Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 sep 2010 - Anul XV, nr. 216 (4507)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Fălticeni

Peste 8.200 de elevi şi preşcolari au început un nou an şcolar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ieri a început un nou an şcolar pentru un număr de peste 8200 de preşcolari şi elevi care învaţă în municipiul Fălticeni şi 300 de elevi jandarmi de la Şcoala de Subofiţeri.

Cei mai timizi au fost micuţii care din această zi sunt elevi ai claselor întâi. La cele patru şcoli generale din municipiu, boboceii au păşit în curtea şcolii cu uniforme noi, cu ghizdanele în spate şi cu buchetele de flori pentru doamna învăţătoare, pe care aşteptau cu nerăbdare s-o cunoască. În toate şcolile şi liceele din municipiu începutul de an şcolar a fost binecuvântat de preoţi prin stropirea cu apă sfinţită a elevilor.

Cei mai mari s-au bucurat să-şi revadă colegii şi profesorii, să povestească amintirile din vacanţă sperând că noul an de şcoală “va fi mult mai prosper şi că profesorii vor fi mai îngăduitori cu ei”, aşa cum ne-a declarat unul dintre elevii de la Colegiul “Nicu Gane”.

Pentru cei din clasele a XII-a care provin din familii unde criza financiară nu se resimte, prima zi de şcoală a fost şi un bun prilej de a arăta colegilor automobilul primit în vacanţă, telefonul mobil “de fiţe”, sau ţinutele “de firmă” de pe care nu au dat jos eticheta, pentru a şti şi colegii producătorul “noii uniforme şcolare”. 

Cu emoţii au păşit pe poarta şcolii şi dascălii. Aşa cum am aflat chiar de la cadrele didactice din Fălticeni, au cele mai bune gânduri pentru elevi la început de an şcolar, dar sunt supăraţi din cauza salarizării. Aşa că nu se ştie când va fi prima vacanţă a elevilor cauzată de greva profesorilor.

La festivităţile de început de an şcolar autorităţile locale au fost reprezentate de viceprimarul Gheorghe Aldea. Acesta a fost prezent la Colegiul Agricol, cea mai mare unitate de învăţământ din judeţ, cu 2660 de elevi înscrişi în acest an şcolar, şi la Şcoala de Subofiţeri Jandarmi.

Pentru copiii din cartierul Ţarna Mare, şcoala a început de duminică, cum a precizat preotul paroh Dan Panţiru. Acesta a oficiat o slujbă religioasă specială pentru începutul de an şcolar, la care au participat zeci de copiii.

 

Locuri insuficiente la grădiniţele cu program prelungit  

Emoţii, dar şi bucurii au avut şi cei mai mici dintre fălticeneni. 13 septembrie este ziua în care grădiniţele din oraş şi-au deschis porţile pentru a-i primi pe micuţi. Iar dacă unii s-au bucurat să-şi revadă colegii şi jucăriile, alţii au vărsat lacrimi. Nu după vacanţă, ci după părinţi.

880 de preşcolari s-au trezit dis de dimineaţă şi au plecat spre grădiniţe. Unii au ajuns la grădiniţele unde părinţii i-au înscris cu mult timp înainte, alţii au fost nevoiţi să ajungă la unităţi de învăţământ din alte cartiere. La Fălticeni, numărul de solicitări în grădiniţele cu program prelungit a fost mult mai mare faţă de locurile oferite, chiar dacă multe grupe au peste 30 de copii înscrişi. Şi părinţii care au dorit să-şi înscrie copiii la două din grădiniţele cu program normal, „Lizuica” şi „Voinicelul”, au fost nevoiţi să se orienteze spre alte unităţi de învăţământ preşcolar.  

 

Vânzări mari la flori

Cum prima zi de şcoală este specială pentru miile de elevi, florarii şi-au pregătit din timp marfă pentru această ocazie. Aşa că vânzările au mers ca pe roate. Amplasaţi în centrul oraşului, ocupând trotuare şi făcând aproape imposibilă circulaţia pietonilor, vânzători de flori localnici, dar şi de prin alte judeţe au oferit flori pe toate gusturile şi pentru toate bugetele. Pentru florării, începutul de an şcolar nu a fost foarte profitabil, cum a fost pentru florarii ambulanţi, un motiv fiind faptul că ambulanţii au avut flori mai ieftine şi fără bonuri fiscale.  

Elevii au vrut să-şi întâmpine diriginţii, profesoarele şi învăţătoarele cu un buchet de flori şi fiecare a cumpărat după posibilităţi. Dacă unii elevi au ales buchete sofisticate, alţii s-au mulţumit şi cu unul mai ieftin.

„Crinii imperiali s-au dat foarte bine, la fel şi trandafirii. Marea majoritate au luat buchete mai ieftine, dar am avut şi clienţi cu buchete mai sofisticate”, am aflat de la vânzătoarea unei florării din centrul oraşului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 8.200 de elevi şi preşcolari au început un nou an şcolar.
 Vizualizări articol: 666 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Peste 8.200 de elevi şi preşcolari au început un nou an şcolar5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei