Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 nov 2010 - Anul XV, nr. 271 (4562)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CMR: Angajamentul făcut de Guvern cu FMI privind scăderea internărilor în 2011 este hazardant acum

Miercuri, 17 Noiembrie 2010 (20:15:26)

Angajamentul făcut de Guvern cu FMI privind scăderea numărului de internări cu 10% în 2011 este hazardant în situaţia economică de acum a României, pentru că cei mai mulţi bolnavi se internează din cauză că nu îşi pot cumpăra medicamentele, iar în spital le primesc gatuit, a spus preşedintele CMR.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că măsura de a limita numărul de internări în spitale ar fi bună pentru viitor, probabil peste doi-trei ani, însă acum este hazardantă.

"Cred că în acest moment angajamentul este hazardant pentru situaţia economică în care se află România. Cei mai mulţi bolnavi se internează în spital pentru că nu-şi pot permite să cumpere medicamente. În ambulator trebuie să plătească, în spital primesc medicamente gratuit. Mai mult, mă îndoiesc că prin măsuri administrative pot fi reduse internările. Fără un sistem de asistenţă medicală primară puternic nu pot fi reduse internările", a mai spus preşedintele CMR.

Profesorul Astărăstoae a precizat că deşi măsura este bună, crede că ar trebui luată în următorii doi-trei ani.

"Deşi este o măsură bună, nu poate fi luată în acest moment. Este hazardant acum, măsura poate fi luată în următorii doi trei ani", a spus preşedintele CMR.

Măsurile avute în vedere de Guvern pentru reducerea cheltuielilor din sistemul de sănătate sunt incluse în scrisoarea suplimentară de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional la finalul misiunii din octombrie-noiembrie şi obţinută de MEDIAFAX.

Conform documentului, Guvernul intenţionează să limiteze anul viitor numărul de internări în spitale cu 10% raportat la nivelul din acest an, prin contracte anuale încheiate cu unităţile spitaliceşti, să elimine contractele obligatorii cu spitalele şi să încheie înţelegeri doar cu anumite unităţi, pe baze de concurenţă, precum şi să limiteze marja de adaos comercial acceptată la achiziţiile de medicamente din programul naţional lista C2 la maxim 1,5% pentru achiziţii cu amănuntul şi la cel mult 4% pentru en-gros.

Guvernul intenţionează să modifice şi sistemul de plată al medicilor de familie, astfel încât aceştia să primească 50% pentru plata per capita (faţă de 70% în prezent), în favoarea plăţii per serviciu (limitată în prezent la 30%).

Scrisoarea convenită cu FMI relevă că va fi revizuit, cu asistenţa Băncii Mondiale, şi pachetul de beneficii asigurate de stat în sistemul medical, astfel încât să nu mai fie acoperite servicii de sănătate costisitoare şi care nu sunt esenţiale.

Pentru a îmbunătăţi controlul financiar asupra sectorului, Guvernul va limita sumele nominale aferente serviciilor trimestriale contractate cu spitalele, medicii de îngrijire primară şi farmaciile la sumele bugetate.

O misiune a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale s-a aflat în România, în perioada 20 octombrie-1 noiembrie, pentru evaluarea acordului în derulare şi începerea discuţiilor preliminare cu autorităţile române pentru încheierea unei noi înţelegeri.

România are un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro. România a primit până acum tranşe în valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond şi de 3,65 miliarde euro de CE. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CMR: Angajamentul făcut de Guvern cu FMI privind scăderea internărilor în 2011 este hazardant acum.
 Vizualizări articol: 579 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CMR: Angajamentul făcut de Guvern cu FMI privind scăderea internărilor în 2011 este hazardant acum0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei