Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 mar 2011 - Anul XVI, nr. 59 (4657)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Furt după furt

Hoţii de fier şi cupru atacă turnuri de comunicaţie, case, macarale, calea ferată şi stâlpi de telefonie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zeci de furturi au fost comise de la începutul acestui an de hoţii de fier vechi şi cupru, care, pentru cei câţiva lei pe care îi obţin de la centrele de colectare, atacă orice, de la case, macarale, calea ferată, tarabe din pieţe, stâlpi de telefonie şi chiar turnuri de supraveghere şi comunicaţie.

Poliţiştii recunosc că toată marfa furată ajunge la centrele de colectare, însă nu au anunţat până în prezent vreun dosar penal sau o amendă dată vreunuia dintre administratori ori angajaţii acestora.

Aproape zilnic, pe buletinul de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava sunt prezentate furturi de acest gen, de multe ori prejudiciul fiind de ordinul câtorva zeci sau sute de lei.

Ieri, de exemplu, IPJ Suceava a anunţat două astfel de fapte. Dintr-o gospodărie din comuna Hânţeşti, au fost furate aproape 1.000 de kilograme de fier vechi, reprezentând piese şi subansamble de maşini agricole, iar dintr-o vilă în construcţie din Ilişeşti, au fost smulse din pereţi şi sustrase cablurile de la instalaţia electrică, la acest din urmă furt distrugerile fiind mult mai mari decât valoarea bunurilor furate.

 

Fură tot, de la cablul telefonic de pe stâlpi, la uşile metalice de la intrările în blocuri

În căutare de cupru, hoţii au dat jos cablul telefonic de pe sute de stâlpi din judeţ, lăsând mii de abonaţi fără ton şi cauzând prejudicii foarte mari companiei de telefonie fixă.

Nu cu mult timp în urmă, poliţiştii au prins doi tineri de etnie romă care au demontat o bucată dintr-o macara folosită pentru construcţia a două case de pe strada Eroilor din municipiul Suceava.

Tupeul hoţilor este ieşit din comun, aceştia furând în urmă cu câteva luni circa 630 de kilograme de fier chiar din incinta unui centrul de colectare.

În cartierul Burdujeni, s-au furat chiar tarabe din pieţe, calorifere de pe casa scărilor, iar mai nou, caz petrecut în cursul lunii ianuarie a acestui an, uşi metalice de la intrarea în blocuri.

 

Infrastructura feroviară, „deraiată” de hoţi

Hoţii au atacat şi infrastructura feroviară, vizate fiind cablurile de contact CFR ori chiar şinele de cale ferată de pe porţiuni închise traficului.

La sfârşitul lunii trecute, de exemplu, poliţiştii au prins patru tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 27 de ani, care, în ultimele şapte-opt luni, au furat sistematic cabluri de semnalizare şi au dat peste cap circulaţia trenurilor, chiar pe magistrala principală (500), cea care duce spre Bucureşti.

 

Furt la 45 de metri înălţime, de pe turnurile Poliţiei de Frontieră

Nici turnurile de comunicaţie şi de supraveghere ale Poliţiei de Frontieră, înalte de circa 50 de metri, nu au scăpat de această categorie de hoţi, care, în câteva zile, le-au „curăţat” de cablurile din cupru.

Au fost două lovituri, la un turn din Marginea şi unul din Brodina, pagubele fiind estimate la 40.000 de lei.

Hoţii au urcat până la o înălţime de circa 45 de metri şi au tăiat cele două cabluri din cupru care asigurau protecţia turnului împotriva fulgerelor.

În furtul de la Marginea, poliţiştii au reuşit să-i identifice pe hoţi, fiind vorba de trei adolescenţi cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani, din localitate. Luaţi la întrebări, cei trei au povestit că au secţionat cablurile, au ars învelişul din plastic şi au dus cuprul la un centru de colectare de pe raza municipiului Rădăuţi, încasând circa 1.000 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hoţii de fier şi cupru atacă turnuri de comunicaţie, case, macarale, calea ferată şi stâlpi de telefonie.
 Vizualizări articol: 1152 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Hoţii de fier şi cupru atacă turnuri de comunicaţie, case, macarale, calea ferată şi stâlpi de telefonie5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nepasare trimis de
(12 mar 2011, 12:43:50
Cred ca pentru furturile de materiale feroase si neferoase ( ca nu toate intra la categoria fier vechi) ar trebui adoptata aceeasi abordare ca la furtul de produse petroliere si aceleasi pedepse mai ales la furturile ce tin de siguranta circulatiei feroviare ,rutiere ,telecomunicatii, etc. Poate daca o sa ia 20 de ani de "bulau" o sa le treaca pasiunea asta. O alta problema sunt centrele de colectare care ar trebui sa-i legitimeze pe cei care aduc "fierul vechi" si sa inregistreze ce cantitati au adus ,respectiv ce materiale (asta in cazul in care ar dispare evaziunea;aviz garzii financiare),cel putin asa am vazut ca se procedeaza in Anglia,unde toate persoanele sunt inregistrate pe calculator. Dar la noi cei care colecteaza au cam aceeasi culoare(inchisa) cu cei care furnizeaza, asa ca slabe sperante cu a doua solutie, ramane doar frica de "bulau".
2.   Si pe aceasta cale... trimis de
(12 mar 2011, 16:27:55
Multumim Polutiei Romane!
3.   ??? trimis de
(13 mar 2011, 00:22:07
De ce nu sunt amendati cei de la centrele de colectare ?
4.   E bine asa ! trimis de
(13 mar 2011, 15:56:32
Pai se fura si la nivel inalt , astia de jos sa fie mai fraieri ? s-au furat nave maritime , s-a furat munca oamenilor , fabrici si uzine .....oare cine ? va puneti aceasta intrebare ? s-au furat banii depusi de ceausescu in bancile elvetiene , aurul si tot ce a construit pe spinarea noastra , banii de sindicat ....etc , cine oare ? ...ma opresc aici
5.   Intrebare trimis de
(14 mar 2011, 09:09:59
TUNEUP82 ai mare dreptate, politicienii nostrii ne-au transformat intr-un popor de hoti
Nenorocirea este ca nu ne vom mai putea reabilita de cat prin sanctiuni foarte mari incepute de sus in jos. Dar, cine sa legifereze si mai ales sa le aplice, nu mai este posibil asa ceva. Revenind la cazurile in speta nici nu ar trebui sa vorbim de4spre ele . Daca cei care colecteaza ar fi avut o evidenta a persoanelr care aduc marfa si daca atunci cand ceva parea suspect ar fi anuntat politia totul ar fi fost oprit din fasa. Eu nu cred ca ei nu stiu provnienta materialelor aduse dar nu-i intereseaza de cat profitul.Cred ca ar putea fi condamnati ca tainuitori ai lucrurilor furate. Dar cine sa ia pozitie?daca cei care vin in control isi primesc drepturike totul e OK

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei