Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 iul 2011 - Anul XVI, nr. 173 (4771)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

De Sfântul Ilie

Pelerinaj la muntele Măgura Mare şi sfinţirea stânelor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Săptămâna trecută, miercuri, de sărbătoarea Sf. Ilie Tesviteanul, Primăria, Consiliul Local şi Biserica din Poiana Stampei au organizat un pelerinaj la Muntele Măgura Mare, unde se află trei troiţe ridicate în memoria eroilor care au căzut în luptele purtate în cele două războaie mondiale.

Peste 50 de persoane care au avut curajul să ia „muntele în piept” au participat la Sfânta Liturghie şi slujba religioasă de pomenire a eroilor oficiată de preotul paroh Domiţian Tătaru pe munte. S-au aprins lumânări, s-a vărsat un strop de vin şi o lacrimă, s-a păstrat un moment de reculegere pentru cei care şi-au jertfit viaţa pentru neam şi ţară.

După cuvântul de învăţătură al preotului Domiţian Tătaru şi alocuţiunea primarul comunei Poiana Stampei, Elisei Todaşcă, s-a intonat „Imnul eroilor”, iar prof. Dănuţ Lăcătuş a interpretat la trompetă „Stingerea” pentru cei care-şi dorm somnul de veci în vârful muntelui.

Prin grija familiilor Iacob şi Pentelescu, vrednici urmaşi ai veteranului Gheorghe Pentelescu, toţi cei prezenţi au primit o gustare câmpenească, de la care nu au lipsit: urda, caşul, mielul jintuit, cârnaţii şi sarmalele, în timp ce tinerii artişti Dănuţ Lăcătuş – trompetă şi Raluca Vasiluţ - nai, au prezentat un program folcloric. Prin grija aceloraşi două familii, la Măgura Mare se construieşte o stână turistică, la standarde europene, lucrările fiind în plină desfăşurare.

 

Sfinţirea stânelor din Poiana Stampei

În continuare au fost vizitate şi sfinţite toate stânele organizate în munte pe suprafaţa de păşune care aparţine comunei Poiana Stampei. Aşa cum a ne-a precizat primarul Elisei Todaşcă „slujba de sfinţire a stânei este o binecuvântare dată de preotul satului pentru protecţia animalelor şi a celor care administrează stâna”.

Ciobanii i-au întâmpinat pe oaspeţi cu borş, balmoş, caş şi urdă, care au fost puse alături de „slană” şi ceapă, ca aperitiv, pofta de mâncare fiind stimulată de aerul curat de munte,  pălinca de prune şi afinată.

„Pentru prima dată, în acest an evenimentul a fost cuprins în proiectul Consiliului Judeţean Suceava <Pelerin în Bucovina>. Primarul comunei Poiana Stampei, Elisei Todaşcă, şi viceprimarul Viluţ Mezdrea şi reprezentanţii Consiliului Local prezenţi au promis să păstreze tradiţia şi în fiecare an de Sf. Ilie să aducă prinosul şi recunoştinţa sutelor de soldaţi care îşi dorm somnul de veci în vârful Muntelui Măgura Mare”, ne-a declarat Petrică Chiforescu, directorul Căminului Cultural Poiana Stampei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pelerinaj la muntele Măgura Mare şi sfinţirea stânelor.
 Vizualizări articol: 1033 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Pelerinaj la muntele Măgura Mare şi sfinţirea stânelor5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sfintirea stanelor:)) trimis de
(25 iul 2011, 12:47:55
frate astia chiar se plictisesc.. Acum sfintirea stanelor.. am sa iau sa scriu frumos toate "sfintirile" ( cale ferata...masini .. telescaun...stana..bla bla bla ) ce nu face popa ptr bani..i.a sa vad cate sfintiri ar mai face daca toate s.ar face moca??
2.   Inutil trimis de
(13 aug 2011, 10:52:18
Dacă fluturele n-a binecuvântat stânele,o să stârchească oile;numa' dacă-s pedeliste scapă!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei