Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 ian 2011 - Anul XVI, nr. 15 (4613)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Faţă de anul trecut

Suceava are un minus de 10 milioane de dolari de la bugetul de stat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Bugetul alocat municipiului Suceava de la bugetul de stat este cu 10 milioane de dolari mai redus faţă de anul precedent, ceea ce obligă administraţia locală să-şi redimensioneze cheltuielile materiale. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a prezentat, ieri, într-o conferinţă de presă, o proiecţie de buget pentru acest an şi a precizat că, pe lângă cheltuielile materiale, a fost redus şi fondul de salarii, de la 70,6 milioane de lei la 65,57 milioane de lei, însă acest lucru nu va duce la scăderea salariilor deoarece fundamentarea iniţială a fost făcută cu includerea celor 40 de posturi vacante din primărie şi a 50 de posturi de poliţişti locali. „Erau cu 100 de persoane în plus, aşa că, în ciuda diminuării, avem asigurat fondul de salarii până la sfârşitul anului”, a declarat Lungu.

Dintr-un buget total al oraşului de 333,352 milioane de lei, suma de 224,064 milioane este alocată cheltuielilor de funcţionare, iar pentru dezvoltare vor fi disponibile 109,288 milioane de lei.

Potrivit primarului, peste o treime, adică 31 la sută, va fi alocată investiţiilor în toate domeniile. Din banii investiţi la capitolul transporturi - 25,4 la sută, un procent de 21,8 la sută va fi investit în reabilitarea străzilor.

Defalcat, din fiecare sută de lei din buget, vom cheltui 25,4 lei pentru transport (inclusiv reabilitare străzi), 24,9 lei pentru învăţământ, 12,2 lei pentru construcţii de locuinţe, reţele de apă şi canalizare, 10,2 lei pentru combustibil şi energie, 5,4 lei pentru domeniul public, spaţii verzi şi parcuri, 4,89 lei vor merge la datoria publică, 4 lei pentru asistenţa socială, 3,68 lei pentru funcţionarea primăriei, 3,49 lei pentru protecţia mediului şi salubrizarea oraşului, 2,58 lei pentru ordinea publică, 1,6 lei pentru sănătate, 1,36 lei la sport şi cultură şi 0,3 lei pentru programe regionale şi alte cheltuieli.

 

Lungu vrea normative de utilităţi la şcoli

„Este un buget al dezvoltării, al marilor proiecte de investiţii, un buget realist şi de maximă austeritate pe cheltuielile materiale. Nu am tăiat nici un salariu, dar, cu siguranţă, se pot reduce cheltuielile materiale. În 2011, acestea au fost fundamentate la 75 la sută faţă de cele de anul trecut”, a afirmat Lungu.

Primarul a afirmat că a avut deja discuţii cu salariaţii din primărie pe tema reducerii cheltuielilor materiale şi urmează aceeaşi abordare cu profesorii din şcolile aflate în administrarea primăriei, cărora le va cere soluţii concrete de scădere a sumelor plătite la utilităţi, în principal. „Teoria că primăria plăteşte şi consumăm la şcoli fără număr trebuie înlăturată. Profesorii şi consiliile de administraţie să vină cu soluţii concrete, de organizare corespunzătoare. La şcoli, dacă nu plătesc ei, nu-i interesează cât consumă”, a spus Lungu.

Şi dacă în cursul acestui an şcolar cere doar un program drastic de economii, din anul şcolar 2011-2012 Lungu vrea normative pentru utilităţi şi pentru cheltuieli materiale. „Este un an greu, dacă ne comparăm cu anii trecuţi. Faţă de 2009, de exemplu, suma venită de la bugetul de stat este cu 300 de miliarde de lei vechi mai mică, deci şi bugetul este în suferinţă. Anul asta avem 500 de miliarde de lei vechi, în 2009 au fost 800 de miliarde, deci acum a ajuns la mai puţin de 70 la sută. Bugetul pe acest an am fost forţaţi să-l dimensionăm la realizatul din 2010”, a mai spus Lungu.

În ceea ce priveşte autonomia locală, din ce în ce mai restrânsă prin ordonanţe şi hotărâri de guvern, primarul de Suceava consideră că „ne dorim cu toţii să fie mai multă autonomie locală, din păcate se vorbeşte mult şi se face puţin”.

Bugetul va fi supus dezbaterii şi aprobării în şedinţa de Consiliu Local din 27 ianuarie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava are un minus de 10 milioane de dolari de la bugetul de stat.
 Vizualizări articol: 1340 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Suceava are un minus de 10 milioane de dolari de la bugetul de stat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ''''''' trimis de
(20 ian 2011, 11:22:06
........6 miliarde........se pot folosi pt saraci, spitale ,copiii,drumuri...etc,si in articolul de sus scria de taxe pt nunta ,botez si altele ,lungu asta nu se poate da jos de pe mosia care o conduce?
2.   Luati de la... trimis de
(20 ian 2011, 13:40:11
...articolul de mai sus vreo 6 miliarde si ne apropiem ...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei