Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 feb 2011 - Anul XVI, nr. 29 (4627)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Replică

Invitaţie la demnitate

 

Citind articolul “Lucia Puşcaşu, la gâtul lui Vasile Ilie”, publicat în nr. 26, din 02 februarie 2011 al acestui ziar, n-am înţeles de ce şi cum poate fi aşa de violent semnatarul acestuia, Ion Drăguşanul, în starea de graţie pe care presupun că i-o dă scrisul. M-a intrigat mai întâi titlul, care nu reflectă o realitate, ci reprezintă un artificiu publicistic, manipulator, apoi folosirea densă a unui vocabular cu vădite intenţii contondente, denigratoare, ceea ce este din capul locului descalificant pentru un redactor al unui ziar şi pentru o presă obiectivă (“doamnă cu tradiţii bolşevice”, “năbădăi”, “incultură crasă”, “ va copita”, “miticii şi lucicile”, “sare la gâtul” etc.).Îi recomand cu  detaşare şi pe deplin justificat autorului articolului să folosească un asemenea vocabular acolo unde se potriveşte, de pildă în portretul caricatural, care însă nu e o specie de găzduit într-un ziar, al cărui scop este informativ-obiectiv şi nu estetic-satiric, iar în articolele de ziar să vehiculeze doar idei limpezi şi demne de interesul public, precum şi un stil caracterizat prin demnitate, fiind vorba de relaţii interumane la nivelul unei societăţi civilizate şi, în cele din urmă, de prestigiul publicaţiei în care prestează.

Situarea cuiva (în speţă a mea) în raport cu instituţiile, cu arta, cu oamenii poate fi prezentată – dacă se consideră de interes mai larg – prin relatarea obiectivă a faptelor, a situaţiilor, lăsând cititorilor dreptul să discearnă, dar nicidecum comentată tendenţios, fatalmente subiectiv, ba, şi mai mult, vulgar, cu intenţia de a-l înjosi ori a-l pune sub ghilotină, ca în situaţia concretă la care mă refer. Reacţia autorului articolului la intervenţia mea în cadrul expoziţiei “Colecţii şi colecţionari” deschisă recent la Muzeul Bucovinei este excesiv disproporţionată faţă de cele  afirmate de mine şi, tocmai prin aceasta, comică, iar discursul dumnealui, destul de confuz şi neavizat. Peroraţia despre tradiţia artistică bucovineană, în afara inoportunităţii sale în structura articolului respectiv şi în afara unei  desuete perspective asupra lucrurilor, dovedeşte totuşi o obsesie a lui Ion Drăguşanul care îi explică atitudinea: există, după dumnealui - masiv şi nu pe ici pe colo – profesionişti ignoranţi şi neprofesionişti cu lectura la zi şi cu aură de maeştri; scriitori care şi citesc (ca dumnealui) şi scriitori care nu citesc, doar scriu ( adică ignoranţi şi aceştia), dar care primesc premii literare.

Se observă  aşadar că ceea “ce-l mână pe el în luptă” sunt resentimentele şi frustrările proprii, care, culmea, nu au nicio legătură cu mine. Cu alte cuvinte, dumnealui îşi tratează o suferinţă folosindu-se de o situaţie conjuncturală şi de numele meu ca pretext. Şi scrie toate aceste intimităţi nu pe o coală A4 procurată pe speze proprii şi destinată sertarului, ci în ziarul la care e angajat şi care “stă de vorbă cu oamenii”. Dumnealui nici nu cred că ştie exact ce am afirmat eu cândva, undeva (nu l-am văzut la manifestarea amintită), dar a auzit el ceva de la cineva şi a comis articolul. O fi deontologic?

În calitatea mea trecătoare de preşedinte al Filialei U.A.P.Suceava nu fac, în intervenţiile mele publice, decât să reprezint interesele acestei asociaţii profesionale naţionale în zona noastră, respectând statutul acesteia. Dacă acest lucru supără pe unii nu este vina mea.

 

Lucia Puşcaşu

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Invitaţie la demnitate.
 Vizualizări articol: 1435 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.11/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 18 voturi
Invitaţie la demnitate4.1518

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
( 5 feb 2011, 11:52:04
Datul cu părerea la români e o molimă
Cu consecinţe grave , prin abuzul de opinie
Pe cel ce citeşte un comentariu îl animă
Lipsa de temei ... ambalată bine

Contrabanda cu caterincă ne ucide dulce
Vrem să vedem crime,să ştim detalii
Spui ,, mai vreau ’’când ar trebui să zici ,, ajunge ! ’’
Îţi plac , recunoaşte , astfel de anomalii

Punem etichete false cu ambalaj înşelător
Publicitat de ziarişti ce ieftin se vând
Nu recunoaştem foootingul în kur , prindem din zbor
Informaţia ... care e : prostituţie prin cuvânt
2.   Bravo d-na profesoara! trimis de
( 5 feb 2011, 15:24:52
l-ati "citit" exact pe electicianul ion gîză.omul, nu putem spune ca nu e cu lecturile la zi,dar are un dinte impotriva profesionistilor. frustrarea il faca sa mai scape vaca-n lucerna!
3.   In numele viermelui trimis de
( 5 feb 2011, 18:10:48
un vierme pupicurist acest gaza, un frustrat lasat in liberatatea scrisului, care modifica genetic istorie, cultura etc. un nimic pe harta culturii sucevene si/sau bucovinene care canta osanale, distruge adevaruri, doar pentru a mai primi cativa firfirei de la mai marii judetului, firfirei cu care publica grosolanii, inventeaza scriitori sau pictori, doar-doar va ramane si el pe undeva pe vreo fila...
a, si pentru ca actiunea "filmului" s-a petrecut la Muzeul Bucovinei - scena trista a tot mai multor actiuni nonculturale - circuri ieftine adeseori - se spune ca tovarasul gaza a ajuns unul dintre sfatuitorii cei mai de pret ai actualului director general, avand usile deschise la orice ora din zin sau din noapte.
dar ne mai poate mira ceva?
4.   Impostura trimis de
( 5 feb 2011, 21:33:42
Felicitari, Doamna. Intr-adevar, demnitate!
Poate ca pana la urma se uita unde trebuie si fac ce este de facut si linsii acestui impostor jegos de care oamenii seriosi nu se iau tocmai pentru ca sunt seriosi! Nu-i place de M. Dinescu, nu-i place de Dvoastra, nu-i place de nimeni care merita respect.
Latrau fara vertebre, rama slinoasa!...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei