Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 apr 2011 - Anul XVI, nr. 81 (4679)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

În cogenerare

Gigacaloria produsă de Termica va fi mai ieftină

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Municipalitatea suceveană are şansa de a scăpa de o parte din povara achitării subvenţiilor la energia termică livrată populaţiei, prin participarea societăţii Termica Suceava în schema de bonusare propusă de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) societăţilor de termoficare care funcţionează în sistem de cogenerare.

Mai exact, de la 1 aprilie, în conformitate cu Ordinul 18 din 25 martie 2011, emis de ANRE, se aplică schema de bonusare, prin care, pentru energia electrică livrată de Termica în sistem se dă un bonus din partea Guvernului.

“Această schemă de bonusare trebuia să se aplice din 2010. Bonusul oferit este de 179 de lei, iar cu preţul care este acum la vânzare, tot de aproximativ 170 de lei, rezultă un preţ total al energiei electrice de 350 de lei.

Asta înseamnă că se plăteşte mai bine energia electrică şi că energia termică livrată de societatea de termoficare la gardul centralei este mai ieftină.

Drept urmare, de la 1 aprilie, preţul de producere a energiei termice la gardul centralei este de 139,16 lei, comparativ cu 223,18 lei, cât era până acum, la care se mai adaugă preţul de transport şi distribuţie, de 99,82 de lei. Asta însemnă că, în comparaţie cu preţul care se plătea anterior la energia termică, preţul este mai mic cu 100 de lei”, a explicat primarul Sucevei, Ion Lungu.

Edilul sucevean s-a declarat mulţumit de faptul că, prin aplicarea schemei de bonusare, Primăria Suceava va avea mai puţin de plătit în contul subvenţiilor acordate populaţiei.

El a precizat că preţul gigacaloriei va rămâne acelaşi la populaţie, dar bugetul local nu va mai fi împovărat atât de mult de plata unei subvenţii de 124 de lei la fiecare gigacalorie livrată populaţiei, pentru că obligaţiile de plată vor scădea la 54,3 lei.

“În acest fel, sarcina Primăriei Suceava va fi una mai mică, dacă Termica va funcţiona în sistem de cogenerare. Trebuie să avem discuţii cu cei de la Termica, ca până la 31 mai 2011 să luăm o decizie, pentru a vedea modalitatea de funcţionare în sezonul rece 2011 – 2012”, a spus Ion Lungu, care a făcut apel la cetăţenii Sucevei să nu se debranşeze de la sistemul centralizat, pentru că prin investiţiile făcute şi prin realizarea unei noi centrale termice, serviciile furnizate vor fi mai bune şi mai ieftine.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gigacaloria produsă de Termica va fi mai ieftină.
 Vizualizări articol: 1149 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Gigacaloria produsă de Termica va fi mai ieftină1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei