Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 aug 2011 - Anul XVI, nr. 204 (4802)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Problemele copilului meu

Jucăriile simple

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Joaca este văzută de majoritatea adulţilor ca o distracţie. Ea este de fapt un lucru foarte serios, o modalitate de dezvoltare şi formare, activitatea principală a copilului până ce învăţarea o va trece pe loc secund.

Prin joc copilul îşi dezvoltă atenţia, memoria, cunoştinţele, atitudinea şi îndemânarea. Copilul se antrenează pentru munca de mai târziu.

Adoră jocul nu pentru că este uşor, ci pentru că este dificil. Îşi antrenează voinţa pentru a obţine reuşite din ce in ce mai complexe. Imită şi aplică tot ceea ce vede la cei mari.

Jocul evoluează cu vârsta, iar nevoia de joc nu dispare niciodată (chiar şi adulţii au formele lor de joacă).

Este o activitate care trebuie tratată cu respect. Dacă întrebi copilul “iar te joci?” e ca şi cum te-ai întreba pe tine “iar munceşti?”

Copilul preferă jucăriile simple şi se joacă cu ele mai mult timp. El nu le percepe ca “simple” sau “ieftine”. Îl captivează dacă îi permit să-şi folosească imaginaţia.

Să nu te mire dacă intr-o zi copilul nu se apropie de cutia cu jucării, dar se joacă timp îndelungat cu un cordon, cu o cutie de carton, cu o oală din bucătărie, cu o pietricică sau cu orice altceva.

Uneori părinţii suferă că jucăriile frumoase (care lor le-au plăcut şi pentru care au făcut un efort financiar) nu au asupra copilului efectul aşteptat de ei. Alteori sunt nefericiţi pentru că nu pot cumpăra anumite jucării copiilor lor. Este doar problema adultului. Starea de fericire a copilului nu este condiţionată de complexitatea jucăriilor. Din contra, jucăriile complicate plictisesc repede copilul pentru că in general el rămâne inactiv. Şi din punctul de vedere al influenţei în educaţie acestea au un procent foarte mic.

Între un trenuleţ care trebuie doar pus pe şine şi unul din cuburi detaşabile pe care crezi că-l va iubi? La primul se uită cu plăcere de câteva ori (e posibil ca nici măcar atât să nu facă – să-l sperie şuieratul, să se enerveze că nu poate aşeza trenul pe sine…). Cu celălalt va munci: va schimba ordinea vagoanelor, uneori vei vedea locomotiva la mijlocul trenului, va încărca vagoanele, apoi două cuburi vor deveni maşină, barcă, garaj … Se va juca mult timp şi nu se va plictisi pentru că experienţele lui pot fi variate.

Ce reacţie ai avea dacă ţi-ai vedea copilul de 2-3 ani îndesând o bucată de hârtie într-o gaură din parchet? Dacă îl întrebi pe el ce face, vei afla că scufundă un submarin. Am folosit acest exemplu pentru a întări ideea că joaca copilului este o muncă serioasă pentru el. Imaginează-ţi că ai da frâu liber primului impuls şi ai striga la copil pentru a-l conştientiza de distrugerea făcută. Copilul s-ar uita mirat la tine. El nu distrugea nimic. Doar scufunda un submarin! Ce crezi ca va înţelege? Ce plus ai adus în educaţia lui?

Adultul poate descoperi semnificaţia şi complexitatea jocului doar dacă discută cu copilul. Admite că mintea lui gândeşte diferit de a ta!

Bianca Zus
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Jucăriile simple.
 Vizualizări articol: 1662 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Jucăriile simple4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei