Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 feb 2011 - Anul XVI, nr. 29 (4627)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Opinie

Deputatul Gospodaru susţine că medicina şcolară a fost mereu „Cenuşăreasa” stomatologiei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Deputatul PD-L de Suceava Dan Gospodaru, de profesie medic dentist, recunoaşte că asigurarea asistenţei stomatologice pentru copii este o problemă, asta în ciuda faptului că orice stomatolog care are contract cu Casa Asigurărilor de Sănătate are obligaţia de a trata copiii. Parlamentarul sucevean spune însă că nu este vorba despre rea voinţă, ci de plafonul foarte mic pe care statul îl alocă lunar asistenţei stomatologice gratuite.

„Totul pleacă de la banii pe care Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate îi poate da pentru tratamentul stomatologic al copiilor, mai ales pentru tratamentul urgenţelor”, a spus, ieri, deputatul Gospodaru.

Acesta a arătat că a făcut o interpelare pe această temă preşedintelui Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate şi încă aşteaptă răspuns, dar nu are prea mari speranţe că situaţia se va rezolva deoarece este vorba despre o categorie de populaţie - copiii până la vârsta de 18 ani - care nu contribuie la fondul asigurărilor de sănătate.

„Nu sunt bani, nu există colectare de fonduri. Asistenţa medicală până la 18 ani este gratuită, este o categorie care nu plăteşte şi colegii stomatologi sunt nevoiţi să facă liste de aşteptare pentru copii. Astfel, problemele dentare se agravează”, a spus Gospodaru.

Potrivit acestuia, în ultimii ani atât populaţia, cât şi stomatologii au neglijat activitatea de prevenţie, inclusiv în şcoli.

 

În zona Siret nici un stomatolog nu are contract cu Casa Asigurărilor de Sănătate

Parlamentarul democrat-liberal a precizat că medicina şcolară „a fost întotdeauna Cenuşăreasa stomatologiei pentru că munca cu copiii este dificilă şi lipsită de satisfacţii materiale”. Sumele alocate de stat - 800-1.000 de lei lunar, nu sunt în măsură să-i stimuleze pe dentişti să încheie contracte cu CAS, ceea ce face ca zone întregi ale judeţului să nu aibă nici măcar un singur cabinet stomatologic la care copiii sau bătrânii să beneficieze de vreo manoperă gratuită. Gospodaru a exemplificat cu zona Siret, unde nici un dentist nu are contract cu CAS, prin urmare absolut toate serviciile pe care le oferă sunt contracost.

„Casa de Asigurări ar trebui să se gândească la o repartiţie teritorială echilibrată a contractelor cu stomatologii, dar este adevărat că plafonul financiar lunar nu este stimulativ”, a spus medicul. Altfel spus, suma decontată de CAS este prea mică pentru ca un medic să-şi bată capul cu documente suplimentare şi cu categorii de pacienţi care oricum nu au bani să continue tratamentele începute cu firimiturile alocate de stat.

În opinia acestuia, preluarea cabinetelor şcolare la administraţiile locale va aduce îmbunătăţirea asistenţei medicale pentru elevi, cel puţin în ceea ce priveşte calitatea şi performanţa dotărilor din aceste spaţii.

Gospodaru a mai promis că va face demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru actualizarea baremului pentru dotarea cabinetelor stomatologice şcolare deoarece cel în vigoare astăzi este la nivelul anilor 1990 şi nu mai corespunde cerinţelor profesionale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deputatul Gospodaru susţine că medicina şcolară a fost mereu „Cenuşăreasa” stomatologiei.
 Vizualizări articol: 1857 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Deputatul Gospodaru susţine că medicina şcolară a fost mereu „Cenuşăreasa” stomatologiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
( 5 feb 2011, 12:01:43
Sunt forţat să trăiesc aşa , aşadar
Nu mai visez ( nici nu mai sper , măcar )
Deciziile nu le pot lua , deoarece
Sunt condus prost şi nu pot spune : asta e !

Ne’am învăţat să ne acuzăm reciproc
Nu’l deranjăm pe Băse , spunem că Boc
E cauza relelor , ce e cu noi ?
Nu’naintăm fiindcă ne trage Băse’napoi

De fapt ce atâta grabă ? ! Poate că ... I
Aşa e bine ! îmi amintesc că ... parcă
Vrăjeala s’a’ntinsperfect peste tine
Când şmekerii’ţi spuneau : ,, să trăiţi bine ’’

La supermarket mergi ( dacă ai bani )
Fabrici nu mai avem ( de mulţi ani )
Nu pare să deranjeze multă lume
Nu’i nimic ( las’aşea ) ... să trăiţi bine ! ! !
2.   TREABA..........GOSPODAREASCA trimis de
( 5 feb 2011, 13:15:22
DA DOMNULE CUM SA PRIMEASCA MINORII ASISTENTA MEDICALA GRATUITA DACA NU AU CONTRIBUIT LA CAS.FOARTRE BINE CA NU LI SE ACORDA ASTFEL DE SERVICII.MA ASTEPTAM CA PINA ACUM DUMNEATA ,CA SENATOR DIN PARTEA PDL SI CU PREGATIRE MEDICALA SA FI DEPUS DEJA LA PARLAMENT UN PROIECT LEGISLATIV PRIN CARE CUPLURILE CARE DORESC SA AIBA COPII SA CONTRIBUIE LA CAS PENTRU ACESTIA CU CEL PUTIN 5 ANI INAINTE DE NASTEREA COPILULUI.CRED CA A FOST O SCAPARE A PDL CA NU A FACUT ACEST DEMERS PINA ACUM CA LA MINTEA PARLAMENTARILOR LOR......TREBUIA SA SE FI REALIZAT ASA CEVA DOAR EI........MODERNIZEAZA ROMANIA.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei