Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 dec 2010 - Anul XV, nr. 305 (4596)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MFP vrea să atraga în primul trimestru din 2011 între 13 şi 15 miliarde lei din piaţa internă

Miercuri, 29 Decembrie 2010 (18:18:48)

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) vrea să împrumute, în primul trimestru al anului viitor, între 13 şi 15 miliarde lei de pe piaţa internă prin emisiuni de titluri de stat, comparativ cu suma de 12,7 miliarde de lei atrasă în primele trei luni din 2010.

Trezoreria are de finanţat în 2011 un deficit de 4,4% din PIB (circa 24 miliarde lei la un PIB estimat de 544 miliarde lei -n.r.) şi va refinanţa titluri scadente în valoare de 34,4 miliarde de lei, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul MFP.

Totodată, Trezoreria a anunţat că intenţionează să finanţeze deficitul în proporţie de circa 50% de pe piaţa internă. Asfel, rezultă că suma emisiunilor pe piaţa internă este estimată la aproximativ 47 miliarde lei.

Finanţele vor avea în vedere şi atragerea de bani de pe pieţele internaţionale de capital în funcţie de evoluţiile pieţelor financiare şi de oportunităţile oferite de acestea.

Pe piaţa internă urmează să fie emise certificate de trezorerie cu discount cu scadenţe de 6 şi 12 luni şi de un an, vor fi redeschise emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 3,5 şi 10 ani şi se vor lansa emisiuni noi de obligaţiuni.

Pentru certificatele de trezorerie cu discount, licitaţiile vor fi organizate de patru ori pe lună, iar pentru obligaţiuni licitaţiile vor avea loc în prima şi a treia săptămână a lunii.

Pentru luna ianuarie, MFP a programat şase licitaţii pentru vânzarea de certificate de trezorerie pe un an şi obligaţiuni cu maturitate de trei şi, respectiv, cinci ani, în valoare cumulată de 4,8 miliarde lei.

Patru operaţiuni vor fi pentru certificate de trezorerie cu maturitate de un an, dintre care trei emisiuni sunt de câte 1 miliard lei, iar una este de 800 milioane lei. Primele două emisiuni, de 1 miliard de lei, respectiv de 800 milioane lei, sunt programate pentru 4 şi 10 ianuarie.

Totodată, pe 17 şi 24 ianuarie, Trezoreria intenţionează să vândă certificate de câte 1 miliard de lei.

MFP a programat pentru 6 şi 20 ianuarie două emisiuni de obligaţiuni de câte 500 milioane lei cu scadenţă la trei şi, respectiv, cinci ani.

Pentru acest an, Guvernul s-a angajat să menţină deficitul bugetar sub 6,8% din PIB şi să-l reducă anul viitor la 4,4% din PIB. Pentru 2010, PIB este estimat la 511,58 miliarde de lei.

Licitaţiile programate în acest an au avut o valoare indicativă anunţată în sumă totală de 52,25 miliarde lei, însă trezoreria a reuşit să atragă 41,08 miliarde lei, cu o treime sub valoarea de anul trecut.

Totodată, Trezoreria a mai împrumutat în acest an 2,53 miliarde euro, prin vânzarea de titluri de stat în valută pe piaţa internă, cu 12% mai mult decât valoarea de anul trecut, de 2,26 miliarde euro.

În luna martie, România s-a împrumutat pe piaţa externă cu un miliard euro printr-o emisiune de eurobonduri cu scadenţă la 5 ani, la un cupon de 5% şi un randament total de 5,17% pe an. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MFP vrea să atraga în primul trimestru din 2011 între 13 şi 15 miliarde lei din piaţa internă.
 Vizualizări articol: 708 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MFP vrea să atraga în primul trimestru din 2011 între 13 şi 15 miliarde lei din piaţa internă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei