Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 iul 2011 - Anul XVI, nr. 173 (4771)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cupa Bucovina

Caii zburători de pe Hipodromul Rădăuţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Steagul alb flutură în vânt, iar când mâna care îl ţine se lasă în jos, cal şi călăreţ deopotrivă, uniţi într-un singur trup, asemeni unui legendar centaur, se avântă spre „zidul” de bare de lemn care le stă în faţă, pregătiţi să îl înfrunte. Când ajung aproape, călăreţul se încordează în şa, picioarele i se strâng mai puternic în jurul calului, trage de hăţuri, iar calul răspunde la comanda nerostită, proptindu-se pe picioarele din spate şi făcând trupul să salte, cu tot cu călăreţ, arcuindu-se în aer şi zburând de-a dreptul peste obstacol. Copitele sale de abia ating pământul, că urmează un alt obstacol, iar acea creatură fantastică, cal-călăreţ, iar zboară, sfidând gravitaţia şi ţinând spectatorii cu răsuflarea tăiată. Când ajung la ultimul obstacol, de obicei cel mai înalt, şi copitele calului trec razant, din pieptul mulţimii se aude un “O...” instinctiv, imposibil de reprimat, urmat de un ropot de aplauze, o dezlănţuire de bucurie şi complimente aduse calului şi călăreţului, care de multe ori le răspund, cu o înclinare de cap, în semn de mulţumire.

Asta au trăit, de zeci şi chiar sute de ori, cei care au asistat la cea de-a XII-a ediţie a concursului Cupa Bucovina Romsilva, care a avut loc pe hipodromul Hergheliei Rădăuţi, de vineri şi până duminică.

Spectatorii au avut parte de trei zile de spectacol, în prezenţa celor mai buni cai din ţară la săriturile la obstacole, pentru că mai bine de 50 de cabaline de la cele mai cunoscute cluburi sportive din România au concurat la Rădăuţi pentru a ajunge în fruntea clasamentelor.

 

O competiţie fără limite

O caracteristică uimitoare a acestui sport este că nu există limite de vârstă. Un băieţel care abia descifrează tainele abecedarului poate concura împotriva unui bărbat de 60 de ani şi să fie la fel de apreciat şi respectat de toţi ceilalţi concurenţi şi spectatori, la fel cum şi o fetiţă care e încă la vârsta la care o interesează mai mult păpuşile se poate impune în faţa unora dintre cei mai experimentaţi jochei din ţară.

Acest lucru a fost demonstrat şi la Rădăuţi, unde unul dintre cei mai mici concurenţi, Ştefan Leonte, de câţiva ani o vedetă a concursurilor de echitaţie, a avut o evoluţie spectaculoasă, la fel cum şi micuţa Ema Grigorovici, care a ajuns în finala probei speciale, a demonstrat nu doar mult curaj, ci şi multă pricepere şi abilitate de a struni caii pe care i-a încălecat.

Radu Ilioi de la CSM Sibiu şi Leonte Grădinaru de la Romsilva Tg. Neamţ sunt “veteranii cărunţi” ai acestui sport, ale căror eforturi sunt în continuare răsplătite cu laurii victoriei.

În Suceava, cel mai renumit jocheu, dar şi antrenor de cai la Herghelia Rădăuţi, este Ionel Moroşan, care de 26 de ani practică cu succes acest sport, numeroasele premii obţinute la concursuri fiind cea mai bună dovadă.

 

Competiţia vedetelor

Adevăratele vedete la un astfel de concurs sunt caii, care, în funcţie de aspectul şi personalitatea lor, poartă nume care răsună pe buzele spectatorilor ori de câte ori intră în scenă şi uimesc prin evoluţia lor.

Al Capone, Ruslan, Ogică, Luptător, Anareno, Contradiction, Nerodie, Reverie, Econan, Nufăr, Ramzes, Cardinal, Mama mia, Rembrand, Balerina, Non Stop, Prometeo, Unda Verde sau Madona sunt doar câţiva dintre caii de rasă care au făcut senzaţie în competiţia de la Rădăuţi, smulgând ropote de aplauze şi strigăte de bucurie.

Cea de-a XII-a ediţie a Concursului Cupa Bucovina Romsilva, organizat de Direcţia Silvică (DS) Suceava, a beneficiat de prezenţa a nouă cluburi sportive de renume - Steaua, Felix Ţopescu, CSM Sibiu, Top Horse Iaşi, Forest Ecvestru, Rarăul Bacău, Ecquester Iaşi, Romsilva Rădăuţi şi Romsilva Târgu Neamţ.

“În total au fost 15 probe, cu nivele diferite de dificultate, iar printre probele nou-introduse în concurs s-a numărat proba de ştafetă, antrenantă şi spectaculoasă în acelaşi timp. Valoarea premiilor puse în joc este de 40.000 de lei, bani asiguraţi de Direcţia Silvică Suceava”, a precizat Cristian Tomniuc, organizatorul concursului şi şef al biroului Cai de Rasă din cadrul DS Suceava.

Cupa victoriei a fost înmânată în ultima zi la trei categorii distincte. Astfel, la clasamentul pe echipe, cupa victoriei a revenit echipei Romsilva, cu reprezentanţi de la Hergheliile Rădăuţi şi Târgu Neamţ, la clasamentul individual, pe primul loc s-a situat Florin Lateş, de la Clubul Top Horse Iaşi.

La proba specială, cea în care competiţia a fost atât de strânsă încât, la baraj, caii au trebuit să sară la înălţimi chiar şi de peste 2 metri, pentru a nu atinge barele aşezate la 1,8 metri, pe locul I, la egalitate, s-au situat Radu Ilioi, călare pe Anareno, Aurel Cojocariu, călare pe Contradiction, şi Leonte Grădinaru, călare pe Ogică, în vreme ce locurile II şi III le-au revenit lui Luca Ruxandari, un tânăr jandarm, simpatizat de public, care saluta milităreşte la fiecare probă, călare pe Nerodie, respectiv lui Ionel Moroşan, călare pe Ruslan.

Cele 15 probe au oferit tuturor participanţilor şansa de a se remarca şi de a-şi face un renume în acest sport nobil, încât toţi au avut de câştigat din concurs, chiar de nu au ajuns mereu pe locul I.

 

Tras cu arcul la ţintă, de pe cal

O surpriză pregătită publicului de ieri de la concursul Cupa Bucovina a fost o demonstraţie de tras cu arcul, călare, “răzeşul” care a făcut săgeţile să spintece aerul prin faţa a sute de oameni, înainte de a se înfige în ţintă, fiind un tânăr actor, cunoscut îndeosebi din rolurile interpretate în telenovele.

Denis Ştefan, alias Medalion Fieraru din telenovelele “Inimă de ţigan” şi “Regina”, iar mai nou cunoscut drept Rashid, în telenovela “Iubire şi onoare”, a nimerit nu doar ţinta spre care trăgea cu săgeţi, ci şi inima unor domnişoare, care, topite după el, şi-au păstrat ca suvenir câteva săgeţi rătăcite, ba chiar şi pe una ce s-a rupt când s-a izbit de cadrul metalic al ţintei.

Pasionat de echitaţie şi proprietar de armăsar, Denis Ştefan a venit însoţit de soţia sa, cu care a făcut recent un tur al mănăstirilor din nordul Moldovei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Caii zburători de pe Hipodromul Rădăuţi.
 Vizualizări articol: 1877 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Caii zburători de pe Hipodromul Rădăuţi5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei