Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 mar 2011 - Anul XVI, nr. 71 (4669)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

Nepăsare

Capete de cai, aruncate în lunca Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Câteva zeci de capete de cai au fost aruncate în lunca Sucevei, în apropierea viitorului pod al şoselei de centură. Un miros înţepător de putrefacţie, păsări adunate pe leşurile animalelor, pe scurt - peisaj sinistru. Se pare că „isprava” a fost făcută de angajaţii unui abator din apropierea Sucevei, unde se fac sacrificări de cai, dar resturile animale ar fi putut fi aduse şi de la un abator din alt judeţ.

 

Capete de cai, devorate de păsări

Capetele de cai au fost descoperite de un sucevean care era în trecere prin lunca Sucevei. Omul a oprit maşina şi a văzut grozăvia, după care a anunţat, joi seară, reporterii Monitorul de Suceava, care au mers, ieri dimineaţă, pentru a vedea dacă sesizarea se confirmă.

Puţin ascunse de câteva plăci de beton, rămase de la lucrările de amenajare a cursului apei Sucevei, zecile de capete de cai, aruncate unele peste altele, erau deja pline de insecte şi păsări care le devorau.

Mai urma ca haitele de câini care-şi fac veacul prin zonă să găsească leşurile şi să le târască pe malul apei, în zona în care pescari amatori vin să găsească puţină linişte şi relaxare.

 

Ancheta Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava

Ajunşi la faţa locului şi văzând capetele de cai aruncate unele peste altele, am contactat telefonic şi am sesizat despre situaţia constatată reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, care au ajuns ieri la faţa locului.

Petrea Dulgheru, directorul executiv al DSVSA Suceava, ne-a declarat, după verificările făcute în teren, că inspectorii sanitar-veterinari au constatat „circa 80 de capete de cabaline, sacrificate de aproximativ trei-patru zile. După cercetările noastre, se presupune că au fost sacrificate toate odată, cel mai sigur într-un abator. Am demarat deja o anchetă în acest sens, făcându-se verificări la abatoarele care ar fi putut să aducă capetele de cal în acest loc, şi vom lua măsurile conform legii”.

Concret, această neregulă este prevăzută în articolul 4, litera b, punctul 9, din HG 984/2005, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. Aici se precizează că depozitarea în afara locurilor special amenajate a reziduurilor şi deşeurilor de origine animală, precum şi neasigurarea evacuării acestora către societăţile comerciale abilitate pentru neutralizare se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 30.000 şi 40.000 de lei.

 

Resturile de animale vor fi incinerate

Directorul Petrea Dulgheru a mai completat că cele 80 de capete de cai ar fi putut fi aduse dintr-un alt judeţ, de la un abator din afara Sucevei, dar încă se fac cercetări. „Oricum, sunt capete de la animale sănătoase. O să sesizăm şi Primăria Pătrăuţi, pe teritoriul căreia s-au aruncat capetele de cabaline, care are obligaţia de a ridica aceste resturi şi de a le duce la un incinerator, pe cheltuiala primăriei, care, într-adevăr, nu are nici o vină. Trebuie spus că prevederile legale referitoare la deşeurile animaliere sunt clare. Tot ceea ce nu este folosit în producţie trebuie dus la una dintre societăţile autorizate să incinereze resturile de animale. Problema este că toate aceste operaţiuni costă, iar debarasarea de aceste resturi prin mijloace mai puţin ortodoxe este mai la îndemână, mai ales dacă vorbim de inconştienţă şi dispreţ faţă de lege”, a mai spus directorul executiv al DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru.

 

Precedent

Anul trecut, în luna noiembrie, tone de resturi de animale, în putrefacţie, au fost împânzite pe câmpurile din apropierea unui abator, din comuna Şerbăuţi. Cranii de oi şi de cai erau, la acea vreme, împrăştiate pe sute de metri, iar o groapă săpată cu excavatorul era umplută cu câteva tone de resturi de animale. Firma care a fost găsită vinovată şi amendată anul trecut pentru abandonarea resturilor animale pe câmp este şi astăzi în vizorul reprezentanţilor DSV Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Capete de cai, aruncate în lunca Sucevei.
 Vizualizări articol: 1528 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
Capete de cai, aruncate în lunca Sucevei5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   AMENZI USTURATOARE... trimis de
(26 mar 2011, 12:03:27
LA ASTFEL DE FAPTE SI LA ALTELE DE GENUL ASTA ( POLUARE DE ORICE FEL)...PUNETI DOMNULE AMENZI USTURATOARE ...MAI MARI LA PRET DECAT IAR FI COSTAT INCINERAREA SAU INGROPAREA CAPETELOR.NU PRIMARIILE SA SUPORTE COSTUL ...CI FIRMELE CARE AU FACUT ACESTA FARADELEGE. DACA ATI FI PUS , DOMNULE DE LA DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru, IN ANII TRECUTI AMENZI MARI NU MAI AVEAU CURAJUL SA ARUNCE...ASA AMENZILE MICI II INCURAJEAZA SA PROCEDEZE ASTFEL...DACA IL DESCOPERITI ..SA-I DATI MUTRA PATRONULUI INBECIL IN ZIAR SA-L VEDEM SI NOI PE "TERIBILUL GOSPODAR"...

9
2.   :-& trimis de
(26 mar 2011, 12:57:20
Mda si eu tocmai mancam. Mi s-a intors stomacul pe dos numai cand am citit titlul articolului. Sinistru! Nesimtire curata! Dar stai, sa nu uitam un element vital: traim in Romania, tara tuturor posibilitatilor! Numai bine!
3.   Puscarie trimis de
(26 mar 2011, 14:54:44
La puscarie cu haitele care au facut asta!
4.   Si protectia animalelor a uitat sa se autosesizeze trimis de
(26 mar 2011, 15:43:50
ar fi trebuit sa se autosesizeze si protectia animaleler...pt ca asa de probabil cum e faptul ca aceste capete provin dintr-un abator asa de probabli e sa provina si din alta parte..pana la elucidarea cazului cei drept......pedeapsa pt gluma asta intradevar ar trebui sa fie usturatoare dar...doar ar trebui..caci nu va fi...nu-i dobitoc cu functie in tzara romaneasca ce sa nu ne arunce urmatoarea replica....vom lua masuri conform legii.....la anu si la multi ani...
5.   Toate autoritatile trimis de
(26 mar 2011, 16:39:31
Parerea mea , este necesar ca toate autoritatile competente sa formeze in grupuri mixte de control si sa verifice ctoate cursurile de apa din judet unde este dezastru. Toate cursurile de apa sunt pline de nailoane , pet-uri de tot felul , pampersuri si alte categorii de ambalaje , lucru ce pare sinistru , e ca dupa un tunami . Imi aduc aminte ca inainte era o placere sa stai pe malul unui curs de apa , acum e groaznic .
Impreuna cu autoritatile locale va rog desfasurati controale si sanctionati pe cei vinovati . Cine e de vina ? OMUL ! inconstientul de om care iese cu roaba , cu galeata sau cosul de gunoaie si le arunca unde-i este mai la indemana ca doar vine apa mare si le ia . In pietile din judet la fel , nu au ce ce desfac marfuri saci menajeri pentru a-si depozita diferite ambalaje , le arunca jos ca asa la invatat mama acasa iar apoi toate aceste ambalaje sunt purtate de vant si ajung pe strazi , sosele , campuri sau curti si nu in ultim rand pe cursurile de apa .
6.   Yam yam trimis de
(26 mar 2011, 18:42:05
cel mai probabil, carnea de cal deja se afla in mezelurile pe care multi leau mancat deja, dar fiind imformati ca e carne de vita cel mai probabil, partea buna e ca daca sa intamplat asa, prefer carnea de cal decat chimicalele, sau soia din mezeluri, dar as prefera sa stiu ca contine carne de cal, si cred ca daca sar face mezeluri preponderent cu carne de cal ar fi ft multi amatori, fiind mult mai sanatoasa si bocata in proteine decat celelalte animale, in plus in romania e mai ieftina carnea de cal decat cea de vita
7.   O treaba inteligenta trimis de
(26 mar 2011, 21:58:30
imi place ca ati facut public acest lucru inainte de ai prinde pe faptasi de acum probabil o sa stati la panda sa i prindeti pe cei in cauza destepti foarte trebuiau prinsi faptasi apoi facut public de acum cauta acul in carul cu fan romania bubuie de prosti......
8.   Nesimtire trimis de
(27 mar 2011, 15:27:39
doamne fereste chiar asa ceva nu se face .totusi ....e prea de tot sa fie trasi la raspundere cei vinovati...
9.   ))))))))) trimis de
(27 mar 2011, 19:08:27
inca odata avem dovada ca,,,,, ROMANII AU TALENT,,,

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei