Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 sep 2010 - Anul XV, nr. 216 (4507)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Calendar ortodox

Astăzi este sărbătoarea Înălţarea Sfintei Cruci

Este una dintre marile sărbători creştine. O zi închinată cinstirii Crucii Domnului – altarul Jertfei mântuirii noastre.

Începutul acestei vechi sărbători creştine se leagă de numele marilor Împăraţi creştini: Constantin cel Mare şi mama sa Elena, cei care au dat libertatea de credinţă tuturor creştinilor din Imperiul Roman (Edictul de la Milano din 313). Tradiţia creştină spune că Împăratul Constantin a avut o viziune deosebită în ajunul bătăliei de la porţile Romei, împotriva rivalului său Maxenţiu. Atunci i s-a arătat pe cer o cruce sub care scria „In hoc signo vinces” („în acest semn vei învinge”). Constantin ar fi dat ordin ca soldaţii să deseneze semnul Crucii pe scuturile lor. Bătălia s-a încheiat cu victoria lui Constantin, care a ajuns astfel Împărat al întregului imperiu. Nu a uitat ajutorul divin pe care l-a primit în acel moment crucial al vieţii sale. De aceea, una dintre primele măsuri pe care le-a luat, a fost acel extraordinar Edict de la Milano (313), prin care a dăruit libertate creştinilor, punând astfel capăt unui lung şir de persecuţii nedrepte, cărora le-au căzut victime enorm de mulţi martiri ai creştinătăţii, pe care Biserica îi pomeneşte până astăzi.

 

Împărăteasa Elena avea să găsească locul Mormântului Domnului, precum şi Crucea Sa

Acesta a fost doar începutul convertirii unuia dintre cei mai de seamă împăraţi romani, care a făcut atât de mult bine creştinilor. A căutat să repare nedreptăţile făcute de împăraţii persecutori de până la dânsul. Mama sa Elena, pe care istoria o consemnează ca pe o femeie foarte credincioasă, a avut dorinţa expresă de a vedea locurile sfinte, pe unde şi-a purtat paşii Mântuitorul. Mai mult, a dorit să găsească şi locul mormântului Domnului şi Crucea Sa, pe care S-a jertfit spre mântuirea lumii. Trecuseră câteva veacuri de la acele evenimente. Istoria ştersese multe dintre urmele acelor momente cutremurătoare. Din mărturiile localnicilor, printr-o stăruinţă extraordinară, împărăteasa Elena avea să găsească locul Mormântului Domnului, precum şi Crucea Sa. În ziua de 14 septembrie a anului 335, patriarhul Macarie al Ierusalimului a înălţat în biserică Crucea Domnului, înaintea tuturor credincioşilor, ca să fie spre închinare şi cinstire celor ce mărturiseau credinţa creştină. De atunci a început să fie sărbătorită în această zi de 14 septembrie Înălţarea Sfintei Cruci.

 

Simbolul credinţei

Crucea Domnuluieste simbolul credinţei creştine. Este stema Bisericii lui Hristos! Chiar dacă ea ne va aminti de-a pururea de suferinţa şi de moartea în chinuri groaznice a Mântuitorului Hristos, creştinii o cinstesc pentru că ea este altarul pe care Iisus Domnul ne-a câştigat mântuirea, salvarea, izbăvirea din robia păcatului, a morţii, a distrugerii spre care omenirea se îndrepta din pricina căderii în păcat. Fără Cruce nu ar fi existat Jertfa şi nici Învierea! Nu se poate mântuire fără Cruce. La mântuire nu putem ajunge decât prin Cruce! Cuvântul Mântuitorului ne descoperă mai multe sensuri ale Crucii: „Cel ce voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia cruceaşi să urmeze Mie!” (Marcu 8,34) Despre care Cruce vorbeşte Domnul aici?

Primul înţeles al cuvântului Cruce este acela al lemnului pe care Domnul şi-a vărsat sângele şi şi-a dat viaţa pentru noi. Numai El, Fiul lui Dumnezeu întrupat, a putut să transforme acest obiect de ocară în obiect de cinstire. Un act generos, unic, dumnezeiesc, a transformat unealta călăilor în unealtă a mântuirii oamenilor, în obiect de cinstire şi de sfinţire. Crucea este semnul Jertfei Mântuitorului!

 

Destin personal

Al doilea înţeles al Crucii este cel de destin personal. Vorbim de „crucea vieţii”, dar nu în sensul de predestinare („ce ţi-e scris în frunte ţi-e pus” – concepţie populară eronată). Dumnezeu a rânduit oamenilor nişte coordonate în care se înscrie viaţa fiecărui om (timpul când ne naştem, locul, familia, ţara, ş.a.). Dar nu sunt toate acestea coordonatele vieţii unui om. Acesta este doar destinul brut, pe care omul, fiinţă liberă, creat după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, este chemat să-l perfecţioneze, să-l desăvârşească. „Fiţi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru cel ceresc desăvârşit este!” (Matei 5,48). Suntem chemaţi să facem totul ca să ne desăvârşim, să tindem spre sfinţenie, spre viaţa în comuniune cu Dumnezeu! Acesta este adevăratul destin al vieţii noastre!

Crucea mai înseamnă şi încercările vieţii noastre, suferinţele, durerile, greutăţile şi eşecurile prin care toţi trecem. Ele sunt pietre de hotar care ne călăuzesc spre mântuire. Aşa cum Mântuitorul a îndurat din Iubire atâtea suferinţe pentru noi, oamenii, şi noi suntem chemaţi să acceptăm cu tărie, cu credinţă, cu încredere, toate încercările vieţii noastre. Ele sunt crucea noastră. Fiecare om are crucea lui, care nu seamănă cu a celorlalţi. Este o cruce unică! Şi trebuie să o purtăm.

A-ţi lua cruceamai înseamnă şi altceva: a înţelege şi a accepta că destinul fiecărui om este, în acelaşi timp, pământesc şi ceresc. Avem de împlinit o misiune aici, pe pământ, dar în acelaşi timp trăim pentruviaţa cerească, pentru Împărăţia lui Dumnezeu! De aceea Crucea este interpretată ca o intersectare a axei orizontale a vieţii pământeşti, cu axa verticală a vieţii dumnezeieşti.

Pentru creştini, Crucea este şi un mijloc de mărturisire a credinţei creştine.

 

„În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh”

Obiceiul străvechi de a ne însemna cu semnul Sfintei Cruci este un mod văzut de a mărturisi că suntem creştini, că Îl mărturisim pe Iisus ca Domn şi Mântuitor. Spunând „În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh” – formula care se rosteşte de către preot la Botez, este ca şi cum am recunoaşte de fiecare dată credinţa noastră în Sfânta Treime, reactualizând spiritual Botezul. Este şi o cerere prin care Îi cerem lui Dumnezeu iubirea Sa, ocrotirea, ajutorul.

Crucea mai este înţeleasă şi ca armă spirituală împotriva răului, a puterilor demonice. Însemnându-ne cu simbolul Crucii, ne încredinţăm lui Dumnezeu şi ocrotirii Lui. Nu putem să nu cinstim Crucea Domnului! Însuşi Sfântul Apostol Pavel amintea despre cei care batjocoreau acest simbol sfânt al tuturor creştinilor: „cuvântul Crucii este nebunie pentru cei ce sunt pe calea pierzării, dar pentru noi, ce  ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu”(I Cor.1,18).

 

Zi de post

În amintirea momentului din anul 335, an de an, în fiecare biserică este aşezată Sfânta Cruce în mijlocul sfântului locaş, iar creştinii o împodobesc cu flori şi se închină. Este o zi de post, o zi în care suntem chemaţi să medităm la Jertfa Mântuitorului, la suferinţele îndurate pentru noi, oamenii. Slujbele şi cântările bisericeşti subliniază tocmai importanţa Crucii în viaţa creştinilor:

„Mântuieşte, Doamne, poporul Tău, şi binecuvintează moştenirea Ta. Biruinţă binecredincioşilor creştini asupra celor potrivnici dăruieşte şi cu Crucea Ta păzeşte pe poporul Tău” (Troparul Înălţării Sfintei Cruci).

„Cel ce Te-ai înălţat pe Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou, numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruieşte-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleşte cu puterea Ta pe credinciosul nostru popor, dăruindu-i lui biruinţă asupra potrivnicilor, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruinţă (Condacul Înălţării Sfintei Cruci).

(http://oradereligie.wordpress.com)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Astăzi este sărbătoarea Înălţarea Sfintei Cruci.
 Vizualizări articol: 930 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Astăzi este sărbătoarea Înălţarea Sfintei Cruci5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   SFANTA CRUCE... trimis de
(14 sep 2010, 13:24:51
Crucea , pe timpul Domnului Iisus a reprezentat elementul de tortura cel mai rusinos,moartea pe cruce fiind cea mai umilitoare si decadenta forma de a condamna la moarte pe cineva ! Prin decretul de la 7 mai an 321 d.Hristos, Constantin cel Mare a adus-o la rang de mare cinste,l;a rang de "sfanta" sub pretextul ca i s-a aratat in vis... Nicaieri in toata istoria nu se gaseste vreun act oficial care sa ateste acest fapt,ceea ce este lesne de inteles ca e o gaselnita bisericeasca.Acest lucru reiese din faptul ca Domnul Iisus Hristos n-a poruncit nimanui sa-si faca semnul crucii,n-a poruncit ca semnul crucii sa fie un simbol al credintei si astfel,oamenii sa-l transforme intr-un idol,intr-un obiect de adorare!Daca ar fi fost asa , Domnul Iisus Hristos ne-ar fi poruncit sa facem dar n-a facut-o, niciodata... Maica Domnului,Sfintii apostoli,crestinii primilor 3-4 sute de ani d. H. n-au stiut ce e aia "sfanta cruce", Crucea,in esenta,nici nu face rau dar nici nu ajuta pe nimeni cu nimic !
2.   Apostolul Pavel... trimis de
(14 sep 2010, 13:56:14
cand spune ca:"crucea este nebunie pentru cei ce se afla pe calea pierzaniei"...nu se refera nicidecum la semnul in sine al crucii ci la MAREA JERTFA de la Crucea Golgotei unde Domnul si-a varsat sangele pretios PENTRU IERTAREA PACATELOR NOASTRE si nimic mai mult! Insusi Mantuitorul Iisus Hristos cand pronunta cuvantul "cruce",il foloseste DOAR IN TERMEN FIGURATIV, in sensul de VIATA, DE TRAIREA OMULUI DE ZI CU ZI, ..." CINE NU-SI IA CRUCEA LUI SI NU VINE DUPA MINE NU ESTE VREDNIC DE MINE"...(Matei,c.10 cu 38) E logica treaba ca nu ne spune sa ne facem fiecare o cruce de lemn sau fier si s-o purtam toata viata in spinare oriunde vom merge !Am vazut oameni facandu-si semnul crucii si atunci cand se duceau la furat,la nevasta altuia,ori la altfel de nelegiuire... rostind si un ticalos : " Doamne ajuta sa nu ma prinda"... In schimb,ceea ce ne porunceste Domnul suna astfel: " S-a implinit vremea si Imparatia lui Dumnezeu este aproape. POCAITI-VA SI CREDETI IN EVANGHELIE". E altceva,nu ?
3.   "Taraditia ne spune"... trimis de
(14 sep 2010, 14:24:24
multe legende si povesti nemuritoare,de adormit copiii,care n-au nici o baza istorica ne mai vorbind,Biblica!Ani de-a randul ,cand vedeam icoana lui Constantin cel Mare si a imparatesei Elena credeam,dupa cum era si firesc,ca ei sunt sot si sotie,si nici de cum mama si fiu...Cercetand istoria crestinismului am aflat ca, de fapt,el si cu mama sa Elena si-a ucis cu sange rece pe propria sotie,Fausta si a dat ordin sa fie ucis si fiul lor Crispus,ca a fost "crestinat" pe patul de moarte de un preot semiarian(pagan), si ca TOATA VIATA SA N-A RENUNTAT LA TITLUL DE "PONTIFEX MAXIMUS", adica, de" MARE PREOT PAGAN" !Asta-i ADEVARUL despre acesti "mari sfinti" crestini si nu un altul fabriicat de unii si de altii...Ori,daca astfel de oameni care-si ucid sotiile si copiii se pot numi "sfinti", atunci si noi toti ne putem socoti pe buna dreptate sfinti ,si-atunci putem spune ca suntem niste orbi si ca nu mai vedem ca, de fapt , pe pamant ACUM ESTE RAIUL !!!
4.   IOSIA trimis de
(14 sep 2010, 14:52:54
Ma tu ce fel de sectar mai esti ??? ca esti asha pornit pe Sfanta Cruce si pe Sfintii Imparati Constantin shi Elena???
Te crezi aici la tribuna in fatza la ceilalti pagani ai tai???
5.   Eretic! trimis de
(14 sep 2010, 15:24:18
din bun simt ar trebui iosia sa faci prozelitism intre fratii tai si sa nu jignesti credinta altora.dar bun simt la sectari sincer n-am vazut vreodata.
daca va intrebati de ce unii ca iosia nu suporta crucea e pt ca dracul se cutremura de puterea ei,iar sectarii ca niste eretici si indraciti hulesc ce avem noi mai sfant.draga iosia crucea este altarul pe care s-a jertfit Hristos si din lemn de rusine a devenit sfant pt ca sangele lui Hristos a sfintit-o.Sf. apostol PAVEL zice "iar mie sa nu-mi fie a ma lauda decat in crucea Domnului nostru Iisus Hristos....."
Tot vb de toleranta,dialog,unitate in diversitate,dar adevarul e ca astia nu-s mai prejos de ereticul arie.
HULITORI DE CELE SFINTE
6.   REDACTIE MONITORUL trimis de
(14 sep 2010, 15:30:30
De bun simt ar fi sa cenzurati comentarii ca ale lui iosia pt ca nu cred ca ziarul MONITORUL este un mijloc de propaganda sectara.Asta in virtutea faptului ca sunteti ortodocsi botezati si constiinta voastra ar trebui sa tresalte.
personal nu am citit ca vreun comentariu al unui ortodox care sa inceapa vreun atac in urma unui articol asa cum fac "crestii" astia agresivi
7.   Crucea este putere Dumnezeiasca trimis de
(15 sep 2010, 09:26:48
Se pare ca sectarii , care tot timpul se lauda ca citesc din Biblie, sau nu stiu ce citesc sau mai sigur o interpreteaza dupa voia lor, pentru ca in Biblie, Sfantul A[postol Pavel scrie foarte explicit: Cuvantul Cruce pentru cei ce pier este nebunie, iar pentru noi, cei care ne mantuim, este puterea lui Dumnezeu. Cei care au urechi de auzit sa auda.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei