Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 ian 2011 - Anul XVI, nr. 15 (4613)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Asociere

Opt oraşe şi comune se unesc pentru a înfiinţa zona metropolitană Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Primarii şi viceprimarii a două oraşe ( Suceava şi Salcea) şi şase comune (Şcheia, Adâncata, Ipoteşti, Moara, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei) s-au întâlnit, ieri, la sediul Primăriei Suceava, pentru a discuta şi a pune bazele zonei metropolitane Suceava, prin asocierea între localităţi.

 

Avantajele asocierii pentru crearea unei zone metropolitane

Primarul Sucevei, Ion Lungu, iniţiatorul acestei asocieri, le-a explicat acestora avantajele care apar prin constituirea zonei metropolitane. Cu o populaţie de peste 150.000 de locuitori, cu o suprafaţă mai mare de terenuri disponibile şi bani mai mulţi care se pot aduna prin participarea fiecăreia dintre localităţile interesate, zona metropolitană poate atrage fonduri europene de dezvoltare, ducând astfel la crearea unor condiţii mai bune de viaţă pentru populaţie, atragerea investitorilor şi sporirea numărului locurilor de muncă.

“Se găsesc numeroase posibilităţi de colaborare, de la prelungirea traseelor societăţii de transport public local din Suceava în localităţile învecinate, aducerea de utilităţi, colaborare pe salubrizare, până la atragerea de investitori care să asigure mai multe locuri de muncă şi să aducă venituri la bugetele locale.

Există mari şanse de atragere de fonduri de coeziune prin programul Europa 2020. De la an la an, sumele care ne sunt repartizate de la bugetul de stat sunt tot mai mici, iar noi, ca primari, trebuie să ne preocupăm să atragem cât mai multe surse proprii de finanţare, iar acest lucru se poate face doar prin crearea unor condiţii prietenoase pentru dezvoltarea mediului de afaceri şi crearea a cât mai multe locuri de muncă”, le-a spus Ion Lungu primarilor şi viceprimarilor din localităţile învecinate Sucevei, care s-au declarat de acord în principiu, urmând ca, în perioada următoare, să se consulte cu cetăţenii pe care îi reprezintă şi să vină cu un răspuns final.

Întâlnirea a decurs foarte bine, mai ales în condiţiile în care cel care se declara anterior cel mai mare „duşman” al zonei metropolitane, primarul de Şcheia, Vasile Andriciuc, la care mulţi dintre cei prezenţi se aşteptau să se declare împotrivă, s-a dovedit a fi, în cele din urmă, cel mai aprig susţinător.

El le-a explicat omologilor săi din celelalte localităţi limitrofe Sucevei că din 2013 localităţile rurale nu vor mai beneficia de finanţări europene, ci doar euro-regiunile de genul celei iniţiate de primarul municipiului reşedinţă de judeţ, iar că avantajele de care se bucură acum Şcheia, prin apropierea ei de municipiul Suceava şi prin colaborările existente, vor ajunge astfel şi la celelalte localităţi care fac parte din zona metropolitană.

 

Structura decizională şi cea executivă a zonei metropolitane

“Îmi doresc ca până la 31 martie a.c. localităţile interesate de asociere să dea o hotărâre de Consiliu Local de principiu, iar până pe 30 iunie a.c. să ne asociem şi să ne înregistrăm ca persoană juridică de drept privat.

Noi nu putem dezvolta o zonă metropolitană conform legii, pentru că suntem municipiu de rang II, dar putem realiza o asociere de tip zonă metropolitană.

Fiecare localitate are consilierii săi, dintre cei aleşi la alegerile locale. Am propus să fie mandataţi doi consilieri pentru fiecare localitate cu cel puţin 2000 de locuitori, la care se va adăuga cate un consilier pentru fiecare 2000 de locuitori pe care îi are în plus. Pentru municipiul Suceava va însemna că vor face parte din consiliul zonei metropolitane toţi cei 23 de consilieri locali, la care se vor mai adăuga 25 sau 27 de consilieri de la celelalte localităţi”, a explicat Lungu.

Preşedintele zonei metropolitane, prin statut, este primarul celei mai mari localităţi, adică al municipiului Suceava, în vreme ce Biroul comunitar va fi mecanismul de conducere, în care primarii localităţilor vor fi vicepreşedinţi ai asocierii realizate.

Constituirea zonei metropolitane nu va însemna taxe în plus pentru locuitori, mai ales că nu este un buget anual al zonei, ci, în funcţie de proiectele elaborate, fiecare localitate interesată va veni cu o cotă de finanţare, stabilită după numărul de locuitori şi puterea financiară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Opt oraşe şi comune se unesc pentru a înfiinţa zona metropolitană Suceava.
 Vizualizări articol: 1050 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 10 voturi
Opt oraşe şi comune se unesc pentru a înfiinţa zona metropolitană Suceava3.4510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Succes! trimis de
(20 ian 2011, 11:56:43
Brasovul a implementat acest tip de zona METROPOLITANA de circa 5 ani si este foarte bine, s-au facut proiecte si s-au facut noi zone industriale. Succes!
2.   * trimis de
(20 ian 2011, 12:11:14
E o mare , mare de tot prostie
Chestia asta cu ,, zona Metropolitană ’’
E legată vârtos de grandomanie
Ieşită din cripta Bucovineană

Se şi visează ai noştri lideri
Pe’un car alegoric american
Şi’n juru’i un stol de îngeri
Aplaudând la discursul băsescian :

Comuniştii cu haina întoarsă
Sunt în opoziţie , de 20’j de ani deja
Iar noi , prin mărinimia noastră
Destinele în continuare vi le vom administra

Oamenii răi nu ne mai deranjează
Psd , pnl ... sunt amintiri îndepărtate
Acum tot ceea ce contează
E să fiţi pdl’işti ! ... lăsaţil-le dreq de sindicate

3.   ... trimis de
(20 ian 2011, 13:26:28
... pentru a infiinta zona satului Suceava !
4.   DAR PE TINE NU TE MAI VOTEZ trimis de
(20 ian 2011, 13:28:40
SUCEVA-I UN DEZASTRU PENTRU PIETONI TRODUARELE TOATE SPARTE MALUL PANA LA GENUNCHI, ROSALUL IA BANI CAT INCAPE CURATENIE 0... IN ITCANI (DESI LEGEA NU PERMITE) AVEM GROAPA DE GUNOI (DIASIL) FOCAR DE INFECTIE IN MIJLOCUL CARTIERULUI... VINE VARA SI VOM AVEA O MIREASMA PE MASURA... LA PODUL ITCANI CU NENOROCITA AIA DE CONDUCTA CARE NICI ACUM NU-I GATA ATI SPART TOT .. CA PIETON TE INECI IN GLOD ... NU ESTI GOSPODAR NENE..NU-I BAI VINE ALTU
5.   NU AVEM CURENT LA MOARA SPRE FRUMOASA trimis de
(20 ian 2011, 14:32:02
NU AVEM CURENT LA MOARA SPRE FRUMOASA. SUNTEM CU CASELE LANGA DRUMUL JUDETEAN (CEL DE BETON)CE DUCE LA HUMOR, PRIN MOARA. PE STANGA CUM MERGI SPRE FRUMOASA SUNT CASELE CE APARTIN DE MOARA,IAR PE DREAPTA SUNT CASELE CE APARTIN DE SFANTU ILIE. UN SINGUR BASTAN CARE ARE CATEVA HECTARE IN ZONA SI-A TRAS CURENT PE BANII LUI(CA ARE DE UNDE si cere sute de milioane pentru racord la trafo lui). CEILALTI CARE SE CHINUIE CU RATE SI CREDITE si care au case acolo STAU PE INTUNERIC(la 3 km de SV!).
SI VINE LUNGU, FLUTUR SI ALTII SA NE ZICA DE ZONA METROPOLITANA??
R U S I N E !!!
6.   Fost per trimis de
(20 ian 2011, 14:47:11
Votati PP ...Va meritati soarta cei di suseva.
7.   :)))) trimis de
(20 ian 2011, 15:20:23
Am ras cand a aparut prima oara in "zear" expresia "Zona Metropolitana a Sucevei". Acum rad din nou: rolling on the floor rolling on the floor rolling on the floor

Oh..astia de stabilesc chestii pe hartie, mai bine se faceau stand-up comedians. Aveau succes, daca nu egal, mai mare sigur.
8.   Mocirla noului megalopolis sucevean trimis de
(20 ian 2011, 17:17:15
Gandesti o zona metropolitana ptr a fute si bugetele celorlalte localitati,"derbedeule" !Tare iti mai plac banii nemunciti si locurile de unde se pot "mangli" ! Vrei zona metropolitana,nu ?Ati discutat impreuna cu " Papillon", fratiorul de la Salcea si "epava" de la Scheia,sa o puneti de o "metropolitana" aducatoare de profit."Bravo" ! Oare nu trebuie sa consultati si "enoriasii" ? Un adevarat megalopolis va intereseaza,cateva sute de mii de locuitori platitori de taxe ! Nu-i asa, "paracioasa mina" ce esti ?
9.   Pentru POET trimis de
(20 ian 2011, 19:39:30
Tu poet necunoscut
 ☭ ti muma'n . . . sa-ti . . .
Cand stai alene pe closet
k k t nu fi poet !!!
10.   Evoluam in... trimis de
(20 ian 2011, 20:05:24
Ce bine .. de acu lUngu o sa aiba mai multi bani de cheltuit, mai multe biserici de finatat si mai multi porci de ingrasat. El e deja. Sa taim porcul .. la pastele ...normal.
Oare care e urmatorul hot care vrea votat? PSd? PNL? PDL? MPS ? PRM ?? BLA?
11.   Exista si logica trimis de
(20 ian 2011, 23:17:43
Imi pare rau sa vad graba cu care unii comentari si-au aratat neincrederea.

Acestui proiect trebuie sa i se acorde o sansa si aceasta inseamna o investitie constanta pe o durata semnificativa. Cineva spunea de 5 ani la Brasov ca se vad rezultate. Eu cred ca vom avea si la Suceava.

Doamne ajuta!
12.   Hai pa trimis de
(21 ian 2011, 04:18:26
13.   Comentariu trimis de
(21 ian 2011, 04:22:24
nu's prosti lungii astia...ii duc capul,zona metropolitana,taxe metropolitane,infrastructura  ☭ . mai intai ar trebui lungu sa faca strazile in suceava si sa nu mai dea lucrarile la care da mita mai mare.
Noi sa fim sanatosi.ca de furat tot ne fura careva
14.   Zona metropulitana trimis de
(21 ian 2011, 07:08:20
de ce nu spuneti si despre dezavantajele acestei asocieri?
Sau sunteti platiti sa faceti reclama pozitiva numai?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei