Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 iul 2011 - Anul XVI, nr. 173 (4771)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Timp de reflecţie

Confesiunile criminalului care a lăsat doi copii fără tată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La un an după ce a aflat că trebuie să stea la puşcărie vreme de 23 de ani pentru că a omorât un bărbat, tată a doi copii, suceveanul Vlad Irimia Scurtu a fost de acord să discute cu reporterii cotidianului Evenimentul Zilei.

Tânărul neagă şi acum că ar fi fost implicat în uciderea lui Daniel Mancaş şi spune că singura vinovată este fosta lui iubită, o suceveancă, Alina Mihaela Horeanu.

Cei doi sunt acum în penitenciare diferite, iar poveştile sunt la fel de diferite în anumite puncte. Cert este că trei instanţe de judecată, Tribunalul şi Curtea de Apel Iaşi, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au ajuns la aceeaşi concluzie: atât Vlad Irimia Scurtu, cât şi Alina Mihaela Horeanu sunt vinovaţi pentru crima din februarie 2007. În consecinţă, Vlad Irimia Scurtu a fost condamnat la 23 de ani de închisoare, în timp ce Alina Mihaela Horeanu va sta după gratii 20 de ani.

 

„Sunt nevinovat pentru 80% din ceea ce mi s-a pus în cârcă”

Scurtu spune că totul a început în 2006, când s-a îndrăgostit de suceveancă şi s-a mutat la Iaşi

„A venit în vizită la ea pentru doar câteva zile. Şi n-a mai plecat. În toamnă s-a înscris la facultate. Însă doar ca acoperire, să stea părinţii liniştiţi. Îşi ducea traiul din intermedierea vânzărilor de maşini şi haine. Şi mai dădea <ţepe> cu cecuri fără acoperire. Găinării care-i asigurau un confort financiar. Şi iubita sa prinsese gustul banului: făcea videochat şi agăţa bărbaţi potenţi financiar de pe site-urile de matrimoniale”, este începutul materialului publicat de colegii de la EVZ.

Referitor la evenimentul care i-a schimbat întreaga viaţă, Vlad Irimia Scurtu are propria versiune: „Sunt nevinovat pentru 80% din ceea ce mi s-a pus în cârcă”. Mai exact, tânărul recunoaşte că a ajutat-o pe Alina Mihaela Horeanu să scape de cadavru şi de maşina lui Daniel Mancaş, fără să recunoască vreun moment că l-ar fi lovit pe bărbatul pe care ulterior l-au îngropat în pădurea din zona comunei Ciprian Porumbescu.

 

Începuturile unei relaţii fatidice

Relaţia care i-a adus 23 de ani de închisoare a început în 2006. Pentru reporterii de la EVZ, Vlad Irimia Scurtu a povestit şi cum a cunoscut-o pe Alina. Un prieten vorbea cu ea la telefon şi, auzind ce urât vorbeşte fata, a cerut-o şi el la telefon. “I-am zis că dacă tot e aşa tare în gură, să mă sune când vine în Suceava”.

S-au întâlnit ulterior şi, pentru că ea era studentă la Facultatea de Economie de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, Scurtu s-a înscris la facultate şi s-a mutat la Iaşi. Tânărul spune că relaţia amoroasă dintre ei a durat câteva luni, după care fiecare şi-a văzut de propriul drum.

Ar fi rămas, în schimb, prieteni. Sunt declaraţii care vor să arate că nu avea motive de gelozie pentru a-l ucide pe Daniel Mancaş, aşa cum au arătat procurorii.

Recunoaşte însă că atât el, cât şi Alina făceau tot soiul de afaceri dubioase. “Alina lăsase moartă facultatea, nu se mai ducea la cursuri. Venise în Iaşi că era altă viaţă, se putea descurca altfel. Din videochat făcea în jur de 1.000 de euro pe lună. Alina făcea mai mult decât videochat, iar de pe site-urile astea îşi racola şi clienţii”, afirmă tânărul.

 

Maşina, pretextul prin care Scurtu şi Mancaş s-au cunoscut

Suceveanul a vrut să minimalizeze totul şi l-a descris pe directorul din Botoşani omorât acum patru ani drept un “client” oarecare al Alinei. “Venea destul de des în Iaşi. Păi ce, întrebam de fiecare în parte ce e, de unde e?”. Cei doi s-au cunoscut, „întâmplător”, la mall la Iaşi, pe motiv că Mancaş dorea să-şi vândă maşina, iar Scurtu l-ar fi putut ajuta. Ar fi fost singura întâlnire dintre ei, iar a doua s-a petrecut când Mancaş era deja mort.

Iată ce spune Vlad Irimia Scurtu despre ziua de 9 februarie 2007: “M-a sunat ea şi mi-a zis: <Vino, că există o problemă>. Am întrebat-o ce problemă, dar ea a zis doar atât: <Vino şi vezi>. În apartamentul Alinei din Nicolina, Mancaş era deja mort. I-am chemat pe ceilalţi doi prieteni, Daniel Brăescu şi Alexandru Stan, pentru a o ajuta să scape de cadavru”.

 

Cum s-au plimbat cu mortul în portbagaj prin trei judeţe

“Am învelit cadavrul în covorul care era în sufragerie. L-am scos pe la 3 noaptea şi l-am băgat în maşina lui, un Audi A4. Şi s-a pus problema unde-l ducem. Alina a sunat-o pe sora sa (la Frumuşica, judeţul Botoşani), i-a spus despre ce e vorba, şi urma să vină soţul soră-sii în Iaşi s-o ajute. Nu avea cu ce să vină. Şi-am plecat noi la soră-sa. Zicea ea că ştie zona. Dar unde ştia ea, nu se putea intra cu maşina. Apoi, ne-am dus în zona Lebăda, la intrarea în Botoşani. Nici acolo nu se putea. Şi-atunci am zis <hai la Suceava, măcar acolo ştiu locul>. Între Suceava şi Gura Humorului, unde a şi fost găsit, pe un drum forestier”, le-a povestit Scurtu reporterilor de la Evenimentul Zilei.

După „excursia” prin trei judeţe, au plecat cu maşina lui Mancaş la Bucureşti, să o vândă. Au reuşit s-o vândă cu 900 de euro, la care s-au mai adăugat alţi 200 de lei pe care i-au găsit asupra lui Daniel Mancaş.

S-au întors la Suceava, au cumpărat pământ de flori şi au îngropat cadavrul pe care-l abandonaseră în pădurea de la Ciprian Porumbescu, iar apoi fiecare şi-a văzut de treburile lui.

 

O acuză pe Alina Horeanu că a turnat totul

Alertată de familia victimei, poliţia a început o amplă anchetă, care viza, printre altele, şi interceptarea convorbirilor telefonice ale suspecţilor, listă pe care intraseră atât Alina Mihaela Horeanu, cât şi Vlad Irimia Scurtu.

“În martie 2007, m-au chemat şi m-au întrebat de dispariţie. Ulterior, am fost reţinut vreo zece zile pentru înşelăciune”, a spus Scurtu. Mai exact, este vorba de nişte cecuri fără acoperire cu care luase marfă de la mai multe firme fără a mai plăti vreun leu. Întâlnirile cu poliţiştii au devenit tot mai dese, mai ales pentru cea pe care el o consideră capul fărădelegilor. “Pe Alina o chemau zi de zi. După ce au făcut percheziţia în apartamentul din Nicolina unde a stat ea şi au găsit nişte urme de sânge, era bănuiala că s-a întâmplat ceva. Apoi, pe 28 aprilie, ne-au luat de la grătar la Ciric, să mai pună nişte întrebări. Ne-au localizat telefoanele. Eram eu, ea şi nişte prieteni de la Suceava”.

Alina Horeanu a cedat şi le-a spus anchetatorilor unde era cadavrul lui Mancaş. “Nimeni nu se aştepta să vorbească, mai ales ea, care era cea mai implicată”. Vlad Irimia Scurtu şi ceilalţi doi complici au fost reţinuţi şi arestaţi, dar Alina Horeanu a mai stat aproape o lună în libertate, din cauza unui viciu de procedură, declaraţia în care ea povestea faptele fusese dată în lipsa unui avocat. După o lună, prin schimbarea încadrării din omor calificat în omor deosebit de grav, a fost închisă şi Alina Horeanu.

 

Nu a mai vorbit cu iubita care l-a nenorocit

În puşcărie, suceveanul nu face altceva decât să aştepte trecerea timpului. Cursurile facultăţii nu par să-l tenteze prea mult. Singurele legături cu cunoscuţii sunt vizitele pe care familia şi câţiva prieteni i le-au făcut la Penitenciarul din Iaşi, acolo unde este închis.

Cu Alina Mihaela Horeanu spune că nu a mai vorbit deloc, nici măcar la instanţe, acolo unde s-au văzut cu ocazia proceselor.

Dacă Vlad Irimia Scurtu nu are nici un plan de viitor, fosta lui iubită a fost transferată la Penitenciarul din Bacău, unde face furori printre deţinuţi şi gardieni.

Şi pe plan artistic suceveanca se afirmă, iar în urmă cu doi ani a evoluat pe scena Ateneului Tătăraşi din Iaşi, într-o piesă de teatru alături de alţi colegi deţinuţi, pentru ca mai apoi să urce chiar pe scena Teatrului Nottara din Bucureşti.

 

O faptă premeditată

Crima care le-a adus celor doi suceveni o condamnare totală de 43 de ani s-a petrecut pe 9 februarie 2007 şi a avut mai multe episoade. Horeanu şi Scurtu au plănuit să-l omoare pe Daniel Mancaş, directorul unei firme din Botoşani cu care fata a avut o relaţie după ce s-au cunoscut pe internet. Potrivit planului, cei doi l-au atras pe Daniel Mancaş la Iaşi, unde l-au omorât cu 33 de lovituri de cuţit, dar şi mai multe lovituri cu o bâtă de baseball. 

Cei doi studenţi au decis să scape de cadavrul lui Daniel Mancaş, şi pentru că nu puteau să facă acest lucru singuri, au mai chemat în ajutor doi prieteni, Daniel Brăescu şi Alexandru Stan, condamnaţi la rândul lor la câte trei ani cu suspendare. Toţi patru au pus cadavrul lui Mancaş în portbagaj şi l-au transportat tocmai în pădurea de la Ilişeşti, pe drumul spre localitatea Ciprian Porumbescu.

Pentru a fi siguri că nimeni nu va găsi corpul neînsufleţit al lui Mancaş, cei patru au cumpărat pământ de flori şi s-au întors la Ilişeşti. Aici au stropit corpul cu trei-patru pungi de clor şi au turnat pământul peste el. La sfârşitul lunii aprilie 2007, poliţiştii au descoperit şi cadavrul, iar autorii faptei au fost reţinuţi şi ulterior arestaţi.

Faptul că totul a fost premeditat de către Scurtu şi Horeanu a fost reţinut şi de judecători în motivarea sentinţei: “La stabilirea faptului că acţiunea celor doi a fost premeditată prezintă relevanţă şi obiectele folosite de inculpaţi la săvârşirea faptei, aceştia având din faza incipientă asupra lor un spray paralizant, o bâtă de baseball şi un cuţit la îndemână".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Confesiunile criminalului care a lăsat doi copii fără tată.
 Vizualizări articol: 2119 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.10/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 10 voturi
Confesiunile criminalului care a lăsat doi copii fără tată4.1510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Scurtule e...lunga de tot! trimis de
(25 iul 2011, 11:35:04
Auzi,tu,80 % e" nevinovat"!Asa cum mai spuneam,norocul acestor criminali cu sange rece si negru ca smoala, consta in faptul ca s-a abrogat condamnarea la moarte pentru asemenea nelegiuiri.Daca erau in America,de mult le- ar fi mirosit creierasele acestea superluminate a ...creier pane,pe scaunul electric!Cu legile niastre,insa,ii mai tine statu' de mancare si toate alea,pe bani publici,binenteles,ani buni! Macar daca si-ar ar turna cenusa-n cap petru ceea ce au facaut, si ar incerca sa se impace cu Dumnezeu! Vai de ei,nenorocitii,care se mai cred si "nevinovati" pe deasupra!
1.1  RE: Scurtule e...lunga de tot! trimis de
(25 iul 2011, 12:15:30
Daca tot sunt nevinovati,incerc sa spun si eu una "nevinovata",apropo de "criza" si de executiile cu moarte in diferite tari.S-a format o Comisie Internationala care sa constate in ce fel se fac aceste executii,daca se respecta normele internationale...Ajunge in USA,ei,cum e la voi? La noi e simplu,scaunul electric,un simplu buton atins si curentul dat la maximum il omora intr-o fractiune de secunda. Ajunge Comisia la Moscova,ei,voi cum faceti? La fel,scaunul electric,fire,curele,chestii,n ca noi marim foarte incet intensitatea curentului,ca sa reflecteze timp indelungat la ceea ce au facut!In fine,la Bucuresti,intra Comisia in cladirea respectiva pe un hol lung si ntunecat de unde se auzea viete si racnite de-ti ingheta sangele in vene!Mai oameni buni,ce se intampla,ce-i aici la voi? Domnule, draga,la noi nu s-a mai alocat fonduri de mult timp,au furat si scaunul electric si l-au vandut la fier vechi,curentul nu l-am mai platit de 6 luni,asa ca...il parlim,pe condamnat, cu paie!
1.2  RE: Scurtule e...lunga de tot! trimis de
(25 iul 2011, 12:43:57
Cer scuze,din graba si neatentie,am mai mancat sau am mai adaugat cate o litera...Oricum,nu-i de condamnat la moarte.Se intampla si la casele mult mai mari...
2.   * trimis de
(25 iul 2011, 11:58:11
Totu-i despre ‚’’ a simţi’’ totu-i pentru ‚’’a simţi’’
Faci bani să-i simţi , să te simţi .. important
Doar cu bani te simţi bine între colţii strâmţi
Al timpului de azi ... beligerant

Drogatul crede că se simte bine
Şi pentru asta ..( se) mutilează , constant
Chiar dacă simţământu’i fals , dacă-i la tine
Şi-l simţi ... te simţi minunat

Dac-ai căzut şi simţi că poţi .. te vei ridica
Degeaba-ţi urlă’n urechi toţi că poţi , dacă nu simţi
Arăţi ( dar doar arăţi ) CĂ EŞTI ... ca Românika
Care nu ( mai ) simte decât scrâşnetul din dinţi

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei