Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 dec 2010 - Anul XV, nr. 305 (4596)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Miză mare

Terenurile Hergheliei Rădăuţi, “ochite” de primarul Olărean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Terenurile uneia dintre cele mai renumite herghelii din ţară, Herghelia Rădăuţi, sunt dorite de primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, care consideră că le poate da o utilizare mai bună.

Într-o adresă trimisă Ministerului Agriculturii, acesta cere să i se atribuie Primăriei Rădăuţi cele 27,65 hectare de teren ale hergheliei, inclusiv hipodromul, pe motiv că acestea nu sunt folosite cum trebuie.

“În ultimul timp, pe această bază sportivă sunt organizate foarte rar concursuri cu cai ori alte manifestări cultural-sportive, iar respectivul teren are ca principală utilizare obţinerea de furaje pentru cabaline.[…] În municipiul Rădăuţi funcţionează două baze sportive – Clubul Sportiv Şcolar şi Clubul Sportiv Bucovina, cu o bază materială precară, şi de aceea intervenim la dumneavoastră pentru a prelua baza sportivă a Hergheliei Rădăuţi. Cunoaştem din presa centrală că şi Hipodromul Ploieşti a fost preluat de Primăria municipiului Ploieşti”.

Adresa trimisă ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, a ajuns apoi la Ministerul Mediului şi Pădurilor, precum şi la directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor, Valerian Solovăstru.

“Cererea sa nu poate fi pusă în practică, pentru că nu există o bază legală. În plus, acele terenuri ne sunt necesare nouă, au o destinaţie precisă şi sunt utilizate din plin. De pe terenurile respective se asigură hrana celor 270 de cai ai Hergheliei Rădăuţi, unul dintre principalele nuclee din lume ale rasei Shagya arab, acolo sunt crescuţi şi antrenaţi caii, sunt pregătiţi pentru clasificare şi pentru competiţii. Hipodromul Rădăuţi este folosit nu doar ca bază de antrenament ci şi ca loc de desfăşurare a competiţiilor sportive ecvestre, multe dintre ele organizate la nivel naţional”, a declarat Valerian Solovăstru, care a şi trimis punctul de vedere al Regiei Naţionale a Pădurilor către Ministerul Agriculturii.

 

Terenurile şi baza sportivă, tentante pentru municipalitate

Atât primarul din Rădăuţi, Aurel Olărean, cât şi secretarul primăriei, Haralambie Hirghiligiu, au spus că sunt interesaţi în principal de preluarea celor 27,65 hectare de teren, caii de rasă crescuţi şi antrenaţi acolo fiind doar o problemă auxiliară.

“Nu ştim câţi cai sunt acolo, nu ne interesează asta. Ştiu că acolo nu se mai desfăşoară activităţi sportive, iar noi avem nevoie de o bază sportivă şi de terenuri”, a spus Haralambie Hirghiligiu.

Între Primăria Rădăuţi şi Direcţia Silvică Suceava, care administrează Herghelia Rădăuţi, au mai fost câteva “fricţiuni” în ultimii ai, din cauza expansiunii imobiliare, câteva blocuri apărând la marginea hipodromului, în vreme ce terenul hergheliei a fost folosit abuziv de cei care au construit acolo.

Recent această herghelie a fost considerată de către un juriu internaţional prezent la un regal hipic, care a avut loc la Rădăuţi, drept cel mai valoros nucleu al rasei Shagya arab din lume, importanţa sa fiind comparată cu cea a Mecca pentru musulmani.

În 2010 au avut loc pe Hipodromul Rădăuţi patru competiţii hipice, începând cu Cupa Bucovina, care face parte din calendarul competiţional naţional al Federaţiei Române Ecvestre şi încheind cu regalul hipic al Shagya arab, organizat cu prilejul împlinirii a 90 de ani de existenţă a Hergheliei Rădăuţi ca herghelie românească.

 

Hipodromul Ploieşti, un exemplu deplasat

Preluarea Hipodromului Ploieşti de către Primăria Ploieşti, dată ca exemplu de Olărean, este o situaţie cu totul deosebită de cea a hipodromului rădăuţean.

Hipodromul ploieştean şi-a închis porţile în februarie 2008, după 86 de ani de funcţionare, după ce omul de afaceri italian căruia primăria îi concesionase locaţia, în 2005, l-a înglodat în datorii şi l-a lăsat în paragină.

Primăria, la insistenţele crescătorilor de cai, a acţionat în instanţă concesionarul italian, iar judecătorii au decis, la finele anului trecut, rezilierea contractului cu investitorul italian şi preluarea hipodromului de către municipalitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Terenurile Hergheliei Rădăuţi, “ochite” de primarul Olărean.
 Vizualizări articol: 1524 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Terenurile Hergheliei Rădăuţi, “ochite” de primarul Olărean5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   România, nene! trimis de
(29 dec 2010, 11:42:08
Eu nu pricep cum a ajuns Olărean primar.
1.1  RE: România, nene! trimis de
(29 dec 2010, 13:42:27
eu pricep! s-a saturat lumea de netrebnicii care au fost inainte si a vrut altceva. asta macar face treaba in oras. ori nu esti radautean ori esti rau intentionat ori chiar nu vrei sa pricepi. PRICEPI!
2.   Centru trimis de
(29 dec 2010, 11:50:13
Domnu' Olarean, mai inteleg treaba cu patinoaru din centru.Dar cu tirifleshtile de langa patinoar nu le inteleg. Daca sunt de decor, e cea mai proasta alegere.Daca e pentru copii, lafel, deoarece e mare geru' si copchii nu se dau pe asha ceva. Plus cu aglomeratia de masini in cautarea unui loc de parcare.Plus cu muzica lor idioata, cu basi dati la maxim, cu gusturi muzicale precare, etc.etc.
3.   Noi vrem pamant! trimis de
(29 dec 2010, 12:00:37
“Nu ştim câţi cai sunt acolo, nu ne interesează asta. ...”, a spus Haralambie Hirghiligiu.
Idiotu' asta recunoaste ca el si ceilalti habar nu au ce si cum. Si se mai lauda cu promovarea turismului si a obiectivelor de vizitat din zona. Pe ei ii intereseaza una si buna. Terenul. Ii si vad batand pari de hotar pe hipodrom. Cata cautare ar avea primarul la imparteala acestui teren pentru "dezvoltari imobiliare".
4.   Carcalete trimis de
(29 dec 2010, 12:08:31
o initiativa laudabila ,se pot face blocuri anl in acea zona.Domnule Flutur de ce nu ajutati la aceasta initiativa.
5.   O idee... trimis de
(29 dec 2010, 13:31:59
Indiferent de cine ar administra herghelia, directia silvica sau primaria, ce-ar fi sa faceti o herghelie dupa modelul britanic? Adica curse de cai saptamanale...cotate la pariuri. Agentiile de pariuri sunt pline de pariori, cu siguranta s-ar obtine mai multe venituri decat in prezent, iar investitia nu cred ca ar fi foarte mare. Astfel se creeaza un nou mediu de agrement in Radauti si chiar in zona Sucevei, tinerii pasionati de calarie ar avea ocazia sa practice un sport frumos, iar impatimitii de pariuri ar avea o alta ocazie unde sa-si cheltuiasca banii. S-ar impusca mai mult de 2 iepuri dintr-un foc.
6.   Herghelia trebuie lasata trimis de
(29 dec 2010, 13:38:46
salut! ca primar, Olarean e ok. face treaba, bravo lui. insa initiativa asta de a lua in administrare terenul hergheliei nu e buna. vorba lui ENCIPI: se poate face treaba tare faina acolo. plus ca hraneste si cei 270 de cai. aici mai degraba s-ar implica Olarean la organizarea unor evenimente importante pentru turismul zonei.
7.   Un mareeee bou trimis de
(29 dec 2010, 14:43:18
si eu ma tot mir cum a ajuns o asemenea jegodie primar , numai cand ii vezi moaca.....

8.   Solutia ar fi mutarea ei trimis de
(29 dec 2010, 14:46:44
Partial sunt de acord ci cu domnul primar si cu romsilva, detinatoarea herghliei
Amplasamentul hergheliei in momentul de fata nu este unul din cele mai inspirate, ocupanad o portiune de teren inconjurata de constructii noi, si cu o valoare de aprx 30-50 euro/mp
Solutia ar fi poate mutarea hergheliei pe una din tolocile municipiului radauti, din afra orasului, si unde sar putea face si o modernizare a ei.
Daca Olarean ar fi destept ar incerca constructia unei herhelii moderne in radauti, in alta zona a orasului folosind si fonduri europene, cu o baza de antrenament moderna, cu o pista omologata pe care in viitor sa se organizeze concursuri hipice de anvergura, mai ales daca tinem cont ca in zona radautiului pe o distanata de maxim 100 de km se afla cel putin 3 herghelii apartinand diferiteleor institutii ale statului plus inca vreo 7-8 private
8.1  RE: Solutia ar fi mutarea ei trimis de
(29 dec 2010, 21:54:48
A se citi cu accent de Bucuresti: Fraiere, te-o  ☭  mata-'n chiloti nu in putu gandirii, dobitoc si cretin ce esti! Nu ai auzit ca pe olarian, cu o mic, nu-l intereseaza caii si nici macar martoagele, ca mata? Daca ar fi olarean, destept, ar construi o herghelie pentru tine si familia ta. Moderna! Si dupa ce ar finaliza investitia, asa cum spui, ar avea o concurenta de nedescris. Cu cele 7-8 herghelii private, n-ai sa vezi lumina soarelui, decat la aniversari!
De la supt pu.la primarului pana la a o  ☭ intregului partid e cale lunga, fraiere!
8.2  RE: Solutia ar fi mutarea ei trimis de
(30 dec 2010, 07:33:17
a se citi normal, frustrat de bucuresti ce esti: nu esti altceva decat un nesimtit ordinar care nu poate purta un dialog civilizat.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei