Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 sep 2010 - Anul XV, nr. 216 (4507)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Răzmeriţă

Debut de an şcolar cu scandal şi ore boicotate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Părinţi nemulţumiţi, proteste în faţa şcolilor, ore boicotate şi copii care nu au mers la şcoală, aşa a început noul an în câteva unităţi de învăţământ din judeţul Suceava. Întreg scandalul a pornit de la decizia Inspectoratului Şcolar Suceava de a desfiinţa o serie de unităţi de învăţământ din judeţ, iar zeci de elevi „s-au trezit” că nu mai pot învăţa la ei în localitate şi, mai mult, au de mers kilometri buni până la şcoala unde au fost transferaţi.

Prima zi de şcoală a debutat cu stângul la Costîna, unde ieri, dis-de-dimineaţă, în curtea şcolii s-au adunat zeci de părinţi şi alte câteva zeci de elevi, nemulţumiţi că unitatea de învăţământ a fost desfiinţată, iar copiii de clasele V-VIII trebuie să meargă la şcoala din Todireşti.

 

„Este aberant să ai şcoală în localitate şi să trimiţi atâţia copii la şapte kilometri distanţă”, a spus un părinte

53 de elevi din Costîna sunt în această situaţie, iar părinţii sunt nemulţumiţi deoarece pentru transportul acestora s-a pus la dispoziţie un singur microbuz. „Este un microbuz de 14 locuri, unde-i pune pe toţi?Îi ţine în picioare, îngrămădiţi? Ce siguranţă avem că nu se întâmplă nimic cu ei?”, a declarat Lăcrămioara Bumbac, mama unuia dintre copiii de gimnaziu din Costîna. De asemenea, părinţii spun că au fost anunţaţi despre desfiinţarea şcolii cu câteva zile înainte de începutul noului an, fără să mai aibă timp să facă ceva.

„Ne-am trezit cu copiii transferaţi din oficiu la şcoala din Băneşti. Aşa ceva nu este posibil. Poate eu voiam să-l dau în altă parte, dacă tot a trebuit să-l mut”, a spus un alt părinte, Mărioara Teodorovici.

Nici unul dintre elevii din clasele V-VIII de la Costîna nu a fost ieri la ore, din cauză că părinţii nu i-au lăsat să meargă la Todireşti. Microbuzul şcolar a rămas parcat în faţa şcolii din Costîna, însă nimeni nu s-a urcat în el.

„Nu cerem decât două clase. Aşa cum au rămas clasele de I-IV, nu se întâmplă nimic dacă rămân aici şi cei de V-VIII. Şcoala e mare, are laboratoare, clase suficiente, condiţii bune de învăţat, şi ei o închid”, a povestit nemulţumită Malvina Uriciuc, mama unui copil din clasa a VII-a.

Un alt părinte, Liliana Roznovan, a spus că „este aberant să ai şcoală în localitate şi să trimiţi atâţia copii la şapte kilometri distanţă, la Todireşti. Primul transport ar trebui să plece spre Todireşti la ora 6 dimineaţa, ca până la 8 să fie toţi la şcoală. Nu-i lăsăm la Todireşti şi gata”, a spus Liliana Roznovan.

 

Spini în loc de flori pentru conducerea şcolii din Todireşti

Nu numai părinţii elevilor, ci şi bunicii copiilor din Costîna au luat parte la protestul din curtea şcolii. Unul dintre bunici a venit la şcoală cu un mănunchi de spini pe care a intenţionat să-l ofere directoarei care, din păcate, nu a venit la şcoală.
Şi în satul Cotu-Dobei, anul şcolar nou a început cu scandal, grevă şi proteste. Grevă nu a profesorilor sau angajaţilor şcolilor, ci grevă a părinţilor, care au refuzat să-şi dea copiii la Şcoala din Băneşti, unitate de învăţământ la care au fost transferaţi după ce Şcoala din Cotu-Dobei a fost desfiinţată din acest an.

Aici, situaţia este şi mai dificilă, întrucât este vorba despre 13 copii de clasele I-IV care au fost transferaţi la Şcoala din Băneşti, aflată la şapte kilometri distanţă, iar localitatea nu are microbuz şcolar pentru transportul celor mici.

„Copilul meu e în clasa întâi, nici nu are 20 de kilograme. Cum să meargă el atâta drum pe jos şi la cât să se pornească, având în vedere că orele încep la 7 dimineaţa?”, a spus Liliana Dorina Roşu, mama unei fetiţe din Cotu-Dobei.

Mai mult, părinţii se plâng că cei mici trebuie să treacă peste o cale ferată fără bariere. De asemenea, la Băneşti, orele încep de la 7 dimineaţa, iar copiii, pentru a ajunge la timp la ore, ar trebui să se trezească de la ora 5:30 şi la ora 6:00 cel târziu să iasă din casă.

„Nu avem microbuz, nu avem maşini personale, nu avem cu ce să-i ducem. Şi chiar să avem maşini, cine-şi asumă responsabilitatea să ducă atâţia copii? Transportul elevilor se face organizat, cu licenţă de transport, nu oricum, de care cum poate”, a spus Lucica Chirilă, mama unui alt copil din Cotu-Dobei.

În faţa Şcolii din Cotu-Dobei erau adunaţi ieri părinţi, elevi, bunici, cu toţii nemulţumiţi de situaţie. Părinţii erau foarte revoltaţi că directorul şcolii de centru nici măcar nu s-a arătat, deşi nici un copil din Cotu-Dobei nu s-a prezentat la ore. Primarul şi viceprimarul comunei Fântânele au venit la Cotu-Dobei pentru a sta de vorbă cu părinţii.

 

Şapte kilometri până la şcoală, fără microbuz şcolar

„Am făcut un tur prin toate şcolile din comună şi am văzut că cei din Cotu-Dobei nu au venit şi am ajuns noi aici să vedem cum stau lucrurile”, a spus Gheorghe Cornea, primarul din Fântânele. Potrivit acestuia, în calitate de primar a făcut toate demersurile pentru a obţine un microbuz şcolar pentru transportul elevilor sau, în caz contrar, pentru a menţine şcoala în funcţiune, însă nu a primit nici un răspuns. „Am ţinut să funcţionăm ca şcoală, nu e posibil, am cerut microbuz, nici asta nu ni s-a dat. Aici iarna e imposibil să ajungi. Cum să trimiţi un copil de şapte ani, prin nămeţi, să meargă pe jos şapte kilometri?”, a spus primarul Cornea.

Viceprimarul Vasile Hîj a spus că „ un microbuz nu ar rezolva situaţia din punct de vedere al reducerii de cheltuieli, dacă acesta este motivul închiderii şcolii. Orice calcul ai face, salariul şoferului, gazul, întreţinerea maşinii, cheltuielile sunt mult mai mari decât salariul unui învăţător”.

Părinţii sunt decişi să nu-şi lase copiii la şcoală şi, dacă situaţia nu se va rezolva, să facă şi greva foamei în faţa şcolii. „Am citit în presă declaraţii ale inspectorului general când ministrul Funeriu a fost în vizită la Suceava, că nu se vor închide şcoli unde nu există condiţii optime de transport al elevilor în alte unităţi de învăţământ, iar ei acum închid o şcoală cu copii aşa de mici şi-i trimit pe jos atâţia kilometri. Asta chiar este bătaie de joc”, a spus revoltată Lucica Chirilă.

Ieri, la Şcoala din Cotu-Dobei pe tablă era scris cu litere mari „Grevă” şi nici un învăţător nu a venit.

Deschiderea anului au făcut-o părinţii, cu rugăciunea „Tatăl Nostru”, iar apoi şi-au trimis copiii acasă. Câţiva părinţi, împreună cu primarul, au plecat la Şcoala din Băneşti, pentru a discuta situaţia şi cu directorul Silviu Mihai.

„Părinţii trebuie să ştie că nu noi angajăm personal, decizia vine de la Inspectoratul Şcolar şi nu avem ce să facem. Conducerea IŞJ are cunoştinţă de situaţia de la Cotu-Dobei, am cerut microbuz, însă deocamdată nu avem nici un răspuns care să ducă la o rezolvare a problemei”, a spus directorul Şcolii din Băneşti, Silviu Mihai.  

 

54 de şcoli din judeţ au fost desfiinţate din acest an şcolar

Şeful Inspectoratului Şcolar Suceava, Petru Carcalete, a declarat că în judeţul Suceava s-au desfiinţat 54 de unităţi de învăţământ, din care 37 de şcoli cu clasele I-IV, majoritatea cu învăţământ simultan, 15 grădiniţe şi două şcoli cu clasele I-VIII. Acesta a declarat că numărul claselor cu predare simultană s-a redus simţitor, iar unele şcoli mici s-au desfiinţat, dar există părinţi care „creează presiuni” Inspectoratului Şcolar Judeţean ca şcolile să funcţioneze în continuare.

Potrivit lui Petru Carcalete, legal, nu este posibil ca o şcoală să funcţioneze în condiţiile în care numărul elevilor nu este suficient nici pentru formarea unei clase.

„Şi la Poieni-Solca părinţii fac presiuni fiindcă s-a desfiinţat şcoala din localitate”, a mai adăugat Carcalete. Acesta a spus că aceeaşi situaţie se înregistrează şi la Şcoala cu clasele V-VIII de la Glodu-Panaci, care de asemenea a fost desfiinţată fiindcă avea foarte puţini elevi şi nu îndeplinea condiţiile legale de funcţionare.

„La Glodu nu este nici un elev de clasa a VI-a, sunt doar şapte elevi de-a VII-a, 12 de-a V-a şi 10 de clasa a VIII-a. Prin urmare, acolo nu putem discuta nici de învăţământ simultan. Este adevărat că nici distanţa de la Glodu la Panaci nu e mică, nici drumul nu e foarte bun, dar este microbuz şi pot fi transportaţi în condiţii satisfăcătoare până la Şcoala din Panaci, dar drumul este în lucru şi la anul vor avea un drum foarte bun. Primăria ar dori menţinerea acestei şcoli dar noi, legal nu avem cum să o susţinem”, a mai adăugat şeful IŞJ Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Debut de an şcolar cu scandal şi ore boicotate.
 Vizualizări articol: 4758 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.13/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 8 voturi
Debut de an şcolar cu scandal şi ore boicotate4.158

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sa traiti bine. trimis de
(14 sep 2010, 12:53:40
a/ti votat sa traiti bine asa ca culegeti roadele voturilor voaSTRE.NU INTELEG DE CE VA MAI PLINGETI.MULTUMITI PRESEDINTELUI C.J. PENTRU SITUATIA IN CARE VA ADUS IMPREUNA CU PARTIDUL DIN CARE FACE PARTE SI IN CARE OCUPA SI O IMPORTANTA FUNCTIE DE CONDUCERE.CE CONTEAZA PEBTRU EL COPIII DIN CITREVA SATE UITATE DE LUME PRINTRE MUNTI SI VAI DACA LA SUCEAVA A FOST FOARTE BINE PRIMIT LA DFESCHIDEREA ANULUI SCOLAR DE UNDE EL A VAZUT CA SE VOR RIDICA MARI PERSONALITATI ALE JUDETULUI CARE PRIOBABIL VOR AJUNGE IN FUNCTII IMPORTANTE DE COINDUCERE SI VOR FI LA FEL DE BUNI CONDUCATORI CA SI EL.DE CE NU A Mers la una din scolile in care au fost asemenea probleme pentru a explica copiilor si perintilor situatia pentru care s/a ajuns la inchiderea scolilor.pentru ca este un las.nu i/a interesat acest ,ucru desi era mai importanta prezenta sa si a sefului ijj intr/o asemenea scoala decit la una din centrul sucevei.rusine pdl ,guvernului ,cj,etc.......................
2.   Cum e? trimis de
(14 sep 2010, 13:08:49
A-nceput Anul școlar, n-aveți de ce vă plânge stimați tovarăși profesori pentru că știți foarte bine ce buni propagandiști electorali ați fost, așa că luați-vă gălețelele portocalii să aveți din ce bea apă, chiar de n-o să aveți după ce!
3.   Tara care este in UE trimis de
(14 sep 2010, 14:50:57
Cu o scoala care arata ca de pe timpul lui Stefan cel Mare. Cu niste nesimtiti care conduc Romania. Lor chiar nu le este rusine ? Asta este rezultatul lor? Ma refer la guvern si presedinte.
4.   .. trimis de
(14 sep 2010, 16:00:48
numai comentati atat ca nu stiu cum sa votat si asa mai departe ca oricare iasa presedinte tot fura Romania....nimeni nui mai bun ca altu!!!!!!!nu se merita sa mai mergi la vot ca nu ai ce sa alegi.nu este asa?????
5.   .. trimis de
(14 sep 2010, 16:02:13
le doresc mult succes tuturor elevilor in noul an scolar.
6.   Criza si in invatamant ! trimis de
(14 sep 2010, 16:58:18
Un parinte care tine la copilul lui face tot posibilul ca sa-l dea la o scoala , nu conteaza ca scoala este in sat sau este undeva mai departe . Parinti care opresc copii acasa fac rau proprilor copii deoarece pe nimeni nu deranjeaza ca un copil sau altul vor ramane nescolarizati asa ca acei parinti care fac greva si nu trimit copii la scoala sunt dusmani propriilor copii . Sa nu se creada ca eu aprob aceste desfiintari de scoli dar problemele financiare au ajuns la un nivel asa de mare incat nu mai permit functionarea acestor scoli . De asemenea as vrea sa spun si eu ca ce am ales aceia avem , deci am ales ,, sa traiti bine'' si dupa cum se vede traim bine .
7.   Sa traiti bine trimis de
(14 sep 2010, 23:56:45
Pariu ca tot PDL-ul prinde ciolanul si la urmatoarele alegeri?????
Spala ei creiere indeajuns sa primeasca numere suficiente de voturi

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei