Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 sep 2011 - Anul XVI, nr. 207 (4805)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Realitate dureroasă

Creştere alarmantă a numărului de furturi în tot judeţul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul de furturi care se petrec în judeţul Suceava înregistrează o creştere alarmantă. Chiar dacă nu este vorba de o creştere a numărului de furturi cu prejudiciu mare, ci de furturi mai degrabă mărunte, situaţia este la fel de gravă, oameni aflaţi la limita de jos a sărăciei transformându-se în hoţi. Grav este şi că tendinţa de creştere a furturilor se petrece în momentul în care poliţia este în plin proces de reorganizare, mai exact de reducere a personalului.

 

Conform statisticilor oficiale ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, în primele şase luni ale acestui an în judeţ s-au petrecut 2.328 de infracţiuni de furt, faţă de 1.392, în aceeaşi perioadă a lui 2010. De aici rezultă un plus de nu mai puţin de 936 de fapte de furt, creşterea fiind de 60%.

Peste 500 dintre furturi sunt din locuinţe, peste 300 din societăţi comerciale, în timp ce 185 au fost spargeri de autoturisme.

 

De la fier vechi şi biciclete, la bani şi sute de grame de bijuterii din aur

Această tendinţă de creştere accentuată s-a menţinut şi după încheierea primului semestru, în lunile iulie şi august. Buletinele de presă ale poliţiei au consemnat zilnic foarte multe furturi, în unele zile fiind vorba şi de câte 10-15 fapte. Cât despre bunurile furate de hoţi, concluzia care reiese este că se fură orice.

Furturi din case în construcţie (materiale de construcţie, cabluri din pereţi, scule electrice), furturi de componente de cale ferată, furturi de capace de canalizare, furturi de cablu telefonic, furturi de bunuri alimentare sau haine din marile magazine, furturi de cauciucuri sau carburant direct din rezervor, mai nou furturi de biciclete, toate se repetă la interval de câteva zile, lăsând în urmă pagube care, adunate, nu sunt deloc de neglijat.

Pe de altă parte, însă, nu se fură doar mărunţişuri. Amintim câteva cazuri recente. La începutul lunii iulie, hoţi neidentificaţi de poliţie au intrat în casa a doi soţi din municipiul Rădăuţi, furând 2.350 de lei, 1.000 de euro, precum şi bijuterii din aur, în greutate de circa 400 de grame, valoarea prejudiciului fiind de circa 40.000 de lei.   

În alte două cazuri, petrecute zilele trecute, hoţii au spart o casă şi un apartament din Suceava, furând seturi de bijuterii ce valorează peste 50.000 de lei.

 

Se poate şi mai rău

Această creştere a numărului de furturi la nivel de judeţ nu este decât o confirmare a tendinţei de la nivel naţional. În aproape toată ţara, o arată statisticile poliţiei, numărul de furturi este în creştere. Ba mai mult, judeţul nostru stă bine în comparaţie cu altele.

„IPJ Suceava se clasează pe locul 40, sub media naţională privind furturile, cu 329 de infracţiuni la o sută de mii de locuitori, faţă de 559 de infracţiuni la o sută de mii, media din ţară”, a declarat comisarul-şef Cristian Papuc, şeful Serviciului Cabinet din Cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

 

Furturi mai multe, poliţişti mai puţini

Deşi nimeni nu admite oficial acest aspect, poliţiştii riscă să nu mai facă faţă creşterii accentuate a numărului de furturi. Asta în condiţiile în care IPJ Suceava trebuie să renunţe la o parte a angajaţilor, în cadrul procesului de reorganizare. De altfel, mulţi poliţişti au ales să plece singuri din sistem. Conform datelor oficiale oferite de IPJ Suceava, numai de la 1 iunie şi până la finele lunii august 18 angajaţi au ieşit din sistem, şase prin demisii şi 12 prin pensionări, la termen, dar şi anticipat, din motive medicale sau de altă natură.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Creştere alarmantă a numărului de furturi în tot judeţul Suceava.
 Vizualizări articol: 2313 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Creştere alarmantă a numărului de furturi în tot judeţul Suceava4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Era tot in democratie .. trimis de
( 2 sep 2011, 11:20:19
Ce e de mirare in romanica noastra!? Totul e posibil!

In timpul domniei lui Vlad Tepes, romanii de atunci isi pierdusera obiceiul de a fura.
Si era rau Vlad Tepes, i-a ramas numele de Dracula!
2.   Sa concediem cat mai multi politisti... trimis de
( 2 sep 2011, 12:18:23
O tara divizata si fara functionari care sa aplice legea este mai usor de manipulat si controlat. Hitler se folosea de cei din SS (recrutati dintre toti banditii ,infractorii si scursurile societatii,persoane fara nici un scrupul) pentru a-si anihila adversarii politici (vezi noaptea cutitelor lungi). Dictatorul nostru mititel impreuna cu camarila sa portocalie cam acelasi stil adopta si va veti convinge la urmatoarele alegeri. Intai a schimbat toti sefii de politie ,apoi a dat o gramada de politisti afara, slabind astfel autoritatea statului si dand frau liber infractorilor care nu mai au nici un stress. Urmeaza alegeri ,,libere" .
3.   Alte clisee trimis de
( 2 sep 2011, 13:10:24
"crestere alarmanta de.." Ce ar trebui sa-mi transmita titlul asta?
4.   .......... trimis de
( 2 sep 2011, 13:28:24
pestele de la cap se-mpute....pai daca cei din conducerea tarii fura...populatia a luat exemplu..
4.1  RE: .......... trimis de
( 2 sep 2011, 13:59:54
Doua articole la un loc fac un nou articol. Numai aveti despre ce scrie..sau vineri e bine sa se face o recapitulare a saptamanii.
Atat timp cat "redactorii" de la monitorul sunt corespondenti cancan , click si libertatea...nu prea ai la ce sa te astepti.
4.2  RE: .......... trimis de
( 2 sep 2011, 14:03:25
da oare de ce nu scrieti un articol cu titlul"CRESTERE ALARMANTA DE HOTI IN INSTITUTIILE PUBLICE DIN TOATA TARA"...si acolo sa dati detalii despre tot ce se intampla in tara...nebunilor nu faceti asta ca ajungeti la inchisoare...am glumit..nu faceti ce am zis eo..
4.3  RE: .......... trimis de
( 2 sep 2011, 14:09:06
am vrut sa scriu" e bine sa se faca" nu "face".
5.   Desigur ca se poate si mai rau trimis de
( 3 sep 2011, 09:26:31
se vede treaba ca roubini n-a fost chiar in afara problemei cand a inceput sa ''prezica'' astfel de fapte la nivel mondial. ceea ce se intampla la noi cu furturile este primul pas timid spre violentele organizate pe care le-am vazut prin alte locuri. pe fondul saraciei usturatoare este clar ca vom vedea tot mai multe evenimente de acest fel. si cei care si-au facut palate si se plimba cu atata opulenta prin multime cam raman pe retina infractorilor sau pur si simplu pe retina omului sarac intr-o tara bogata dar care nu are ce sa puna pe masa sau se gandeste ca mai bine trage un tun decat sa se duca o saptamana sa dea cu sapa.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei