ea - şi nu ştiu dacă am reuşit, să menţin un echilibru între toţi, să aplanez şi să rezolv probleme de comunicare între membrii grupului şi cei care nu făceau parte din el. Vanităţile, superioritatea că unul e mai bun ca altul, invidia sunt aspecte ce au fost sistematic evitate. S-au preferat discuţiile deschise, sincere şi la obiect. Nu e de mirare că această comunitate, TAG, este o uşă permanent deschisă către un dialog artistic şi că an de an suntem la fel de buni prieteni, chiar şi cu cei care au părăsit asociaţia din considerente de <amatorism>”.

 

„Armonia Balcicului a coagulat spiritele”

Cazaţi la Hotelul Naslada, artiştii şi însoţitorii lor au avut la dispoziţie o săptămână să cutreiere Balcicul însorit, să se bucure de prezenţa mării, să se plimbe cu bicicletele pe faleză, să mănânce în port “gingirici” (cum le spun bulgarii la hamsii) şi, desigur, să picteze.

„Armonia Balcicului - subliniază Ana Maria Ovadiuc - a coagulat spiritele. Fiecare dintre noi a avut la Balcic o zonă de cucerit, o redută ocupată victorios, un spaţiu ales pe criterii de intimitate. Nu oricine poate picta în aglomeraţie atunci când zeci de turişti trec vociferând prin apropiere. Eu personal am preferat să pictez castelul de pe faleză, ascunsă sub zidurile acestuia. Alţii s-au furişat prin grădina cu amfore sau au combinat pictura cu plaja”.

La finalul sejurului, în ultima seară dinaintea plecării, s-a vernisat şi o expoziţie “la piciorul broaştei”, pe alea de lângă restaurant.

Lucrările realizate în tabăra de la Balcic vor prezentate pe simeze şi la Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Pictori din Bucovina la Balcic”.
 Vizualizări articol: 1232 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 6 voturi
„Pictori din Bucovina la Balcic”3.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei