Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 apr 2011 - Anul XVI, nr. 81 (4679)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Mai vine, oare, primăvara?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dacă cercetezi mersul lucrurilor din tramvai ori troleibuz, nu poţi sesiza câtă diferenţă e-ntr-o primăvară şi cealaltă - mai ales în lumea celor care nu cuvântă. Orăşeanul n-are cum să perceapă schimbările, întâi de toate cantitative, din universul vieţuitoarelor sălbatice. În anul de graţie 2011, nu mai vedem coada bălţilor potopită de raţe sălbatice, nici V-urile gălăgioase ale gâştelor vâslind sub lună, nici pâlcurile de căprioare păscând tarlalele de grâu, nici iepurii bezmetici ţintuiţi în lumina farului, iar în apele tărâmului minunat Stânca Costeşti peştanii urcaţi pe Prut se încâlcesc implacabil în barajul neîndurător al plaselor întinse pretutindeni…

Altădată, Conu’ Mihai cobora cu suita în gara Scânteia, de unde-l luau căruţele, să-l ducă în pădurile Boroseştilor, la vânătorile de sitari evocate în“Ţara de dincolo de negură”: “în 1893, intrând acolo cu Ilie Negură, la amiază am isprăvit cartuşele şi zvârleam în sitari cu căciula!”

După un veac, în 1983, am fost invitat la Comarna, deci, cam tot pe acolo, de un grup de bucureşteni bătrâiori care, cică, an de an veneau în zonă să-mpuşte nori de sitari. Mi-au arătat fotografii din 1946: dacă-s chiar dumnealor tinereii din poze, atunci într-adevăr de mirare-s şirurile de zburătoare clonţate aşezate pentru revista de front “tabloul vânatului”... Bineînţeles că n-a zburat nici un sitar, cu toate hăuliturile gonaşilor, pentru ca în minutul 93, conform regulii că, la table, ageamiul dă şase-şase, să-mi sară tocmai mie unica victimă a sezonului. De atunci, într-un răstimp de aproape 11 ani, n-am mai zărit pană de sitar!...

Iar asta-i întâia primăvară în care nu m-am dus în Deltă – mi-au fost de-ajuns cele văzute în vară. De-a lungul a peste 40 de ani, Delta a arătat grupului de amici ce semnau condica, obligatoriu, în fiece toamnă şi primăvară, toate feţele şi mai toate tainele. Nu se călătorea ca acum, cu viteză aiurită de raliu pe canale, nici nu te orientai după ecranul GPS. S-a întâmplat să ne şi rătăcim, ne-au prins furtuni urâte, am călătorit cu vapoare stranii, din alt veac (cine-şi mai aminteşte de „Abrud”?), cu mahune duhnind a peşte stricat, cu lotci închiriate de la localnici, ni s-a răsturnat barca şi am căzut în mijlocul Dunării vechi la Mila 23, ne-au coşit ţânţarii – dar nimic nu ne-a putut face să renunţăm. Prindeai ori nu peşte, da’ făceai negreşit o baie de linişte ce-ţi limpezea gândurile.

Aşa cum şi-au bătut joc de păduri, românii au oroposit şi Delta. Oriunde te duci, până şi în colţurile cele mai ascunse, dai peste o vânzoleală de ambarcaţiuni rapide de zici că-i concurs la Monte Carlo. Fiecare trecere cu 50-60 la oră ridică valuri mâloase ce izbesc de maluri puietul de peşte abia eclozat. N-apucă undele cât de cât să se potolească şi apare altă frumuşaţă de şalupă supramotorizată, mânată, de regulă, de tinerei zăbăuci, locatari de weekend ai vilelor cu debarcader răsărite pretutindeni unde-i un petic de pământ solid. Delta a ţinut peşte tocmai pentru că-i asigura tihna limpezimea ghiolurilor şi-l protejau sculele de pescuit corect calibrate. Tihna, liniştea, ehei, s-au făcut de mult ţăndări, în lacuri şi canale se-nvârt la nesfârşit mâluri şi buruieni tocate, iar pescuitul electric şi plasele monofilament, pe cât de interzise, pe atât de uzitate, izbutesc să radă tot, până şi puietul cât o virgulă. (Barcagiul de as-vară mi-a spus, cu inocenţă, că până şi primarul lui a fost prins cu plasă interzisă, monofilament!)

Delta, potopită de proprietăţi particulare apărute inclusiv în rezervaţii, nu mai oferă, în perimetrele rămase neînhăţate, decât vânzoleală agresivă, scumpete neruşinată în puzderia de pensiuni şi, pentru cei ce-o ştiu de altădată, tristeţe limpede şi adâncă. Cică, totuşi, s-ar fi asprit legile, s-au înmulţit interdicţiile, au sporit amenzile…Să sperăm, să mai vedem… Dacă n-o fi prea târziu!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mai vine, oare, primăvara?.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Mai vine, oare, primăvara?5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei