Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 apr 2011 - Anul XVI, nr. 81 (4679)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Afaceri fără timbru

Povestea unei reţele de contrabandă, cu un viceprimar, un samsar de maşini şi poliţişti de frontieră

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dosarul uneia dintre cele mai mari reţele de contrabandă cu ţigări care a acţionat pe raza judeţului Suceava, anihilată în decembrie 2006, condusă de viceprimarul, pe atunci, al comunei Frătăuţii Noi, Ştefan Mihai Babalean (43 de ani), şi cumătrul acestuia, Radu Gheorghe Pâslar (35 de ani), un samsar de maşini la mâna a doua, a ajuns zilele trecute pe rolul Tribunalului Suceava, cei doi fiind trimişi în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, pentru constituire de grup infracţional organizat şi contrabandă.

În aceleaşi dosar a fost dată pe mâna judecătorilor şi fosta soţie a lui Pâslar, Domnica Nadia Galan (34 de ani), din Gălăneşti, pentru aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la contrabandă.

 

Viceprimarul, în penitenciar la Botoşani, cumătrul, în închisoare în Germania

Acum cinci ani, cei trei, susţin oamenii legii, scoteau profituri frumoase de pe urma contrabandei cu ţigări.

Acum însă, Babalean, fostul viceprimar, este închis din iarna anului trecut în Penitenciarul Botoşani, după ce a fost condamnat, într-un alt dosar, la patru ani de închisoare pentru dare de mită.

Judecătorii l-au găsit vinovat la acuzaţia că, alături de cumătrul său, Pâslar, zis „Buflea”, i-au oferit unui poliţist de frontieră, în repetate rânduri, suma de 3.000 de dolari şi 5.500 de lei, pentru a închide ochii şi a le facilita introducerea ţigărilor de contrabandă peste fâşia verde.

La aceeaşi pedeapsă, patru ani de închisoare, a fost condamnat şi Radu Gheorghe Pâslar, însă când poliţiştii s-au dus să-l ridice de la domiciliu, cumătrul fostului viceprimar dispăruse.

Au aflat după o lună şi jumătate, de la Interpol, că Pâslar ajunsese într-o închisoare în Germania.

A fugit din România şi s-a predat nemţilor, care îl căutau din martie 2009 şi emiseseră pe numele lui un mandat european de arestare.

Procuratura Landau in der Pfalz anunţa la vremea respectivă că Pâslar a furat, împreună cu alte persoane, în perioada 6-30 noiembrie 2000, bunuri de aproape 170.000 de mărci germane.

Grupul din care făcea parte Radu Gheorghe Pâslar a furat două autoturisme, în valoare de 13.000 de mărci germane, precum şi trei camioane, de 75.000 de mărci germane, a spart patru maşini, din care s-au sustras radiouri şi CD playere în valoare totală de 3.850 de mărci germane, şi a intrat prin efracţie în sediile unor firme de unde s-au sustras anvelope în valoare de 64.800 de mărci germane.

Fosta soţie a lui Pâslar, se arată în rechizitoriu, este vânzătoare la o firmă din Rădăuţi şi are grijă de cei doi copii minori pe care îi are cu bărbatul încarcerat în prezent într-o închisoare din Germania. 

 

„Covor” de pături, cartoane şi saltele, pentru a nu lăsa urme pe fâşia verde

Reţeaua condusă de cei doi cumetri a fost anihilată în decembrie 2006.

Babalean şi Pâslar au fost arestaţi preventiv la vremea respectivă, alături de alte persoane, fiind acuzaţi că aduceau ilegal ţigări din Ucraina, pe care apoi le revindeau în România, aducând prejudicii statului român de peste 1,3 milioane de lei.

Afacerea celor doi a fost falimentată pe 13 decembrie 2006, atunci când o armată de poliţişti de la Investigarea Fraudelor, ofiţeri anticorupţie şi poliţişti de frontieră, sub coordonarea unei echipe de procurori din cadrul DIICOT Suceava, au descins în localitatea Vuliva, acolo unde, în apropierea liniei de demarcaţie dintre România şi Ucraina, au surprins mai mulţi indivizi care descărcau dintr-un camion, aflat pe teritoriu ucrainean, sute de baxuri de ţigări şi le încărcau de zor într-un microbuz marca Mercedes Sprinter aflat la câteva zeci de metri distanţă, pe teritoriu românesc.

Pentru a nu lăsa urme pe fâşia verde, contrabandiştii aşezaseră un „covor” format din pături, cartoane şi saltele, peste care transportau ţigările de la camion la microbuz.

 

 

Explicaţia halucinantă a viceprimarului în faţa anchetatorilor

Viceprimarul Ştefan Mihai Babalean asigura paza zonei în care se făcea trecerea ţigărilor de pe o parte pe alta a graniţei şi nu a fost prins în urma flagrantului. A fost găsit câteva ore mai târziu şi reţinut.

Deşi anchetatorii aveau probe certe, printre care şi interceptări telefonice chiar din noaptea flagrantului (12/13 decembrie 2006), Babalean a venit cu o explicaţie uluitoare: a plecat de acasă în acea dimineaţă la ora 5:00 şi s-a dus la Primăria Frătăuţii Noi, unde avea de încheiat o situaţie pe care trebuia să o predea chiar în acea zi la Prefectură.

Nici cinci ani mai târziu, când i s-a prezentat materialul de urmărire penală, Babalean nu a recunoscut implicarea sa în reţeaua de contrabandă.

 

Şi-au lăsat telefoanele acasă şi au plecat într-un sejur la Poiana Braşov

Foştii soţi Radu Gheorghe Pâslar şi Domnica Nadia Galan au reuşit să scape iniţial de flagrantul procurorilor DIICOT.

Judecătorii au emis mandate de arestare în lipsă, iar după aproximativ o săptămână cei doi s-au predat.

Miraţi, cei doi foşti soţi au declarat că au plecat încă din seara de 12 decembrie 2006, cu câteva ore înaintea flagrantului, într-un sejur la Poiana Braşov, pentru a-şi reface relaţia şi a se relaxa.

De acuzaţiile anchetatorilor, au mai spus cei doi, nu au ştiut nici o clipă, pentru că, au mai spus aceştia, nu şi-au luat telefoanele cu ei, pentru a nu fi deranjaţi.

Nici cei doi foşti soţi, nici viceprimarul nu au recunoscut acuzaţiile ce le sunt aduse de procurorii din cadrul structurilor de combatere a crimei organizate.

În timp ce se relaxau la munte, respectiv completau acte pentru Prefectură, cei trei, reiese din interceptările telefonice, vorbeau între ei cum să fugă şi să scape de oamenii legii care le-au demascat afacerile ilicite.

Babalean, Pâslar şi Galan nu au stat după gratii mai mult de trei luni, fiind lăsaţi în libertate de judecători şi cercetaţi în stare de libertate.

 

Grăniceri ucraineni şi ofiţeri ai Poliţiei de Frontieră, complici ai contrabandiştilor 

Rechizitoriul procurorilor DIICOT are nu mai puţin de 121 de pagini şi cuprinde multe informaţii interesante.

De exemplu, una dintre măsurile viceprimarului Babalean în perioada mandatului său, întrerupt de oamenii legii pe 13 decembrie 2006, a fost aceea de a pietrui de urgenţă drumul care făcea legătura din şoseaua principala şi zona de frontieră din apropierea stâlpului de frontieră 803. Anchetatorii explică şi de s-a implicat viceprimarul în pietruirea într-un timp foarte scurt a acelui drum: era zona găsită de membrii grupării ca fiind cea mai propice trecerii ţigărilor.

Procurorii DIICOT susţin de asemenea că în afacerile cu ţigări de contrabandă erau implicaţi şi poliţişti de frontieră români, dar şi ucraineni.

De exemplu, la unul dintre transporturi, ţigările au fost livrate în zona de frontieră, explică anchetatorii, cu un camion rusesc, de câţiva militari şi un comandant din structurile de grăniceri ucraineni.

„S-a stabilit că unii ofiţeri din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava se deplasau în mod frecvent în zona localităţii Vuliva, unde impuneau agenţilor de serviciu să se deplaseze în alte zone decât cele vizate pentru trecerea ţigărilor, li se prelua aparatura de supraveghere pe timp de noapte, astfel încât gruparea organizată care se ocupa de contrabanda cu ţigări să poată acţiona”, scrie negru pe alb în actul de sesizare a instanţei, fără a se preciza însă cine sunt acei ofiţeri.

 

Încă şase persoane anchetate în reţeaua fostului viceprimar

Procurorii DIICOT Suceava au decis disjungerea cercetărilor faţă de ceilalţi suspecţi în reţeaua de contrabandişti a fostului viceprimar Babalean şi a cumătrului acestuia, Pâslar.

Nicolae Şitca (44 de ani), zis „Colea”, din Iaslovăţ, Dănuţ Ursachi (43 de an) şi Luminiţa Ursachi (42 de ani), ambii din municipiul Suceava, Doru Cornel Pâslar (26 de ani), din Frătăuţii Noi, şi cetăţenii ucraineni Ilie Cernovaliuc (36 de ani) şi Vasilii Opaeţ (42 de ani), vor fi cercetaţi într-un alt dosar, pentru contrabandă, trecerea ilegală a frontierei de stat a României, constituire, respectiv sprijinire a unui grup infracţional organizat, tăinuire.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Povestea unei reţele de contrabandă, cu un viceprimar, un samsar de maşini şi poliţişti de frontieră.
 Vizualizări articol: 5488 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.13/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 8 voturi
Povestea unei reţele de contrabandă, cu un viceprimar, un samsar de maşini şi poliţişti de frontieră4.158

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Vrem si altfel de stiri trimis de
( 7 apr 2011, 11:09:31
deja sunt imun la astfel de stiri despre contrabanda si dare de mita, arestari peste arestari, vrem si altfel de stiri
2.   Statul nu suporta concurenta trimis de
( 7 apr 2011, 11:51:13
Nu reusesc sa inteleg de ce in Romania contrabanda este pedepsita mai aspru decat omorul. Individul din Bilca, care a omorat un om, fiind si beat la volan, apoi a fugit de la locul accidentului, a primit parca 3 ani cu suspendare.
2.1  RE: Statul nu suporta concurenta trimis de
( 7 apr 2011, 13:21:49
Florișica soarelui, pentru categoria pseudointelectualilor scolarizați la spiru și nemulțumiți de nivelul sinecurii există opțiunea DEMISIEI!
Opțional căutarea unui loc de muncă în sectorul privat, loc unde se poate învăța ce înseamnă ADEVĂRATA MUNCĂ!
3.   Asa este ENCIPI trimis de
( 7 apr 2011, 12:58:20
Ai dreptate ala a primit 2 ani cu suspendare pentru omor si astea ca au facut trafic cu tigari cate 4 ani cu condamnare.nu e corect ce pericol prezinta contrabandisti si ce pericol prezinta ala din Bilca.Dupa omor omul a facut si alta fapta din cate am vazut,a comis o talharie la primarita din com.voitinel.si iar este liber,are permis de conducere,conduce?ce se intampa?unde este justitia?Ala e pricol trebuie arestat la urgenta ca de nu mai face si altele.nu ca au carat tigari,si rapid la inchisoare dar,si cu astea e o treaba foarte importanta,oameni care cara si le stica piata la mai mari conduceri,si din cauza asta se intampla astea,ala ca a omorat nu e o problema ca doar nu a fost unul de ai lor,ce au zis cu unul in minus,dar daca ar fi fost tata la domnul judecator care ia dat aceasta pedeapsa nu mai era 2 ani cu suspendare era 20 de ani cu executare.lor le este ciuda ca cara lumea cateva tigari si fac o zarva de nu se mai poate.inteleg cei care cara cu miile de baxuri mai zic si eu dar cate un amarat cu cate un bax 2?face bani si el si ala care fumeaza iese mai eftin.ca cu scumpirea asta .............dar cum am spus aia de sus e prob.ca le strica lor piata.aia cara cu tiru nu cu cate un bax.Domnul Procoror Cazacu de la D.I.I.C.O.T.se aude ca el e Sefu.el baga la greu cu Domnu Flutur vb.lumea.si cu Patraucean de la Vicov nu stiu ce functie poarta ala dar e ceva mare pe la Politia de Frontiera Vicov.si cum sa nu aresteze?
3.1  RE: Asa este ENCIPI trimis de
( 7 apr 2011, 13:11:15
Uite ca din cauza contrabandistilor se pierd o gramada de bani la stat (taxe si impozite), iar statul nu are bani sa-i plateasca pe profesorii care sa te invete pe tine limba romana.
3.2  RE: Asa este ENCIPI trimis de
( 7 apr 2011, 13:24:36
Eu sunt perfect de acord cu tine, da, se pierd o multime de bani la bugetul statului, insa e ciudat cum poti sa omori un om si sa scapi cu suspendare, iar contrabandistii sa primeasca cu executare. Nu le iau apararea traficantilor, e clar ca au comis o infranctiune si trebuie pedepsiti, insa eu nu vad nicio logica in majoritatea sentintelor date de justitia romana.
4.   Pentru coroamaniculai-RETARDATUL trimis de
( 7 apr 2011, 13:52:38
Bre oligifrenule, bre !!! Cand te-am facut agramat te-ai suparat. Ca doar deh...adevarul supara pe om. Tu ori esti prost, ori esti incapatanat. De ce nu vrei sa realizezi ca esti DOAR O NULITATE ? Chiar vrei sa-ti desenez ca tu nu te poti autodepasi ? Incearca sa te obisnuiesti cu ideea ca atat te duce mintiuca aia a ta odihnita si nu poti mai mult. "Cand doi iti spun ca esti beat, te duci si te culci." Cand trei iti spun ca esti un mare idiot, te rog sa-i crezi. Nu stiu daca ai fost la scoala mai mult de doi ani si nu stiu cu cine ai facut limba romana, dar pot sa-ti spun cu siguranta ca sigur n-ai facut-o cu profesorul de limba romana si e cat se poate de evident ca faci parte din clubul ucigatorilor de limba romana. De constiinta proprie-ti valori n-are rost sa mai vorbesc. Oricum dupa UMILA TA PARERE tu esti cel mai frumos, cel mai destept, cel mai educat si ...cel mai modest dintre toti...rolling on the floor=))=))=))=))=))=))=))=))=))
5.   IN ATENTIA ADMINISTRATORILOR ACESTUI SITE !!! trimis de
( 7 apr 2011, 14:02:35
"Monitorul de Suceava işi rezervă dreptul de a publica mesajele dvs.
Sunt interzise folosirea unui limbaj obscen..."
CUM E POSIBIL SA APARA IN COMENTARIILE CITITORILOR URMATOARELE PROPOZITII:
"sa va dau la cioc de drogati", 'inteligenti p.u.l.i.mele", 'ati vazut boule k ai recunoscut te drogezi ocazional.porc ce esti mai ai curajul sa zici ca e mai bine sa citesti o carte mai javra drogata.tu esti drogat mereu inteligentul.p.u.l.i.mele.eu scriu romaneste fraere' ???
DACA ACCEPTATI ACEST LIMBAJ OBSCEN INSEAMNA CA ACEST ZIAR TREBUIE CITIT SI COMENTAT ON LINE DOAR DE PERSOANE PESTE 18 ANI, SI IN ACEST CAZ AR TREBUI SA ATASATI UN PATRATEL ROSU IN COLTUL DIN DREAPTA JOS !!!
ASTEPT UN RASPUNS DIN PARTEA VOASTRA !!!
6.   Ptr yoyo1 trimis de
( 7 apr 2011, 18:35:40
da ma ai dreptate cum de te lasa sa scri RETARDAT. ce fel de ziar este asta?tare imi pare mie dar iti este ciuda rau mai baiatule.cred ca ai ceva neamuri de ale tale pe la puscarie care au luoat mita sau ceva de genul.scriu cum vreau si fac ce vreau sa-ti dau la cioc hi hi hi hi hi hi hi hi hi imi place de tine ca te obosesti sa imi zici de toate.RETARDATULE,DROGATULE,TR DE DROGURI:AHHHHH scz. am vrut sa spun CITITORULE DE CARTI:NU TRAGATORULE.SCZ.
6.1  RE: Ptr yoyo1 trimis de
( 8 apr 2011, 11:05:12
Bre OLIGOFRENULE, bre !!! Ai mare dreptate, bre !!! Tu eşti precum "capra raioasa cu coada barzoi" si trebuie sa ne arati tuturor cât de prost, de needucat, de nesimtit si cât de agramat eşti . Nu-mi mai pun mintea cu tine ca eşti prea prost ca sa intelegi ce ţi se explica. Eşti irecuperabil !!! Te las sa zaci in minunata ta lume pe care ţi-ai creeat-o si in care tu eşti cel mai bunwinking.rolling on the floor=))=))
7.   Parerea mea trimis de
( 8 apr 2011, 10:04:55
eu cred k toate actiunile astea cu prinderea contrabandistilor e o vrajeala pentru a putea cei portocalii sa faca bani din contrabanda,ca doar se apropie campania electorala.Se aude din ce in ce mai des faptul ca fluturasii cara tigari

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei