Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 nov 2010 - Anul XV, nr. 271 (4562)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Bombă ecologică

Tone de resturi de animale, în putrefacţie, împânzite pe câmpurile de lângă un abator

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cranii de oi şi de cai împânzite pe sute de metri şi o groapă săpată cu excavatorul, umplută cu câteva tone de resturi de animale. Miros puternic de putrefacţie şi ciori care, adunate cu sutele, rup din leşurile animalelor. Un peisaj sinistru, parcă incredibil pentru vremurile în care trăim, vremuri în care autorităţile se laudă cu abatoare abia inaugurate,  la cele mai înalte standarde europene.    

 

Una dintre unităţile cu ştampilă ovală, ceea ce înseamnă că are dreptul de a face comerţ în tot spaţiul UE, fiind, teoretic, la standarde înalte în ceea ce priveşte producţia, este şi abatorul aparţinând SC Nicşan Călineşti SRL, unitate realizată prin programul SAPARD. În urmă cu două zile, o femeie care a mers să vadă dacă terenul ei de pe un câmp din satul Călineşti Cuparencu, comuna Şerbăuţi, este arat, a observat cum într-o remorcă sunt transportate organe de animale. Ea a mai văzut cum cantitatea a fost descărcată într-o groapă, groapă în care erau deja adunate tone de resturi de animale. Soţul acesteia a apelat la reporterii Monitorului de Suceava şi, ieri dimineaţă, am mers în zonă pentru a vedea dacă sesizarea se confirmă.

 

Dezastrul de pe câmp

Pe câmpul aflat la aproximativ doi kilometri de abatorul Nicşan am putut vedea mai întâi, din loc în loc, cranii ce păreau a fi de oaie. În total erau zeci, alte gropi fiind pline de intestine intrate de mult în putrefacţie. Nu văzusem încă nimic până să ajungem la o imensă groapă, lungă de aproximativ 50 de metri şi adâncă de cel puţin cinci, umplută mai mult de jumătate cu resturi din animale. Lângă această groapă o alta, acoperită, mustea şi emana un miros înţepător. La suprafaţă se observa un cap de cal parţial acoperit cu pământ, iar mai încolo, probabil târât de un câine, se afla şi un picior de cal, parţial ros.

Deranjate de prezenţa umană în zonă, ciorile abia aşteptau să ne îndepărtăm pentru a se înfrupta din nou din marea de resturi de carne, deja un focar de infecţie.

 

Tone de organe, copite şi capete de cai

Contactaţi telefonic şi sesizaţi despre situaţie, reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), şi apoi ai Gărzii de Mediu, au ajuns la faţa locului.

Reprezentantul DSV, doctorul Dănuţ Corneanu, şeful Serviciului Igienă Veterinară şi Epidemiologie, a recunoscut că nu a mai văzut aşa ceva în judeţul nostru.

„Subprodusele aruncate par a fi organe, copite şi capete de cal, în total câteva tone. Este prima dată când ne întâlnim cu o astfel de situaţie în judeţul Suceava. Având în vedere temperatura şi mirosul degajat, este clar că dezvoltarea microbiană este foarte puternică”, ne-a spus medicul.

 

Otrăvurile din deşeuri se vor infiltra în sol şi apoi în apele subterane

Trebuie spus că prevederile legale referitoare la deşeurile animaliere sunt clare. Tot ceea ce nu este folosit în producţie trebuie dus la una dintre societăţile autorizate să incinereze resturile de animale. Problema este că toate aceste operaţiuni costă, iar debarasarea de aceste resturi prin mijloace mai puţin ortodoxe este mai la îndemână, mai ales dacă vorbim de inconştienţă şi dispreţ faţă de lege.

„În mod clar solul este afectat, toate aceste deşeuri se scurg în subteran. Dacă acum problema este disconfortul olfactiv, problema cu consecinţe pe termen lung este infiltrarea substanţelor din deşeuri în apele subterane”, a opinat şi comisarul Constantin Huţupaş, de la Garda de Mediu Suceava, prezent şi el la faţa locului. 

 

Amendă de 30.000 de lei pentru că nu au dus resturile de animale la incinerator

Cel mai apropiat abator din zonă este SC Nicşan Călineşti SRL, administrat de Maria Nicşan. Unitatea chiar făcuse recent sacrificări masive de cai, astfel că a fost evident de unde provin deşeurile animaliere. La sediul abatorului, reporterii l-au găsit pe Mircea Nicşan, soţul celei care administrează abatorul. Acesta nu a putut nega ceea ce era evident, recunoscând cu jumătate de gură că „maţele” de cal aruncate pe câmp sunt din abatorul său, însă, a mai spus el, nu e o problemă chiar atât de gravă. Ulterior, reprezentanţii abatorului nu au putut nega abaterile nici în faţa inspectorilor DSVSA.

„Au recunoscut că nu au trimis resturile la societatea de incinerare cu care au contract. Mâine dimineaţă (nr. astăzi), doamna administrator a fost chemată la sediul DSVSA Suceava. Îi vom aplica o amendă de 30.000 de lei, pentru nedirijarea produselor din carne nedestinate consumului uman la abator”, ne-a declarat, aseară, Petrea Dulgheru, directorul executiv al instituţiei.

 

Urmează amenda de la Garda de Mediu

Concret, această neregulă este prevăzută articolul 4, litera b, punctul 9, din HG 984/2005, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. Aici se precizează că depozitarea în afara locurilor special amenajate a reziduurilor şi deşeurilor de origine animală, precum şi neasigurarea evacuării acestora către societăţile comerciale abilitate pentru neutralizare se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 30.000 şi 40.000 de lei.

Reprezentanţii SC Nicşan nu vor scăpa însă cu atât, Garda de Mediu urmând a stabili astăzi o sancţiune contravenţională, sau chiar mai multe, pentru poluarea mediului înconjurător.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tone de resturi de animale, în putrefacţie, împânzite pe câmpurile de lângă un abator.
 Vizualizări articol: 3775 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Tone de resturi de animale, în putrefacţie, împânzite pe câmpurile de lângă un abator4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Re trimis de
(17 nov 2010, 13:41:01
Asta e pedeapsa de la Dumnezeu , asa e tanti Maria ? dumneata platesti 2 lei pe kg de cal , ginerele mai fura la cantar ......si de restul amenzi . Te bate doamne doamne daca nu esti corecta ..... si dupa cum vad e naspa problema dumitale .
De ce inseli oamenii tanti Maria ? cu cat vinzi kg de carne de cal export ?
Dumneta sti cat de greu se aduc caii ? sti cum se aduc ? ....sau pe dta te intereseaza doar inselatoria si profitul ? iaca ti-ai gasit nasul . O sa mai procesezi tu cai cand o venii bunica
1.1  RE: Re trimis de
(17 nov 2010, 18:50:56
D-zeu nu are legatura cu abatorul. Daca abatorul plateste 2 lei si crescatorul vinde cu 2 lei, nu vad unde este problema. Nu e problema crescatorului de animale cu cat se vinde carnea la export. In aceeasi maniera se poate pune intrebarea "Cat costa intretinerea lunara a abatorului?". Nu sunt relevante dificultatile pe care le intampina crescatorii. Atat timp cat esti comerciant sau producator, normal ca te intereseaza profitul iar despre inselatorie, chestiunea e discutabila. De procesat va procesa in continuare intrucat autorizatia de functionare se ridica in urma neregulilor din interiorul unitatii de procesare (nu e cazul aici). Nu cred ca si-a gasit nasul fiindca, oricat ar fi situatia de albastra, toate procesele verbale de constatare se pot ataca in instanta si, pana la solutionare, nimeni nu e obligat sa plateasca.
1.2  RE: Re trimis de
(17 nov 2010, 18:52:57
Si eu sunt de acord ca SC Niscan e condusa de niste dobitoci, dar modul in care ti-ai argumentat pct. de vedere tine mai mult de intuitie proprie si folclor. Sanatate!
2.   Lant trofic trimis de
(17 nov 2010, 17:39:50
...adica trebuie sa vina sotul unei tanti, sa-i traga de maneca pe reporterii de la MonitorulSV, ca acestia sa faca valuri, pentru ca institutiile statului sa-si faca treaba.
3.   Semn de alarma trimis de
(17 nov 2010, 22:46:50
vorbim de cheltuieli,de afaceri dar uitam un lucru:SANATATEA NOASTRA. Singurii vinovati sunt unitatile de control care nu au cerut pana in ziua de azi dovada incinerari resturilor din procesul tehnologic.sau.... au acceptat hartii masluite...!!!asta e alta treaba!
Pacat de afacere,ca in ziua de azi e foarte greu sa pui ceva pe picioare si mai ales sa obtii toate avizele.ca sa dai ca batu in balta pentru niste resturi!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei