Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 iul 2011 - Anul XVI, nr. 173 (4771)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Performanţă

Fălticeneni medaliaţi cu aur la Concursul Naţional de Proiecte de Mediu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Bogdan Baciu şi Paul Nistor, elevi ai Colegiului Naţional „Nicu Gane” Fălticeni, sub coordonarea prof. dr. Marcel Porof, au câştigat premiul I şi medalia de aur la Concursului Naţional de Proiecte de Mediu, desfăşurat în perioada 18 – 23 iulie, la Muncel, judeţul Iaşi. Acest rezultat le-a adus celor doi elevi calificarea la etapa internaţională a concursului, care va avea loc în luna mai, anul viitor, în Azerbaidjan, la Baku.

Bogdan şi Paul au participat la acest concurs cu un studiu paleontologic, pe baza unei descoperiri pe dealul Rupturii, în zona Rădăşeni, unde au descoperit exemplare de scoici care, în urma cercetărilor, s-au dovedit a fi din perioada Mării Sarmatice, de acum şapte milioane de ani.

Pe lângă cercetarea şi identificarea fosilelor din cele două aflorimente şi protejarea lor, în urma colaborării autorităţilor locale din Rădăşeni cu mica echipă de cercetători din Fălticeni, s-a obţinut de la Agenţia de Mediu Suceava documentul care declară “Zona de Ruptură” a Rădăşeniului zonă de protecţie locală, în prezent continuându-se demersurile pentru a fi declarată zonă de protecţie naţională.

 

Calificarea la etapa internaţională

Referindu-se la Concursul Naţional de Proiecte de Mediu care a avut loc la Muncel, cei doi elevi fălticeneni au precizat că fiind destul de mulţi concurenţi s-a decis ca  prezentarea proiectelor să se realizeze timp de două zile. În prima zi de concurs au prezentat cei mici, din clasele gimnaziale, iar a doua zi, cei de liceu.

“La acest concurs, fiecare judeţ ar fi trebuit să participe cu câte două lucrări, dar s-au prezentat judeţe cu o singură lucrare, mergându-se pe principiul valorii. Concurenţa la secţiunea liceu a fost destul de mare, fiind 40 de lucrări, iar a noastră a fost selectată ca fiind cea mai bună. Pe lângă valoarea lucrării a contat prezentarea, modul de realizare a standului, scoicile prezentate, parteneriatele încheiate, hotărârea privind protejarea zonei. Concurenţa a fost foarte solidă, au fost judeţe ca Sălaj, Iaşi, care au vechime în cadrul acestui concurs şi care au venit decise să obţină primul loc”, a spus Paul Nistor.

Bogdan Baciu, reprezentantul Colegiului “Nicu Gane” şi al judeţului Suceava la acest concurs, ne-a spus că este foarte bucuros că a adus medalia de aur la Fălticeni.

“Cel mai important lucru este calificarea la etapa superioară, internaţională, care va avea loc în Azerbaidjan, în luna mai anul viitor. Acest proiect a fost foarte important pentru mine, a început în toamna anului trecut şi am lucrat foarte mult la el. Un alt aspect important este că l-am luat de la zero, descoperirea fiind făcută de noi alături de dl. profesor doctor Marcel Porof, profesorul coordonator. Am dus acest proiect prin toate etapele, până când  această zonă a fost declarată protejată”, ne-a declarat Bogdan Baciu.

 

Cercetare pe ecologie, paleontologie şi geologie

De la Paul Nistor am aflat că studiul a început în toamna lui 2010 cu stabilirea metodologiei de cercetare, după care cercetarea s-a desfăşurat pe mai multe secţiuni, abordându-se mai multe laturi. “Nu ne-am ocupat numai de ecologie, am abordat şi paleontologia şi geologia mediului. Este un studiu complex, iar pentru etapa internaţională va trebui să mai dezvoltăm acest proiect. Deocamdată, prin proiect avem declarată zonă protejată la nivel local, în cadrul comunei Rădăşeni. Mai avem de parcurs toate demersurile la Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava pentru a o declara zonă protejată la nivel naţional”, a declarat Paul Nistor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fălticeneni medaliaţi cu aur la Concursul Naţional de Proiecte de Mediu.
 Vizualizări articol: 1502 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Fălticeneni medaliaţi cu aur la Concursul Naţional de Proiecte de Mediu5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cercetati trimis de
(25 iul 2011, 22:55:17
unde au disparut cele cateva sute de tone de acetocianhidrina de la fostul METADET?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei