Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 mai 2011 - Anul XVI, nr. 111 (4709)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Umăr la umăr

Vameşii şi poliţiştii de frontieră de la Siret, sardele în sala de judecată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ieri, la Curtea de Apel Suceava a început procesul celor 66 de vameşi şi poliţişti de la frontieră de la Siret acuzaţi de fapte de corupţie. Procesul în sine nu a durat decât 35 de minute, dar sala în care s-a derulat procesul s-a dovedit mult prea mică pentru inculpaţi şi avocaţii acestora. A fost, dacă vreţi, ca într-un autobuz care circulă la o oră de vârf, iar călătorii stau ca sardelele. Unul dintre avocaţii prezenţi în sală a remarcat cu ironie: „Au mutat aici toată Poliţia de Frontieră”.

Înghesuiala şi condiţiile improprii unui proces au fost remarcate atât de inculpaţi şi avocaţi, cât şi de preşedinta completului de judecată, magistratul Luisa Andronic.

„Sperăm ca până la următorul termen de judecată să avem funcţională sala nouă pentru a descongestiona totul”, a spus preşedinta instanţei de judecată.

O altă problemă a fost zumzetul din sală, discuţiile dintre inculpaţi, avocaţi sau între cele două părţi provocând perturbaţii de comunicare cu completul de judecată.

„Rugămintea mea este să nu vorbim, pentru că vom termina destul de repede”, a fost apelul judecătoarei Luisa Andronic.

 

Apelul nominal al inculpaţilor şi avocaţilor, aproape un sfert de oră

La un asemenea dosar mamut, şi procedurile obligatorii pe care instanţa de judecată le are de îndeplinit sunt pe măsură. De exemplu, numai apelul nominal al inculpaţilor şi avocaţilor acestora a durat aproape un sfert de oră.

De la prima strigare au lipsit patru poliţişti de frontieră, Ionel Gâză Marinel, Ilie Cozmei, Cătălin Dumitru Zebreniuc şi Vasile Cristinel Simota Percec. Primul dintre ei a ajuns în sală după 25 de minute, iar spre finalul şedinţei de judecată s-a strigat că ar fi prezent şi Cătălin Dumitru Zebreniuc, dar judecătorul nu l-a putut vedea la ochi. Un al treilea poliţist de frontieră, Ilie Cozmei, ar fi rămas blocat în trafic, la intrarea în Suceava, versiune susţinută de o parte dintre colegii săi, cu care, nota bene, nu avea voie să ia legătura. Despre Vasile Cristinel Simota Percec instanţa nu a reuşit să afle nimic.

 

Următorul termen de judecată, peste cinci săptămâni

La termenul de ieri, o parte dintre inculpaţi au anunţat instanţa că au renunţat la avocaţii care i-au reprezentat până acum şi au cerut un nou termen pentru angajarea unui alt apărător. Ceilalţi avocaţi aleşi ai vameşilor şi poliţiştilor de frontieră au cerut, la rândul lor, un nou termen de judecată pentru a putea studia dosarul. Iniţial, s-a acordat termen pe 2 iunie, dar, la cererea avocaţilor, preşedinta instanţei de judecată a dat un nou termen, pe 15 iunie, la ora 10.00.

În sală au fost voci din rândul avocaţilor care au cerut termen de judecată chiar şi în septembrie, motivând că la arhivă nu este loc pentru studierea dosarului, iar solicitările de acest gen sunt destul de numeroase.

 

„Şi când a venit Salvarea din el mai ardea ... ţigarea”

Printre avocaţii care îi reprezintă pe vameşii şi poliţiştii de frontieră de la Siret s-a aflat şi Ion Panaitescu. Acesta îl reprezintă pe comisarul-şef Aurel Anea şi pe alţi doi inculpaţi, iar în ultimii ani a devenit o figură extrem de cunoscută. După ieşirea din sala de judecată, Panaitescu a declarat că este adeptul prudenţei metodice în acest dosar şi că deontologic este ca apărarea să se facă în faţa instanţei de judecată, fără să sugerezi prin presă o anumită soluţie.

„Totuşi, nu pot să nu observ grave şi insurmontabile erori în acest probatoriu. Voi avea o atitudine tehnică şi conform normelor legale, cu menţiunea că totul trebuie particularizat pentru fiecare inculpat şi faptă”, a precizat Ion Panaitescu.

În final acesta a dorit să-l aducă în atenţie pe Miron Radu Paraschivescu, din care a citat următoarele cuvinte: „Şi când a venit Salvarea, din el mai ardea ... ţigarea”.

„Asta va rămâne şi din acest dosar”, a fost concluzia lui Panaitescu.

În prezent general în rezervă, Ion Panaitescu a fost preşedinte al Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti, judecător de Curte Militară de Apel, şef al Direcţiei Instanţelor Militare din Ministerul Justiţiei, procuror-şef al Secţiei Militare din cadrul DNA. De asemenea, avocatul care-i reprezintă pe o parte dintre inculpaţii din dosarul mitei de la Siret este singurul magistrat care a judecat sau audiat trei premieri ai României, respectiv Constantin Dăscălescu, Manea Mănescu şi Petre Roman.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vameşii şi poliţiştii de frontieră de la Siret, sardele în sala de judecată.
 Vizualizări articol: 1026 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 5 voturi
Vameşii şi poliţiştii de frontieră de la Siret, sardele în sala de judecată1.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei