Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 apr 2011 - Anul XVI, nr. 81 (4679)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Consiliul Fiscal:Ponderea angajaţilor la negru în total salariaţi a crescut de la 20% în 2008 la 26%

Joi, 7 Aprilie 2011 (17:03:59)

Ponderea angajaţilor la negru în total salariaţi a crescut de la 20% în 2008 la 26% anul trecut, ceea ce s-a reflectat într-o colectare şi mai slabă a taxelor, astfel încât evaziunea fiscală doar în cazul CAS, TVA şi impozitului pe venit reprezintă 9% din PIB, potrivit datelor Consiliului Fiscal.

"Evaziunea fiscală are o dimensiune ridicată în România, doar în cazul CAS, TVA şi impozitului pe venit ea reprezentând peste 9% din PIB. Dacă România ar colecta impozitele şi taxele pe care le are la maxim, ar avea venituri bugetare ca procent din PIB foarte aproape de media europeană. O reformă profundă a administrării taxelor şi impozitelor în România ţintită în direcţia creşterii gradului de colectare a taxelor este absolut necesară", potrivit raportului anual al Consiliului Fiscal.

Veniturile bugetare au cea mai mică pondere în PIB-ul României, de doar 32,4% în 2009, cu 11,6 puncte procentuale sub media europeană.

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a arătat că numărul de salariaţi la negru este obţinut ca diferenţă între numărul efectiv de salariaţi raportat în economia oficială, de circa 4,5 milioane de salariaţi, şi cifrele care reies din sondaj, care indică faptul că aproximativ 6,1 milioane persoane au loc de muncă.

În 2009, ponderea angajaţilor la negru în total salariaţi a fost de aproximativ 23%.

Sistemul de taxe şi impozite în România este caracterizat de o colectare slabă, cu o administrare ineficientă şi o birocraţie excesivă, o bază de impozitare relativ redusă, cu multe excepţii şi deduceri legale şi o evaziune fiscală ridicată, potrivit Consiliului Fiscal.

"Indicele de eficienţă a colectării taxelor a urmat o evoluţie relativ similară pe tipuri de taxe şi impozite în ultimii doi ani. Pe fondul crizei economice şi financiare, economia neobservată s-a majorat, ponderea muncii la negru crescând, ceea ce s-a repercutat într-o colectare mai slabă a taxelor şi impozitelor", potrivit raportului.

Eficienţa colectării taxelor poate fi evaluată prin intermediul indicelui de eficienţă a colectării taxelor, care reprezintă raportul dintre rata implicită de impozitare (raportul dintre veniturile efective colectate pentru un anumit tip de impozit şi baza de impozitare aferentă) şi rata legală de taxare.

În ceea ce priveşte impozitul pe venit, după ce în perioada 2005-2007 indicele de eficienţă a colectării a crescut în România substanţial, acesta s-a plafonat începând cu 2008 şi a scăzut uşor în anul 2010. Anul trecut, indicele de eficienţă a colectării impozitului pe venit a fost de 0,76.

Totodată, referitor la impozitul pe profit, după ce în perioada 2005-2006 indicele de eficienţă a colectării a urcat semnificativ, acesta a intrat pe un trend descendent începând cu 2007. Indicele de eficienţă al impozitării este de 0,23 în cazul impozitului pe venit.

În perioada 2009-2010, gradul de eficienţă al taxării pentru TVA a scăzut substanţial în România comparativ cu perioada anterioară crizei economice, în 2010 eficienţa colectării fiind la acelaşi nivel ca în 2009, ceea ce sugerează o mai bună colectare din a doua jumătate a anului (pe fondul majorării cotei de la 19% la 24%), care nu a făcut decât să compenseze pierderile de eficienţă din primul semestru al anului.

Mai mult, începând cu 2008 se observă aceeaşi tendinţă de reducere a indicelui de eficienţă a colectării CAS.

Datele sunt obţinute prin calcule ale Consiliului Fiscal, realizate pe baza datelor Institutului Naţional de Statistică sau Eurostat.

Consiliul Fiscal este o autoritate independentă, compusă din cinci membri cu experienţă în domeniul politicilor macroeconomice şi bugetare, care sprijin' activitatea Guvernului şi a Parlamentului în procesul de elaborare şi derulare a politicilor fiscal-bugetare, pentru a asigura calitatea prognozelor macroeconomice care stau la baza proiecţiilor bugetare şi a politicilor fiscal-bugetare pe termen mediu şi lung. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consiliul Fiscal:Ponderea angajaţilor la negru în total salariaţi a crescut de la 20% în 2008 la 26%.
 Vizualizări articol: 482 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Consiliul Fiscal:Ponderea angajaţilor la negru în total salariaţi a crescut de la 20% în 2008 la 26%0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei