Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 sep 2011 - Anul XVI, nr. 207 (4805)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Delăsare

Bogaţii, funcţionarii publici şi salariaţii firmelor de utilităţi, chiriaşii ANL cu cele mai mari datorii la asociaţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zeci de locatari ai blocurilor ANL din municipiul Suceava riscă să fie evacuaţi forţat, din cauza datoriilor acumulate la cheltuielile comune, către asociaţiile de proprietari.

Conform contractelor pe care le-au semnat în momentul în care li s-au repartizat locuinţele ANL, chiriaşii acestor locuinţe, care beneficiază de chirii modice, la un sfert din valoarea celor de pe piaţă, pot fi evacuaţi dacă acumulează datorii mai mari de trei luni la plata utilităţilor.

În cazul unora, datoriile au rămas neachitate chiar şi mai bine de doi ani, aceştia ignorând cu desăvârşire că trebuie să mai şi plătească pentru căldură, apă caldă şi apa potabilă consumate, dar şi pentru cheltuielile comune.

Astfel, pe listele de plată afişate de asociaţie la parterul blocurilor, unele familii apar cu datorii de 6.000 – 7.000 de lei, în vreme ce la alte familii datoriile se cifrează la 3.000 – 4.000 de lei.

Culmea e că cele mai mari datorii s-au acumulat la familii cu bani, care se afişează cu maşini de zeci de mii de euro, care îşi permit vacanţe în străinătate, la familii în care sunt în casă cel puţin două surse de venituri, dar şi la unii care lucrează peste hotare.

Pe lista marilor datornici, dintre chiriaşii ANL, se regăsesc angajaţi ai Poliţiei, ai Primăriei Suceava, care sunt şi cei mai ofensaţi în caz de li se aminteşte că trebuie să plătească pentru serviciile de care beneficiază, salariaţi ai Termica, cărora nu le-a păsat nici cât negrul sub unghie că cele mai mari datorii acumulate de ei sunt tocmai cele către societatea la care lucrează şi care se zbate să supravieţuiască, înglodată în credite şi datorii la furnizori, dar şi patroni de firme.

Curios e faptul că deşi nu au găsit bani să plătească facturile la întreţinere, mulţi dintre rău-platnici au depus cerere să cumpere apartamentele ANL în care locuiesc, tranzacţie la care plata se face pe loc.

 

Zeci de somaţii de plată, ignorate de chiriaşi

Disperate de datoriile acumulate, conducerile asociaţiilor de proprietari din zona Gării Burdujeni, care cuprind şi cartierul ANL Privighetorii, au semnalat Primăriei Suceava cazurile cu cele mai mari datorii, cerând sprijinul municipalităţii pentru recuperarea debitelor.

Drept urmare, Serviciul Spaţiu Locativ a trimis zeci de somaţii de plată rău-platnicilor, întâi prin poştă, cu confirmare de primire, ajungându-se, în unele cazuri, chiar la lipirea pe uşă a somaţiilor, somaţii prin care chiriaşii sunt ameninţaţi cu evacuarea din imobil.

O altă măsură a fost cea de înştiinţare a societăţilor de utilităţi de angajaţii lor care au datorii mari la plata cheltuielilor comune la asociaţii, mergându-se pe ideea să li se facă popriri din salarii, până la plata integrală a datoriilor.

În unele cazuri, măsurile luate au dat rezultate, fiind unii care au achitat dintr-un foc sume mai mari de 3.000 de lei, în vreme ce alţii, care aveau datorii de peste 7.000 de lei, au venit şi au achitat, de ochii lumii, 200 - 300 de lei.

Pentru unii, nici una dintre metodele menite să-i determine să achite datoriile nu a dat vreun rezultat, somaţiile de plată şi avertizările de evacuare din imobil fiind ignorate.

La Asociaţia 39, din care fac parte şase blocuri ANL, din 72 de apartamente doar zece sunt la zi cu plata cheltuielilor comune, la ceilalţi înregistrându-se datorii, care, cumulate, depăşesc 60.000 de lei.

La asociaţia 36, care gestionează 15 blocuri ANL, situaţia este mult mai bună, doar 22 de familii fiind înregistrate ca restanţiere la plată, cea mai mare datorie fiind de 2.500 de lei.

Asta pentru că, de cum datoriile începeau să se acumuleze la o familie, reprezentanţii acestora erau chemaţi la discuţii la asociaţie, ajungându-se până la acţionarea lor în judecată, în cazurile în care nu se vedea interes pentru achitarea datoriilor.

 

Chiriaşi care au renunţat la apartamente

Cu toate că în unele cazuri de mari datornici e vorba de rea-voinţă, trebuie menţionat faptul că, în cele mai multe situaţii, restanţele la asociaţie s-au acumulat din lipsa unor venituri suficiente unei familii, mai ales că majoritatea celor de acolo sunt familii cu copii.

Sunt numeroase cazuri în care, după ce au rămas fără slujbe, unii chiriaşi ANL au renunţat la aceste apartamente, întorcându-se să trăiască cu părinţii sau mutându-se la ţară. În alte cazuri, după ce chiria le-a fost majorată celor ce au depăşit vârsta de 35 de ani, aceştia au preferat să se mute în altă parte, unde pot face economii mai mari, nefiind constrânşi să plătească întreţinerea în sistem pauşal.

Alţii au renunţat la aceste locuinţe din cauza condiţiilor improprii, calitatea construcţiilor lăsând de dorit în multe privinţe.

Cert este că, în vreme ce chiria, de aproximativ o sută de lei lunar, în blocurile ANL din Burdujeni, este un sprijin real pentru tinerele familii, cheltuielile de întreţinere pe iarnă, care se apropie de 400 de lei pe lună, nu pot fi suportate decât de cei care au măcar un venit cât de cât decent.

 

Primăria Suceava ar putea pierde locuinţele ANL ale datornicilor

În cazul în care măsurile de recuperare a debitelor restante nu vor da rezultate, asociaţia de proprietari poate acţiona în judecată Primăria Suceava, proprietarul locuinţelor ANL, ajungându-se până la executarea silită.

În acest caz, apartamentele primăriei ar fi vândute la licitaţie, pentru recuperarea banilor datoraţi asociaţiei de proprietari, iar aceste locuinţe, menite să fie acordate, ca o formă de sprijin, tinerilor de până în 35 de ani, ar fi pierdute, pe sume derizorii.

O altă variantă ar fi ca Primăria Suceava să achite, din banii sucevenilor, facturile la utilităţi ale rău-platnicilor chiriaşi în blocurile ANL.

Primarul Ion Lungu spune că, deocamdată, nu a fost luată în calcul nici una dintre aceste variante, mergându-se pe ideea că vor fi recuperate datoriile de la rău-platnici.

“Vom avea discuţii cu ei şi vom merge chiar până la evacuare în măsura în care nu vor plăti aceste utilităţi. Vom analiza să vedem dacă e vorba de rea voinţă sau neputinţă, să vedem ce putem face. Vrem să ţinem sub control situaţia de acolo, pentru că altfel ne vedem cu procese în instanţă şi putem pierde acele apartamente.

Vom avea discuţii cu ei, iar pe cei care nu plătesc aceste utilităţi îi vom evacua, îi vom da în judecată şi vom introduce alte persoane în spaţiu”, a declarat şeful municipalităţii sucevene.

Probleme cu plata datoriilor la asociaţie au început să se înregistreze deja şi la cel mai nou cartier ANL, cel din zona Metro, dat în folosinţă de numai un an, încât, în lipsa altor soluţii, Primăria Suceava ar putea fi silită să treacă la evacuarea chiriaşilor ANL datornici, lucru care nu s-a întâmplat nici măcar o dată în ultimii opt ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bogaţii, funcţionarii publici şi salariaţii firmelor de utilităţi, chiriaşii ANL cu cele mai mari datorii la asociaţie.
 Vizualizări articol: 2476 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Bogaţii, funcţionarii publici şi salariaţii firmelor de utilităţi, chiriaşii ANL cu cele mai mari datorii la asociaţie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
( 2 sep 2011, 11:05:30
Fiecare noţiune , fiece termen a fost deja descoperit
Fiecare experienţă de viaţă a fost ( deja ) trăită
Drumul virgin pe care crezi că eşti e (deja) bătătorit
Iar noutatea ce-ai descoperit-o a fost de multe ori acoperită

Fiindcă întâmplarea e cea mai concretă formă de destin
Omul se crede , mereu , un pionier în viaţa sa
Nu-şi conştientizează subconştientul şi la fiecare scrutin
Pune ( culmea ) peste NU un hotărât DA

Viaţa-i frumoasă dar zâmbetul e declarat ilegal
Să te simţi bine cu tine însuţi ţi se ( cam ) interzice
Trăieşte ! gândeşte ! nu repeta ca un papagal
Nu pot ! vrei să vină sf. Petru să te ridice ?raised eyebrows
2.   .......... trimis de
( 2 sep 2011, 13:54:31
oare Dom'director de la monitorul nu are datorii?..sau despre el nu scieti ...ca va da afaraaaaaaaaaaaaaaaaaaa
3.   Dati afara jigodiile trimis de
( 2 sep 2011, 16:14:38
Din cate stiam eu locuintele ANL erau pentru familiile cu venituri mici care nu pot sa-si achizitioneze casa, nu pentru jigodii care epateaza si care nu-si platesc datoriile. Dati afara toti acesti nemernicii, ca familii cu greutati si nevoie de casa sant la greu.
4.   CONFIRMARE trimis de
( 2 sep 2011, 19:47:30
IMNUL NATIONAL INCEPE SA PRINDA LA POPULATIE.
CINE CUNOASTE,MAI IN AMANUNT,HOTIILE,JECMANELILE,ST SANATATII SUCEVENILOR,[MOMENTAN IN CERCAREA DE A DREGE BUSUIOCUL],DIRIJATE DIN ODIOSUL TRIUNGHI -A.C.E.T.-PRIMARIE-ASOC DE PROPR.,CU LARGUL CONCURS AL D.S.P.+D.S.V.S.A.+GARDA DE MEDIU,IN CAZUL IN CARE VA FI ACTIONAT IN INSTANTA,TREBUIE SA CEARA IN BAZA LG. 544,BULETINELE DE ANALIZA A ,,CALITATII APEI POTABILE'',SI CONTRACTELE DINTRE OPERATORI SI PRIMARIE,DINTRE PRIMARIE SI ASOCIATII,SI,CELE DINTRE ASOCIATII SI PROPRIETARI.
ASA SA LE AJUTE,DUMNEZEU!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei