Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 aug 2010 - Anul XV, nr. 199 (4490)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Atitudine

N-a plătit un leu la Sănătate, dar reclamă tratament preferenţial în Urgenţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Medicul urgentist Tiberius Brădăţan, de la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava, a fost reclamat, luni, telefonic, la cabinetul secretarului de stat dr. Raed Arafat, de un cetăţean din satul Bulai - Moara.

Bărbatul, neplătitor de asigurări medicale şi neînscris la nici un medic de familie, a venit luni dimineaţă la Urgenţe acuzând că are dureri de spate de câteva zile. După ce a stat de vorbă cu el, asistenta din triaj l-a trecut cu cod verde (nu este urgenţă majoră) şi i-a spus să aştepte până când medicii termină de consultat pacienţii cu cod roşu, portocaliu şi galben (urgenţele grave).

După ce a aşteptat circa 50 de minute, omul s-a înfuriat şi a început să facă scandal, spunând că dacă un spital se numeşte „de urgenţă” înseamnă că în 2-3 minute de la sosire medicii preiau toţi pacienţii. Sătul să aştepte până când cineva îl va investiga, bărbatul a intrat în sala de consultaţii, unde dr. Brădăţan consulta o pacientă cu hipertensiune şi fibrilaţie, suspectă de atac vascular cerebral. A mers la medic, i-a luat ecusonul din piept să vadă cum îl cheamă şi a sunat la linia verde de la Ministerul Sănătăţii pentru a reclama lipsa de atenţie din partea doctorului.

Când medicul i-a luat telefonul mobil din mână pentru că îl folosea lângă aparatura de resuscitare şi o bruia, pacientul a început să-i strige „Hoţule, hoţule” şi să facă şi mai mare scandal. S-a mai potolit cât de cât abia după ce şi urgentistul a vorbit cu cei de la minister şi le-a explicat situaţia.

Şi cum în altă parte decât la Urgenţe nu avea cum să meargă, pentru că n-a plătit niciodată 1 leu asigurări medicale, în final a aşteptat o oră şi jumătate până când celălalt medic din UPU, dr. Curcă, s-a eliberat şi a putut să-l consulte pentru o problemă medicală care ţine strict de medicul de familie: o dorsalgie de câteva zile.

Luni, până la orele prânzului, medicii din UPU consultaseră 110 pacienţi, ceea ce înseamnă un bolnav la 5-6 minute.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului N-a plătit un leu la Sănătate, dar reclamă tratament preferenţial în Urgenţă.
 Vizualizări articol: 1609 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 7 voturi
N-a plătit un leu la Sănătate, dar reclamă tratament preferenţial în Urgenţă4.357

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Circ trimis de
(25 aug 2010, 13:46:56
e mai rau decat la circ. am vazut zeci de cazuri de genul. urgenta majora nu e ala intins pe pat in stop cardio- respirator ci ala pe care il dore in fund. cred ca ar trebui un tratament si pentru nesimtire. unul ca asta trebuie batut bine si dus la psihiatrie. aplica stress atata asupra medicului cat si asupra pacientilor, in cazul de fata femeia cu HTA, fibrilatie, si AVC, deci cod rosu de urgenta deoarece starea ei era instabila si putea degenera oricand spre un stop cardiac. si el e mare urgenta...daca il doare in fund( si la propriu si la figurat)...
1.1  RE: Circ trimis de
(25 aug 2010, 22:17:21
ok, 90% iti dau dreptate, dar nu poti sari peste un pacient doar pt simplul fapt ca nu a platit sau ca ti se pare tie ca nu e urgent. stim cazuri cand pacienti cu acest zis "cod verde" se transforma repede in "rosu" si datorita celor de la triaj. si sa nu va mire ca aceleasi lucruri se intampla si in alte state puternic dezvoltate. nu e deloc usor sa lucrezi cu oamenii. OK, nici doctorii sau asistentii nu sunt roboti, sistemul e de r....t, bani putini, stres. Eu unul ma aplec politicos in fata acestor "ingeri in halate albe", cinste lor.
1.2  RE: Circ trimis de
(25 aug 2010, 23:42:13
fara suparare, dar in strainatate daca nu ai asigurare sau daca nu torni o sacosa de bani, nu se uita nici dracu la tine poti sa fi urgenta de gradul 0. caz concret, o matusa de-a mea a avut accident cu microbuzul, in ungaria si s-a ales cu o lovitura la cap, nici macar nu au dat cu dezinfectant sau sa o panseze, au facut-o pachet si au expediat-o in romania fara sa ii doara undeva daca rana e mortala sau nu. a avut noroc, dar a facut o infectie groaznica, plus ca a ramas cu tulburari de vedere si ameteli. numai la noi trebuie ca medicii sa se inchine la toti tampitii. rodica ai foarte mare dreptate. si eu dau o caruta de bani la CNAS si sunt si medic rezident si nu am beneficiat niciodata nici macar de o analiza gratuita. am platit pana si analizele obligatorii pentru angajare, desi au spus ca ni le deconteaza nici in ziua de azi nu am vazut nici un chior de la ei. bine ca beneficiaza tiganii de zile gratis de internare si de analize gratuite. eu am ridicat problema dar fara succes.
1.3  RE: Circ trimis de
(26 aug 2010, 10:25:49
Imi pare rau ca trebuie sa te contrazic, in afara exemplului din Ungaria nu cred ca mai poti sa-mi dai unul. De exeMplu in Franta, Anglia urgentele sunt gratuite. Testele de sange gratuite...etc. Problema din sistemul nostru sanitar e bine stiuta. Imi cer iertare ca imi permit sa te intreb dar, de ce nu pleci din tara? Ce viitor ai in Romania? Ma simt oarecum prost cand vad cu cata nepasare ai fost si probabil esti tratata, numai cand ma gandesc cata munca ai depus ca sa ajungi aici. E frustrant. Respecthappy
1.4  RE: Circ trimis de
(26 aug 2010, 10:25:51
Imi pare rau ca trebuie sa te contrazic, in afara exemplului din Ungaria nu cred ca mai poti sa-mi dai unul. De exeMplu in Franta, Anglia urgentele sunt gratuite. Testele de sange gratuite...etc. Problema din sistemul nostru sanitar e bine stiuta. Imi cer iertare ca imi permit sa te intreb dar, de ce nu pleci din tara? Ce viitor ai in Romania? Ma simt oarecum prost cand vad cu cata nepasare ai fost si probabil esti tratata, numai cand ma gandesc cata munca ai depus ca sa ajungi aici. E frustrant. Respecthappy
2.   Ce povesteam eu mai sus trimis de
(25 aug 2010, 14:53:41
Toti debilii au impresia ca traim pe vremea lu pazvante, si ca totul e moca, si ca totul li se cuvine...
Mai GRAV e totusi, ca si eu platesc un porcoi de bani la sanatate, si tre sa vin cu seringa si ace, branule si pastile de acasa, de parca la mine in bucatarie e un soi de farmacie..
3.   NESIMTIRE! trimis de
(25 aug 2010, 15:18:21
PA LANGA FAPTUL CA NESIMTITUL ALA NU PLATESTE ASIGURARI DE SANATATE,MAI FACE SI SCANDAL!!!!! ADICA DIN BANII MEI EL SI-A FACUT CONSULTATIA.
NICI NU TREBUIA SA-L PRIMEASCA MEDICUL DE GARDA LA CONSULTATIE DACA NU ERA URGENTA CI SA-L TRIMITA LA CABINET PARTICULAR SA-SI PLATEASCA CONSULTATIA!!!!
SI CA EL SUNT DESTUI NESIMTITI IN ROMANIA CARE NU PLATESC ASIGURARI SI SUNT MARI SMECHERI.
UITE UNDE SE DUC BANII NOSTRII DIN SALARIILE MUNCITE CU SUDOARE, LA TOTI NESIMTITIII!!!!!!!!!!!
PACAT CA MEDICUL LA CONSULTAT.
4.   ADEVAR trimis de
(26 aug 2010, 10:36:12
Daca intradevar asa sau petrecut lucrurile, cum le relateaza dr.Bradatan atunci cred ca pacientul pote fi tras(inclusiv legal)la raspundere.
Dar am sa-i relatez d-lui doctor o speta,a carei protagonist am fost eu, in mod indirect.Acum 6-7 luni un unchi de-al meu,pensionar,cu toate contributiile platite la zi,a suferit un blocaj renal.Nu mai urinase de vreo doua zile a mers la medicul de familie care ia dat niste pastile si la expediat acasa.In jurul ori 1:30 noaptea m-a sunat exasperat ca are niste dureri insuportabile.L-am dus de urgenta la UPU Suceava.Ajuns la camera de garda am intrat, si le-am rugat pe cele 4-5 asistente care stateau in jurul unei mese,fara sa aiba nici o interventie sa-l consulte.Mi-au spus iritatate sa mai astept.Dupa alte 15' am intrebat,cei adevarat pe un ton mai ferm, ce se intampla.Cucoanele au sarit ca arse si au motivat ca trebuie sa astept pt.ca la urologie nu este nimeni.Dupa inca 40-50' a fost trimis pe sectie.Acest caz doctore la ce cod se incadreaza?
4.1  RE: ADEVAR trimis de
(26 aug 2010, 22:13:02
iti raspund cu placere. la cod portocaliu spre galben. si iti spun si de ce. nu a fost blocaj renal pentru ca ala e foarte grav si pacientul nu supravietuieste fara dializa atata vreme, are probabil prostata marita si a facut o retentie urinara cu glob vezical ceea ce nu ii pune viata in pericol. dar totusi orice urgentist trebuie sa stie sa faca un sondaj urinar si sa il faca atunci cand e cazul, nu trebuia neaparat un urolog, putea fi urgentistul, sau un chirurg,sau internist. ma intreba cineva de ce stau in tara, pai am un motiv, imi imaginez ca daca or sa plece toti doctorii din romania cineva tot trebuie sa ramana si poate, daca au plecat toti, cei care raman or sa fie tratati mai bine tocmai ca sa ii motiveze sa ramana, asta e unul si celalat este faptul ca ma adaptez foarte greu si banii nu ma motiveaza suficient de mult. nu m-am facut doctor pentru bani.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei