Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 nov 2010 - Anul XV, nr. 279 (4570)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

De ruşine

Testele pentru depistarea infecţiei cu HIV/SIDA, evitate de suceveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sucevenii se feresc să-şi facă testele specifice care detectează infecţia cu virusul HIV, responsabil de apariţia maladiei SIDA. În ultimii ani, numărul celor care îşi fac analizele pentru a afla dacă sunt sau nu seropozitivi a scăzut, şi astadin cauza unei mentalităţi greşite a oamenilor privind problematica HIV/SIDA.

Aşa spune şeful Compartimentului de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, medicul epidemiolog Valerian Morariu, care a explicat că această situaţie ţine de concepţia populaţiei cum că boala este una este ruşinoasă.

„Numărul de teste comparativ cu anii trecuţi a scăzut. Boala este percepută, din fericire, ca o boală cu transmitere sexuală, dar se menţine acel aspect de boală ruşinoasă. Fiecare încearcă s-o ascundă şi se tratează cum poate”, a arătat medicul.

 

Depistaţi în stadii finale de boală

El a adăugat că DSP efectuează acţiuni de monitorizare şi testare la persoanele care se căsătoresc şi la femeile gravide, dar şi la populaţia inclusă în categoriile de risc, însă cei care fac parte din grupele cu potenţial crescut de îmbolnăvire nu vin să-şi facă analizele.

„În acest an, au fost testate 270 de gravide prin testul Elisa, care este unul deosebit de precis, şi 856 prin teste rapide. Acest grup populaţional este foarte bine reprezentant, însă, prin comparaţie, în 2010, au fost testate 343 de persoane din grupele de risc, ori populaţia alocată acestor grupe de risc este infinit mai mare decât numărul de gravide”, a precizat dr. Valerian Moraru.

Medicul a subliniat că din persoanele diagnosticate în acest an, în număr de 16, două au decedat la scurt timp după stabilirea diagnosticului. „Erau în ultimul stadiu al bolii, aveau deja SIDA” a explicat responsabilul de la DSP.

 

Nu vor să-şi declare partenerii sexuali

El a precizat că atunci când o persoană este suspectă de HIV/SIDA, DSP declanşează imediat o anchetă în mediul familial şi în cercul de apropiaţi, însă mulţi se feresc să dea informaţii cu privire la partenerii lor sexuali.

„Invităm la discuţii şi testare tot ce înseamnă membrii familiei, precum şi persoanele cu care persoana suspectă a venit în contact, dar aici este o problemă, pentru că nu se declară. Dintre persoanele depistate anul acesta, două au declarat că au avut parteneri multipli, patru că au avut parteneri ocazionali, iar una singură a declarat că a avut contact cu persoane din alte ţări. Majoritatea au declarat că au avut contact cu soţia, soţul sau concubina care a fost depistată pozitiv” a precizat dr. Valerian Moraru.

El a adăugat că există o lipsă de educaţie sanitară în rândul populaţiei, majoritatea sucevenilor neacordând importanţă stării de sănătate a persoanelor cu care decid să aibă contact sexual.

„În ceea ce priveşte comportamentul de autoprotecţie, în momentul în care au fost întrebaţi dacă ştiau de statusul HIV al persoanelor, dintre cei chestionaţi, în număr de opt, patru au răspuns că nu ştiau, deci nu le-a interesat, iar o singură persoană a declarat că a avut contact cu prostituate”, a punctat responsabilul DSP.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Testele pentru depistarea infecţiei cu HIV/SIDA, evitate de suceveni.
 Vizualizări articol: 1134 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Testele pentru depistarea infecţiei cu HIV/SIDA, evitate de suceveni5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei